Yemen'de Unutulmuş Bir Sahabe Mezarı - Son Dakika
Güncel

Yemen'de Unutulmuş Bir Sahabe Mezarı

Yemen\'de Unutulmuş Bir Sahabe Mezarı

Zebit kentindeki Hazreti Ebu Musa el Eş'ari'nin kabri ilgi bekliyor Yemenli sahabilerden Ebu Musa Hz. Ali ile Muaviye arasındaki "hakem" olayında hakemlik yapmıştı

15.11.2013 14:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SİNAN YİTER - Hz. Ali ile Muaviye arasındaki meşhur "hakem" olayının hakemi Hazreti Muhammed'in ashabından Hazreti Ebu Musa el-Eş'ari'nin Yemen'in Zebit şehrindeki kabri ilgi bekliyor. Kızıldeniz'in kıyısında çölün iç kesimlerindeki bir bölgede medfun olan meşhur Yemenli sahabi Ebu Musa, hakem olayında "ümmetin çıkarına" göre hareket etmesiyle tanınıyor.

Kabrin bulunduğu Zebit kentindeki genel yoksulluk havası bu önemli sahabinin kabrine de yansımış. Kendi vasiyeti üzerine kabrinin üzerine herhangi bir türbenin yapılmadığını belirten bölge halkı, hemen yanındaki Eş'ari camisiyle beraber kabrin zor günler yaşadığını belirtiyor.

Sadece baş ve ayak ucundaki mezar taşları ile belirlenen kabir çölün sessizliğinde ziyaretçilerini bekliyor.

Ebu Musa el-Eş'ari kimdir?

Hz. Muhammed'i görmeden iman eden Yemen asıllı sahabi Ebu Musa el- Eşari,  İslam'ı anlatmak için bir dönem Yemen'de ve diğer İslam kentlerinde valilik görevini üstlendi ve bir çok savaşa katıldı.

Muhaddis sahabilerden Ebu Musa el-Eşari'yi İslam tarihinde şöhrete ulaştıran olay ise Hz. Ali ile Hz. Muaviye arasındaki Sıffin Savaşı'nda gündeme gelen ve İslam tarihinde "hakem olayı" olarak bilinen görüşmelerde Hz. Ali'yi temsilen hakemlik yapması oldu.

Çatışmaların ve anlaşmazlıkların dışında kaldığı için "hakem tayin edilen" Ebu Musa, Hz. Ali ile Muaviye arasında yaşanan olayda kararın "halkın iradesine" bırakılması taraftarı olarak Abdullah b. Ömer'in devlet başkanlığına getirilmesini önerdi. Hz.Muaviye'nin temsilcisi olarak hakemlik yapan Amr bin As'ın bu öneriyi reddederek Hz. Muaviye'yi halife tayin etmesine karşı çıkan Ebu Musa, tekrar fitne çıkmasından dolayı bu olaydan sonra Mekke'ye dönerek inzivaya çekildi.

Yemen'de yalancı bir peygamberin çıkması nedeni ile doğduğu topraklara uzun bir süre dönmeyen Ebu Musa el-Eşari'nin hicretin 44. senesinde Kufe'de vefat ettiği ve kabrinin Yemen'e taşındığı rivayet ediliyor. - Sana

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yemen'de Unutulmuş Bir Sahabe Mezarı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement