Veren El, Alan Elden Hayırlıdır" - Son Dakika
Güncel

Veren El, Alan Elden Hayırlıdır"

Vehbi Tülek’in, Türkiye Gazetesi’ndeki köşesi şöyle:"Mallarınızı zekât vererek koruyunuz. Hastalarınızı sadaka vererek tedâvi ediniz.

05.06.2018 15:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Vehbi Tülek'in, Türkiye Gazetesi'ndeki köşesi şöyle:

"Mallarınızı zekat vererek koruyunuz. Hastalarınızı sadaka vererek tedavi ediniz."

"Hamüde bin Abdülaziz hazretleri hadis alimidir. 1146 (m. 1733)'de Tunus'ta doğdu. 1202 (m. 1787)'de orada vefat etti. Naklettiği hadis-i şeriflerden bazıları:

"Sizden biriniz bir şey yediği zaman sağ eliyle yesin, sağ eliyle içsin. Muhakkak şeytan sol eliyle yer, sol eliyle içer."

"Sizden biriniz aksırıp elhamdülillah dediğinde, ona 'yerhamükellah' deyiniz. Hamd etmezse ona teşmitte bulunmayınız."

"Evlat kokusu, Cennet kokularındandır"

"Tanıdığınız ve tanımadığınız Müslümanlara selam veriniz."

"Birbirinize selam veriniz. Birbirinize yiyecek ikram ediniz, akrabanızın haklarını gözetiniz. Gece herkes uyurken namaz kılınız. Bunları yaparak selametle Cennete giriniz." Selamda sünnet şöyledir ki; önce büyük küçüğe, şehirli köylüye, devedeki ata binmiş olana, attaki merkepte olana, merkep üstündeki yaya yürüyene, ayakta olan oturana, az olan çok olana, efendi hizmetçisine, baba oğluna, ana kızına selam verir. Rütbe ve nimeti çok olan önce verir.

Birisi Resülullaha (sallallahü aleyhi ve sellem) geldi ve "Babam size selam söyledi" dedi. Resülullah (sallallahü aleyhi ve sellem) buyurdu ki: "Aleyke ve ala ebikesselam."

"Müslümanın müslüman üzerinde beş hakkı vardır: Selamına cevap vermek, hastasını yoklamak cenazesinde bulunmak, davetine gitmek ve aksırıp 'elhamdülillah' diyene, 'yerhamükellah' diyerek cevap vermek" buyuruldu.

"(Birinin evine girileceği zaman) izin üç defa istenir. (Birincisinde izin verilmezse, bir dakika kadar sonra ikinci defa istemeli, yine verilmezse, üçüncü defa istenmelidir. Yine izin verilmezse, dört rek'at namaz kılacak kadar beklemiş ise içeri girmemeli, gitmelidir.)"

"Rabbim bana dokuz şeyi yapmamı bildirdi. Ben de size (ümmetime) bildiriyorum: Aşikare olsun gizlilikte olsun ihlası, öfkeli anda da rahatlık anında da adaleti, zenginlik ve fakirlikte orta yolu, bana zulmedeni affetmeyi, vermeyene vermeyi, benden alakayı keseni arayıp sormayı, susmamın tefekkür, konuşmamın zikir, bakışımın ibret olmasını."

"Sizi boş ve lüzumsuz konuşmaktan, malı israf etmekten ve lüzumsuz çok soru sormaktan menederim."

"Mallarınızı zekat vererek koruyunuz. Hastalarınızı sadaka vererek tedavi ediniz. Size gelecek belaları dua ile önleyiniz."

"Veren el, alan elden hayırlıdır." - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Veren El, Alan Elden Hayırlıdır' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement