Zeytin Toplamada Geleneksel Yöntem: Sırık - Son Dakika
Genel

Zeytin Toplamada Geleneksel Yöntem: Sırık

Zeytin toplamada geleneksel yöntem: Sırık Kilis'te ateşte ve maharetli ustaların ellerinde şekil alan sırıklar pazarda 15 TL'ye satılıyor KİLİS - Piyasada birbirinden farklı çeşitte teknolojik alet ve araçlara rağmen Kilis'te zeytin hasadı, geleneksel yöntemlerle gerçekleştiriyor.

11.11.2017 10:59

Zeytin toplamada geleneksel yöntem: Sırık

Kilis'te ateşte ve maharetli ustaların ellerinde şekil alan sırıklar pazarda 15 TL'ye satılıyor KİLİS - Piyasada birbirinden farklı çeşitte teknolojik alet ve araçlara rağmen Kilis'te zeytin hasadı, geleneksel yöntemlerle gerçekleştiriyor. Ateşte ve ustaların maharetleri ellerinde şekillenen zeytin toplama sırıkları 15 TL'ye satılıyor.

Kilis'te zeytin hasadında uzun yıllardan bu yana kullanılan sırıklar, ateş ve ustaların maharetli ellerinde şekil kazanmaya devam ediyor. Gelişen teknoloji ile birlikte özellikle tarım alanında kullanılan yeni makineler ve aletlere rağmen Kilis'te zeytin üreticileri geleneksel alışkanlıklarından vazgeçmiyor. Teknolojik aletlere göre daha kolay, masrafsız kullanımı olan sırıklar, dayanaklılığı ile de ilgi görüyor.

Maharetli ellerde, ateşle şekilleniyor

Kilis'te maharetli ustaların elinde ateşle şekil alan sırıklar, daha sonra makinelerde geçirilen işlemlerin ardından hazır hale getiriliyor.

Boyu 3 ve 5 metre arasında bulunan sırıkların tanesi ise 15 TL'den satışa sunuluyor. Sırık satıcısı Uğur Çiftçi, işlerinin zeytin hasadı döneminde hareketlendiğini ifade ederek, "Bu yıl zeytinde yok yılı, bu nedenle önceki yıllardaki satışları beklemiyoruz. Sırığın tanesi 15 TL'den satıyoruz arasında değişiyor. Sırıkları Kilis dışından getiriyoruz. Sırıkların boyu 3 metre ile 5 metre arasında, alıcının isteğine bağlı bir şekilde satışa hazır hale getiriliyor" dedi.

Eğri olan odun dallarını ateşte iyice ısıtıldıktan sonra yuvarlak demir içerisinde dövüldüklerini ifade eden Çiftçi, "Daha sonra hızar makinesi ile düzeltiyoruz. Yıldı bir ay sırık üretiyoruz. Hasad zamanı yaklaştığı zaman işimiz artıyor" diye konuştu.

Teknolojiye direniyor

Sırıklar, her geçen dün değişen ve gelişen teknolojiye direniyor. Sırık ustaları işlerin önceki yıllarda daha iyi olduğunu belirterek, her geçen yıl işlerin daha azaldığını kaydetti. Ustalar zeytin üreticilerin yıllardır kullandığı sırıkların teknolojiye direndiğini de kaydederek, sırıkların baş döndüren hızla gelişen teknolojiye yenik düşmeye başladığını ifade etti.

Zeytin Toplamada Geleneksel Yöntem: Sırık
Kaynak: İHA

Son Dakika Genel Zeytin Toplamada Geleneksel Yöntem: Sırık - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement