Unıcef'ten Yemen Uyarısı - Son Dakika
Güncel

Unıcef'ten Yemen Uyarısı

Birleşmiş Milletler (BM) Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Yemen Temsilcisi Meritxell Relano, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun tüm hava ve deniz limanlarını kapatarak Yemen'e uyguladığı ablukanın kaldırılmaması durumunda, ülkedeki akaryakıtın ay sonuna kadar, aşıların de bir ay...

10.11.2017 14:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Birleşmiş Milletler (BM) Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Yemen Temsilcisi Meritxell Relano, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun tüm hava ve deniz limanlarını kapatarak Yemen'e uyguladığı ablukanın kaldırılmaması durumunda, ülkedeki akaryakıtın ay sonuna kadar, aşıların de bir ay içerisinde biteceği uyarısında bulundu.

BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısına telefonla bağlanan Relano, "Yemen'de dünyanın en büyük insani krizi yaşanıyor ve milyonlarca insan uluslararası kuruluşların yardımlarına bağlı olarak yaşama tutuyorlar." dedi.

Relano, Yemen'de havaalanları, limanlar ve kara sınırlarının kapatılmasının ülkedeki insani krizi daha da derinleştirdiğini, milyonlarca çocuğa temel insani yardım malzemelerinin ulaştırılamadığını ifade etti.

Sınırları açın çağrısı

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun tüm hava ve deniz limanlarını kapatarak Yemen'e uyguladığı abluka kaldırılmaması durumunda ülkedeki akaryakıtın ay sonuna kadar biteceğini aktaran Relano, aşı maddelerinin de bir ay içerisinde biteceği uyarısında bulundu.

Relano, Yemen'in akaryakıtta tamamen dışa bağımlı olduğunu, akaryakıtın ülkeye sadece deniz yoluyla girdiğini ve son dönemdeki abluka nedeniyle akaryakıt fiyatlarının yüzde 60 arttığına dikkat çekti.

Sağlıktan, su dağıtımına kadar ülkede birçok sektörün akaryakıta ihtiyaç duyduğunun altını çizen Relano, acilen sınırların açılması gerektiğinin altını çizdi.

Çocuk felci uyarısı

Ablukanın sivillere yönelik etkisine ilişkin bir soru üzerine Relano, Yemen'de yarısı çocuk olmak üzere 7 milyon kişinin kıtlık sınırında olduğunu, 2,2 milyon çocuğun akut beslenme yetersizliği yaşadığını ve bu çocukların 385 bininin hayatta kalabilmek için tedaviye ihtiyaç duyduğu vurguladı.

Relano, Yemen'de 1 milyona yakın çocuğun, çocuk felci riski altında yaşadığını, ablukanın kalkmaması durumunda ülkedeki insani durumun daha da kötüleşeceğini kaydetti.

BM ve bazı uluslararası insani yardım kuruluşları, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun, Yemen'deki havaalanları, limanlar ve kara sınırlarını kapatma kararından derin endişe duyulduğunu bildirmişti.

BM'nin yanı sıra "Islamic Relief", "Islamic Help", "Save The Children", "Handicap International", "Oxfam" ve "Relief International" gibi 22 uluslararası yardım kuruluşu, ortak açıklamayla Yemen'de sınırların kapatılma kararına tepki göstermişti.

İngiltere ve Fransa da Yemen'e insani yardımların önündeki bütün engellerin kaldırılması çağrısı yapmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Unıcef'ten Yemen Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement