CEO'lar İçin Beslenme Haritası - Son Dakika
Kadın

CEO'lar İçin Beslenme Haritası

CEO\'lar İçin Beslenme Haritası

Yoğun iş temposu, bitmek bilmeyen mesailer, toplantılar, yemekler, seyahatler, ulaşılması gereken hedefler ve başarılı bir yönetim sağlamak.

07.01.2014 10:27  Güncelleme: 18:35

Yoğun iş temposu, bitmek bilmeyen mesailer, toplantılar, yemekler, seyahatler, ulaşılması gereken hedefler ve başarılı bir yönetim sağlamak. Bütün bunları başarırken aynı zamanda kendi sağlıklarına da özen göstermeleri gerekiyor. CEO'ların beslenmesi seyahatler, toplantılar ve zamansızlık nedeniyle genelde düzensiz olabiliyor diyor, Diyetisyen& Yaşam Koçu Gizem Şeber. Ayrıca bu kadar yoğunluk içerisinde CEO'nun kilosunu koruması da gerekiyor.

CEO'ların beslenme durumunun genelde yetersiz, çoğu zaman dengesiz olduğunu söylemek mümkün. Gün içerisindeki koşturma nedeniyle öğün atladıkları, toplantılarda sağlıksız atıştırmalıklar tükettikleri ve uzayan iş yemekleri nedeniyle genelde akşam daha yüklü kalori aldıkları biliniyor. Yine seyahatler beslenme düzenlerini bozan en büyük etmen. Haftanın yorgunluğunu hafta sonu atmaya çalışırken kendini ödüllendirme ve mutlu etme psikolojisi ile besin tüketimini abarttıkları da olabiliyor. Bu düzensizliğin CEO'lara maliyeti; kronik yorgunluk, şişkinlik hissi ve sindirim sistemi sorunları, obezite, yüksek tansiyon, insülin direnci ve kalp sorunları olarak yansıyor.

ASİSTANIN VE AİLENİN YARDIMI VE DESTEĞİ ÇOK ÖNEMLİ!

Gün içerisindeki yoğunluk sebebi ile yemek ve içecek konusundaki odaklarını kaybeden CEO'ların asistanlarının ve aile bireylerinin kendisine sağlıklı yaşam konusunda destek olması çok önemli. Asistanın, CEO'nun şirkette bulunduğu zamanlarda su ve ara öğün tüketimi konusunda CEO'ya yardımcı olması, aslında CEO'nun bu konudaki yükünü azaltmakla kalmıyor, daha dengeli beslenmesini sağlıyor. Yine aile bireylerinin birlikte yiyecekleri yemekleri dengeli ve sağlıklı hazırlaması önem taşıyor.

KAHVALTI ÖĞÜNÜ İHMAL EDİLMEMELİ!

Güne bir kupa kahve ile başlamak birçok CEO'ya daha çekici gözükse de, kahvaltı da muhakkak edilmeli. Evden çıkmadan yapılacak bir kahvaltı, gün boyunca zinde hissetmeye ve odaklanmaya yardımcı. Evde kahvaltı etme vakti olmayan CEO'lar şirkette kahvaltı etmeyi tercih edebilir. Peynir, yumurta, tam tahıllı ekmek ve çiğ sebzelerden oluşacak bir kahvaltı en sağlıklı tercihlerden biridir. Yine vakit sorun olduğunda tam tahıllı ekmeğe yağsız tost veya peynirli sandviç, süt ve müsli, yoğurt ve taze meyve ideal diğer alternatiflerdir.

TOPLANTIDA İKRAM EDİLENLERE DİKKAT!

Birçok şirket sağlıklı beslenmenin önemini benimsemeye başladı. Yine de toplantılarda hamur işi, kurabiye tarzı yiyecekler sıklıkla kullanılmakta. Şirket içi toplantı ikramlarının; kuru meyveler ve kuruyemiş ile değiştirilmesi sadece CEO'nun değil personelinin de sağlıklı beslenmesine destek olacaktır. Eğer başka bir yerde toplantı da ise yağlı ve şekerli kurabiyeler yerine eğer ikram ediliyor ise küçük sandviçler veya simit tercih edilebilir.

ÖĞLE YEMEĞİ BİR İŞ DEĞİL, GEREKSİNİM!

CEO'ların hızlı ve kalitesiz tükettiği öğün olan öğle yemeği için mutlaka vakit ayrılmalı. Eğer akşam iş yemeği var ise peynirli, tavuklu vs. malzemeli salatalar, zeytinyağlı sebze yemekleri veya etli sebze yemekleri tercih edilmeli, yanlarına tam tahıl ekmeği tüketilmelidir. Eğer akşam ev yemekleri tüketilecekse; o zaman makarna, kepekli sebzeli pizza gibi daha karbonhidrat içeriği yüksek yiyecekler de tercih edilebilir.

UZAYAN İŞ YEMEKLERİ…

Genelde problemi yaratan öğün akşam yemekleri. Uzayan iş yemeklerinde fark etmeden çok yoğun kalori ve yağ tüketiliyor. Yemeklerin porsiyonlarının büyük olmasının yanı sıra, çok çeşit sunulması da bir diğer problem.

İş yemeklerine yönelik küçük tüyolar:
•İlk servis edilen zeytinyağı veya tereyağı – ekmek ikramını atlayın. Eğer ikram edildiğinde hayır demekte zorlanıyorsanız baştan sofraya gelmemesini isteyebilirsiniz.
•Ara sıcakların çoğu kızartmadır. Bu nedenle de yüksek kalorilidir. Ara sıcağı atlayabilirsiniz.
•Gün içerisinde yoğun karbonhidrat aldıysanız veya gecenin sonunda tatlıdan kaçamayacağınızı düşünüyorsanız; ana yemeğin yanına servis edilen pilav-makarna-patates gibi garnitürleri tüketmeyin.
•Servis edilen salatanın yağına ve soslarına dikkat edin. Salata ne kadar masum gözüken bir yiyecek olsa da, sosları sebebiyle bir ana yemekten daha fazla kalori almanıza yol açabilir. Yemekler yağlı ise, salataya limon ve balsemik eklemek yeterli olacaktır.
•Gecenin sonunda hem meyve hem tatlı tüketmeyin. İkisinin de şeker içerdiğini unutmayın.
•Alkol tüketmeniz gerekiyorsa, şarabı tercih edin. Beyaz şarap ve şampanya en hafif tercihlerdir.
•Çatalı ve bıçağı sıklıkla yerine bırakın. Sürekli elinizde tutmanız sürekli yemeniz anlamına gelecektir.
•Küçük atıştırmalıkların büyük kalorileri olduğunu unutmayın.

HAFTA SONU KEYİFLERİ…

Bütün hafta çok yoğun çalışan, hatta hafta sonu da akıllı telefonları veya tabletleri ile kısmi zamanlı olarak çalışmaya devam etmek zorunda kalan CEO'lar kendilerine ve ailelerin ayırdıkları bu vakitte de genelde ödüllendirme psikolojisi ile keyif yapmak isterken, aşırı kalori alabiliyorlar.

Hafta sonu ödülleri için küçük tüyolar:
•Hafta sonu için bir ödül öğününüz olsun.
•Brunch yapacaksanız, akşam yemeğinizin hafif olmasına özen gösterin. Zeytinyağlı sebze tabağı ve yoğurt ya da ızgara et veya tavuk veya balık ve salata ideal akşam yemeği seçeneği olacaktır.
•Uzayan kahvaltılarda ve yemeklerde yavaş yemeye çalışın. Açık büfede başta salata büfesine uğrayın, ilk tabağınızda çiğ sebze tüketip, diğer seçeneklere daha sonra geçin.
•Piknik ve barbekü partisi gibi etkinliklerde, diğer ana öğününüzü hafif tutmaya odaklanın. Karbonhidratlı yiyeceklerden –örneğin ekmek çeşitleri, pilav, makarna, patates gibi- sadece bir seçeneği tercih edin.
•Yemeğin hemen üzerine tatlı tüketmeyin. En az bir saat geçmesini bekleyin.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kadın CEO'lar İçin Beslenme Haritası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement