Yüksek Yargı Kurumlarının Avrupa Standartları Bakımından Rollerinin Güçlendirilmesi Ortak Projesi - Son Dakika
Güncel

Yüksek Yargı Kurumlarının Avrupa Standartları Bakımından Rollerinin Güçlendirilmesi Ortak Projesi

Yüksek Yargı Kurumlarının Avrupa Standartları Bakımından Rollerinin Güçlendirilmesi Ortak Projesi

Avrupa Konseyi İnsan Hakları ve Hukukun Üstünlüğü Genel Müdürü Boillat: "Yargıtayda bekleyen dava sayısının 1 milyondan 700 bine düşmesi önemli bir gelişme ancak hali hazırdaki dava sayısı sür...

22.10.2013 17:28

Avrupa Konseyi İnsan Hakları ve Hukukun Üstünlüğü Genel Müdürü Philippe Boillat, Türkiye'de Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkının kullanılmasının, "yeni bir içtihat bakımından çok faydalı olduğunu" söyledi.

Yüksek Yargı Kurumlarının Avrupa Standartları Bakımından Rollerinin Güçlendirilmesi Ortak Projesi'nin kapanış konferansında konuşan Boillat, "Avrupa Konseyi'nin Türkiye'ye yargı alanındaki desteği devam edecek, bu kapsamda yeni bir proje de yakında uygulamaya sokulacak" dedi.

-"Yargının iş yükü azaldı ama sürdürülebilir değil"-

Türkiye'de yüksek yargı kurumlarının aşırı iş yükünün önemli bir sorun teşkil ettiğini vurgulayan Boillat, Türk yargı mensuplarının yoğunluktan dolayı uluslararası davaları takip edemediklerini ileri sürdü. Boillat, "Yargıtayda bekleyen dava sayısının 1 milyondan 700 bine düşmesi önemli bir gelişme ancak hali hazırdaki dava sayısı sürdürülebilir bir durumda değil" ifadesini kullandı.

Düşünce özgürlüğünün demokrasinin mihenk taşı olduğunun altını çizen Boillat, Türkiye'de ifade özgürlüğünün olabildiğince gelişmesi için temel hak ve özgürlüklerin desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Toplantıda, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Jean-Maurice Ripert adına konuşan Birinci Müsteşar Erwan Marteil ise Türk yargısını uygulanan ortak projeye verdiği destekten ve yapılan reformlardan dolayı tebrik etti. Marteil, "Türkiye'de son dönemde gerçekleşen reformların her ne kadar iyi gelişmeler olsa da Türk yargı mensuplarının yeni yasaları eski yasaların ruhuna göre uygulamaması gerektiğini" vurguladı.

AB'nin Türkiye İlerleme Raporu'nun dengeli ve gerçekçi olduğunu savunan Marteil, raporun aynı zamanda Türkiye'de yapılacak reformlar için bir yol haritası niteliği taşıdığını ifade etti. Marteil, üyelik müzakerelerinde 22'nci ve 24'üncü faslın açılmasının her iki tarafın da lehine olduğunu kaydetti. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yüksek Yargı Kurumlarının Avrupa Standartları Bakımından Rollerinin Güçlendirilmesi Ortak Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement