Yaşarken Dünyalar Güzeli, Solduğunda Ölüm Çiçeği - Son Dakika
Yaşam

Yaşarken Dünyalar Güzeli, Solduğunda Ölüm Çiçeği

Renkliliği ve çeşitliliği ile ön plana çıkan, tam bir şifa kaynağı olan aslanağzı çiçekleri, solduklarında 'kurukafayı' andıran görüntüleri ile adeta kan donduruyor.

26.10.2016 10:14  Güncelleme: 11:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Akdeniz çevresinde sık görülen 'Aslanağzı' çiçeği tek yıllık otsu bitki türleri, solduğunda 'kurukafaya' benzemesiyle antik toplumlarıda 'ölüm çiçeği' yakıştırması yapıldığı belirtiliyor.

YAŞARKEN RENGARENK, CAPCANLI

Boyu 40-80 cm'ye kadar çıkabilen aslanağzı çiçekleri, lavanta, portakal, pembe, sarı, kırmızı, beyaz gibi farklı renklerde, salkım biçiminde çiçeklere sahip olur. Yaprakları oval ya da mızrağımsı biçimdedir. Güneş alan yerlerde yetişir. Gevşek, geçirgen, besin maddelerince zengin, iyi gübrelenmiş, kireçli topraklarda iyi gelişir. Yaz başından sonbahara kadar çiçeklidir.

Yaşarken Dünyalar Güzeli, Solduğunda Ölüm Çiçeği

'NE KADAR RENKLİ OLURSA OLSUN, DÖNÜP GELECEĞİ YER ÖLÜMDÜR'

Akdeniz çevresinde konuşlanmış antik uygarlıklar da aslanağzı çiçeği ile haşır neşir olmuştur. Solduğunda kurukafayı andıran bir görüntüye bürünmesi ile, korku hikayeleri ve mitlerde yer bulmuştur. 'Ne kadar çeşitli ve renkli bir çiçek olsa da, dönüp geleceği yer ölümdür' felsefesinin simgesi haline gelmiştir.

Yaşarken Dünyalar Güzeli, Solduğunda Ölüm Çiçeği

BAŞTAN ÇIKARIYORDU

Halk arasındaki inanışlara göre, bu çiçeğe baştan çıkarıcı çiçek de deniyormuş. Yalana, aldatmaya, düzenbazlığa insanları teşvik eden bir doğası olduğuna inanılırmış. Bir başka inanışta ise yoğun baskı karşısındaki zerafeti ve azimi temsil ettiği söyleniyor.

'EJDERHA KAFATASI' BİLE DENİLDİ

Etimolojik olarak ise dilden dile değişen anlamları bulunuyor. 'Buruna-benzeyen', 'Köpekkafalı', 'Kurbağasuratı', 'Ejderha Kafatası' gibi isimlerle de anıldığı biliniyor.

Yaşarken Dünyalar Güzeli, Solduğunda Ölüm Çiçeği

YİNE DE TAM BİR ŞİFA KAYNAĞI

Aslanağzının faydaları genellikle solunum yollarında kendini göstermektedir. Aslanağzı çiçeği kaynatılarak hazırlanacak çay balgam söktürücü etkiye sahiptir. Nefes açıcı etkisinin yanında öksürüğü kesmeye ve göğsü yumuşatmaya yardımcı olur. Bu etkileri ile bronşitte de faydalıdır.

Tıbbi kullanımı çok yaygın olmayan bu güzel çiçek tıbbi etkilerinden daha ziyade süs bitkisi olarak kullanılır. Çoğu iklime uyum sağlayabilen ve kolay çoğalan bir bitki olmakla birlikte güneşi sever.

Yaşarken Dünyalar Güzeli, Solduğunda Ölüm Çiçeği

Yaşarken Dünyalar Güzeli, Solduğunda Ölüm Çiçeği

Son Dakika Yaşam Yaşarken Dünyalar Güzeli, Solduğunda Ölüm Çiçeği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • Süreyya : Vaaaaayy be 1 0 Yanıtla

Advertisement