YKY 'den 3 Önemli Kitap - Son Dakika
Güncel

YKY 'den 3 Önemli Kitap

YKY, 3 önemli kitabı kitapseverlere sunuyor.

13.01.2014 12:18  Güncelleme: 12:15

Hititler Bir Anadolu İmparatorluğu

... Yaklaşık 450 sene boyunca varlıklarını ve devlet yapılarını devam ettiren Hititler, dünyanın en eski ve görkemli uygarlıklarından birini oluşturmuş ve tarihte birçok ilke imza atmıştır. Bununla beraber Hitit Uygarlığı'nın Anadolu için ayrı bir önemi de vardır, çünkü Hititler, Anadolu'da devletleşme sürecini başlatan toplumdur. İlk defa bir toplum ya da yönetici sınıf, yönetilmesi son derece zor bir coğrafyaya sahip olan Anadolu'yu birleştirir ve ona hükmetmeye başlar.

TÜPRAŞ ve Yapı Kredi Yayınları işbirliği çıkarılan ve dünyanın en yetkin bilim insanları tarafından ele alınan bu kitapla, eşsiz Hitit Uygarlığı ile tanışacak ve en son araştırmalara tanıklık edeceksiniz.

Hititler
Hazırlayanlar: Meltem Doğan Alparslan – Metin Alparslan
595 Sayfa, 95 TL
Yapı Kredi Yayınları

Yapı Kredi Yayınları'nın yeni şehir monografisi:
Erciyes'in Rüyası Kayseri

Yapı Kredi Yayınları'nın yeni şehir monografisi Erciyes'in Rüyası Kayseri, Evliyâ Çelebi'nin deyişiyle "kayserlerin taht yeri" Kayseri üzerine... Şehir sadece, "Rum ülkesinin ortasında Erciyes Dağı'nın kuzey, yıldız ve batı tarafı açık olup faydasız lodos rüzgârı tarafı kapalı olduğundan yaz aylarında güz günlerinde daima havası saba rüzgârı ve nesim rüzgârı" olan güzel havasıyla; yeryüzünde benzeri olmayan ve padişahlara hediye gönderilen sığır pastırması ve et sucuğuyla ele alınmıyor. Antik Dönem'den Selçuklulara, Osmanlı'ya, günümüze uzanan bir bakışla, anıtsal ve sivil mimarisi, dağı, mantısı, müziğiyle şehri mimari ve kültürel açıdan bütün mirasıyla kucaklamaya çalışıyor.

Erkilet'ten Tavlusun'a, Germir'e, Talas'a, Soğanlı'ya, Gesi'ye kadar hemen her köşesini, şehrin geçmiş zamanının izinde adım adım gezdiren Erciyes'in Rüyası Kayseri kitabı sadece yazılarıyla değil, görsel zenginliğiyle de bir tür hafıza kaydı oluşturuyor.

Eski Anadolu'nun uluslararası ticaret merkezi olarak Kültepe-Kaniş'i Fikri Kulakoğlu, Roma ve Bizans Dönemi eserlerini Nilay Çorağan Karakaya, şehrin Selçuklular Dönemi'ni Mustafa Çayırdağ, Osmanlı Dönemi'ni Şeyda Güngör Açıkgöz, Kayseri'de yaşam ve sivil mimariyi Vacit İmamoğlu kaleme aldı. Hüseyin Cömert 19. yüzyılda Kayseri'deki ortak yaşama kültürünü, Melih Duygulu müzik kültürünü, Aslıhan Doğan Topçu suyabatmazdan Türk sinemasına Kayserili tiplemesini, Zahide Kayışoğlu Şahin yörenin geleneksel el sanatlarını, Kenan Mortan ile Osman S. Arolat şehrin ekonomisini yazdı. Filiz Özdem "Kayseri'yi Tatmak", Kudret Emiroğlu "Pastırmalar Denkte" ve "Kayseri'nin Kıblesi: Erciyes", Gürsel Korat ise "Kayseri'ye Güzelleme" yazılarıyla yer aldı. Kitaptan seçme yazılarla bir de İngilizce baskısı yapıldı: City of the Caesars: Kayseri.
Yapı Kredi Yayınları'nın İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa, Trabzon, Edirne, Diyarbakır, Adana, Konya, Urfa, Balıkesir, Mersin, Mardin, Kars, Antep, Kastamonu, Maraş, Denizli ve Çanakkale üzerine yayımladığı şehir monografisi dizisinin yeni çalışması Erciyes'in Rüyası Kayseri kitabını Filiz Özdem hazırladı, Hakan Ezilmez fotoğraflarını çekti.
Erciyes'in Rüyası Kayseri
Hazırlayan: Filiz Özdem
495 Sayfa, 120 TL
Yapı Kredi Yayınları

Keçi
Zanlı, Kurban, Cefakâr

Ömer F. Oyal'in yazdığı Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan Keçi - Zanlı, Kurban, Cefakâr kitabı, mitolojiden halk kültürüne, yetiştiricilikten sanata keçi hakkında herşeyi bir araya getiriyor.
Keçi... İnsanlığın en eski dostlarından biri. İlk evcilleştirilen hayvanlardan biri. Ancak keçinin gerçekten evcilleşip evcilleşmediğine karar vermek biraz zor. O hem biraz evcildir hem de değildir. Hem insanla iç içe bir yaşam sürer hem de aslında başına buyruktur. Keçi güdülemez, sürünün liderini izler o kadar. Tabii o da yaşlı bir tekedir. İnsana olan bu yakınlığa karşın daimi hissedilen uzaklık keçiyi hep kuşkulu kılar: İnatçı, başına buyruk, bazen de anlaşılmaz.

Anlaşılmazlık; zan altında olmak ve neredeyse "olağan şüpheli"liktir. Buna rağmen sevimlidir de keçi. Hırçınlığının bir hoşluğu vardır. Bazen hınzır, bazen boynu bükük bir kurban; bazen karanlık tutkuların, şehvetin simgesi, bazen bütün günahlarımızı üzerine yüklediğimiz bir günahsız; bazen de düpedüz şeytan! Sebatkâr, dirençli ve cefakârdır da keçi. Fakat başka şeyler de var. Keçi duyarlıdır. Yaşadığı herhangi bir travmatik olay keçide mutlaka bir iz bırakır. Keçi kişiliklidir ve kişilikli canlılar hep sorun yaratır. Hürriyet âşığıdır keçi, çekiştirilmeye, itilip kakılmaya gelemez. Başına buyruktur. Kendi eyleminin, hür iradesinin sonuçlarına boyun eğmiştir keçi. Bir yaşamın sonu, yemek sofrasında, bir kıl kilimin desenlerine veya bir tulumun nağmelerinde bitiyorsa, hür iradenin olumsuz ihtimalleri o kadar da önemsenmez.

Keçi
Ömer F. Oyal
192 Sayfa, 65 TL
Yapı Kredi Yayınları

Kaynak: Bültenler

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement