Bahar Çiçekleriyle Yapılan Reçel Tarifleri - Son Dakika
Kadın

Bahar Çiçekleriyle Yapılan Reçel Tarifleri

Bahar Çiçekleriyle Yapılan Reçel Tarifleri

Mis kokulu reçeller yapmak istiyorsanız, bu tarifler tam size göre...

18.04.2017 11:35  Güncelleme: 11:45

Gül Reçeli

Malzemeler:

200 gr. (yaklaşık 20 adet iri gülün yaprağı)

5 su bardağı toz şeker

2 su bardağı su

Yarım limon suyu

Yapılışı:

Gül yapraklarının arasında sert, kurumuş olanları varsa ayıklayın. Buruk sevmiyorsanız beyaz kısımlarını elinizle ya da bıçak yardımıyla alın. Bir kaç su yıkadıktan sonra süzülmeye bırakın. Süzülen yaprakların bir kısmını tencereye alın üzerine şeker ekleyin. Yapraklar ve şeker bitene kadar aynı işlemi yapın. Gül yapraklarını 1 gece tencerede kapağı kapalı olarak bekletin. Sabah tenceredeki şekerin çoğu erimiş, yapraklar sulanmış olacak. Tencereyi ocağa alın 2 su bardağı suyu ekleyin içindeki şeker eriyene kadar karıştırarak pişirin. Reçelin altı kaynayınca kısık ateşe alın, arada sırada karıştırarak 10-15 daha pişirin, suyu koyulaşmaya başlayınca içine yarım limon suyunu sıkın. Gül yaprakları şeffaflaşıp, reçel kıvamı istediğiniz koyuluğa gelince ocaktan alın. Sıcakken kavanozlara doldurun ağzını sıkıca kapatın ve serin yerde saklayın.

İğde Çiçeği Reçeli

Malzemeler:

2 avuç dolusu taze iğde çiçeği

3 su bardağı toz şeker (2 yemek kaşığı eksik olabilir)

Bir su bardağını az geçe su

Yarım limonun suyu

Fındık kadar tereyağı

Yapılışı:

İğde çiçekleri toplanıp su dolu bir kaseye konarak toz ve börtü böceklerden temizlenir. Sonra çiçekler bir süzgece alınıp suyu süzülür. Diğer yanda şeker ve su kaynatılarak şurup haline getirilir. Çiçekler bu şuruba atılıp sadece 15 dakika kadar pişirilir. Ocaktan indirmeden önce limon suyu ve tereyağı konur birkaç dakika daha kaynatılır. Çiçeklerin fazla erimemesi için kaynarken dikkat edilir fazla karıştırılmaz. Tereyağı parlaklık ve köpüksüz olması içindir, bence konmasa da olur.

Katırtırnağı Reçeli

Malzemeler:

3 Su bardağı ayıklanmış katırtırnağı çiçeği

2 Su bardağı elma suyu

2,5 Su bardağı toz şeker

1 Adet limon

Yapılışı:

Önce, elma suyu için 3 elmayı soyup doğrayın çekirdekleriyle beraber 2 dolu bardak suyla pişirin. Piştikten sonra elmalarını ayırıp sadece suyunu alıp 2,5 su bardağı toz şekerle ateşe koyun.Şerbet haline gelince ayıkladığınız katırtırnağı yapraklarını da üzerine bıraktın. Şerbetin içinde şeffaflaşıncaya kadar pişirin. Yarım saat kadar ateşte kalsın fakat bu sürenin 15 dakikası kısık ateşte olmalı. Çiçek reçelleri bal gibi tatlı olur, o yakan tatlılığı hafifletmek için ekşilik katması açısından kestirme işini bir bütün limonun suyu ile yapabilirsiniz.

Gelincik Çiçeği Reçeli

Malzemeler 200 gram gelincik çiçeği

5 su bardağı su

5 su bardağı toz şeker

1 adet limon suyu ya da 1 tatlı kaşığı limon tuzu

Yapılışı:

Reçeli hazırlamak için önce gelincik çiçeklerini ayıklayın. Çiçeklerden kırmızı taç yaprakları elinizle koparın. Bu arada yapraklardaki siyah kısımlarını ve tohumları çıkarıp atın. Reçeli yaparken sadece kırmızı yaprakları kullanın. Yaprakları bol suda zedelemeden dikkatli bir şekilde yıkayın ve süzgünün içine alın.Daha sonra reçeli pişireceğiniz tencerenin içine toz şekeri ve suyu ilave ederek, kısık ateşte bunu koyulaşıncaya kadar kaynatın. Ardından içine gelincik yapraklarını koyarak, 5 dakika kadar kaynatın. En son olarak limon suyunu ilave ederek, reçel kıvamına gelen karışımı bir taşım kaynatın. Daha sonra ocağın altını kapatın.

Kumkuat Reçeli

Malzemeler:

250 gr kumkuat

500 gr toz şeker

750 ml su

Taze zencefil

Limon tuzu/ limon suyu küçük bir parça

Yapılışı:

Kumkuatlar yıkanır. Meyvenin üst kısmında bulunan yeşil kapak üzerinde kalacak şekilde sapları temizlenir. Bu işlem haşlanırken içerisine acı su girmesini engelleyecek.Su dolu bir tencerede çok yumuşatmadan haşlanır ve suyu süzülür. Soğuk su dolu bir kapta bekletilir ve 2-3 kez daha suyu değiştirilir.Meyve- sebze soyacağı ile temizlenen zencefili incecik dilimleyin. Bu işlemi de soyacak ile yaptım.Haşlanan kumkuatlardaki minnacık yeşil kapak alınır ve hatta meyveye kürdanla bir iki yerden batırılır. Bu sayede şerbeti içine alması sağlanır. Uygun bir çelik tencerede şeker ve su orta ateşte, şeker eriyene kadar karıştırılarak kaynatılır. Şerbet, kısık ateşte kaynarken zencefilleri ve kumkuatları da ilave edin bir- iki taşım kaynatın ve ocaktan alın.

Akasya Reçeli

Malzemeler:

2 çorba kasesi akasya çiceği (150 g)

3 sb toz şeker

1,5 sb su

1/3 çay kaşığı limon tuzu veya limon suyu

Yapılışı:

Akasya çiçekleri ayıklanıp, yıkanır. Biraz suda bekletilerek siyah tohumlarının suya geçmesi sağlanır.Çicekler kağıt havluya çıkarılarak fazla suyu alınır. Çiceklerin üzerine 3 yemek kaşığı toz şeker serpilir, hafifce ovularak şekere aromasının geçmesi sağlanır.Toz şekere 1,5 sb su ilave edilerek bir iki taşım kaynatılır. Kaynayan şuruba akasya çicekleri katılıp pişirmeye devam edilir.Kıvam alınca limon tuzu da ilave edilir ve bir taşım kaynatılarak ateşten alınır. Sıcak sıcak kavanozlara doldurulup ağzı sıkıca kapatılarak ters çevrilir.

Mürver Çiçeği Reçeli

Malzemeler:

30 mürver çiçeği

1 litre elma suyu

2 su bardağı su

2 limonun suyu

1 kg toz şeker

Yapılışı:

Kahvaltı sofralarınız için renkli tatlar hazırlayabilirsiniz. Çiçekleri bol suyla yıkayıp suyunu süzdürerek derin bir kaba alın. Üzerine elma suyunu döküp üzerini kapatın. 24 saat bekletin. Bir gün sonra tülbent yardımıyla suyunu süzdürün. Suyu limon suyu ile karıştırıp tencereye alın. Toz şekeri ilave edin. Çiçekleri de ekleyip reçel kıvamına gelinceye kadar kaynatın. Sıcakken kavanozlara aktarıp kapağını kapatın.

Nergis Çiçeği Reçeli

Malzemeler:

2 su bardağı toz şeker

1 su bardağı su

1 çay bardağı ayıklanmış nergis çiçeği

Yarım limonun suyu

Yapılışı:

Çiçekler yıkanıp, kağıt havlu ile zedelenmeden kurulanır. Tencereye su ve şeker konulup, şeker eriyene kadar orta ateşte kaynatılır. Kaynadıktan sonra kısık ateşte kıvam alıncaya kadar kaynatılır. Reçel koyulaşmaya başlayınca çiçekler eklenir. Koyulaşınca limon suyu eklenir. Bir taşım daha kaynatılıp, ocaktan alınır.

Zambak Çiçeği Reçeli

Malzemeler:

2 su bardağı tohumları çıkartılmış zambak

2 yemek kaşığı toz şeker

4 su bardağı şeker

3 su bardağı su

Yarım limonun suyu

Yapılışı:

Kolayca uygulanabilen reçel tarifleri arasında üst sıralarda. Zambakların ortalarındaki yeşil kök kısımlarını çıkarın. Yaprakları ikiye bölerek küçültün. Sarı tohumlu kısımları ve yaprakları ezmeden sudan geçirip derin bir kaba alın. Üzerlerine 2 yemek kaşığı toz şeker serpin. Üzerini örterek iki gün bekletin. Şeker ve 2 su bardağı suyu tencerede 10 dakika kadar kaynatıp kalan 1 bardak suyu da ilave edin. Şerbet kıvamına gelinceye kadar kaynatın. Şekerde beklettiğiniz zambakları ve yarım limonun suyunu ilave edip reçel kıvamına gelinceye kadar kaynatın. Ocaktan alıp sıcakken kavanozlara aktarın.

Kaynak:



Kaynak: mahmure.hurriyet.com.tr

Son Dakika Kadın Bahar Çiçekleriyle Yapılan Reçel Tarifleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement