9. Metin Altıok Şiir Ödülü" Sahibini Buldu - Son Dakika
Kültür Sanat

9. Metin Altıok Şiir Ödülü" Sahibini Buldu

9. Metin Altıok Şiir Ödülü" Sahibini Buldu

Kırmızı Kedi Yayınevi tarafından bu yıl 9'uncusu verilen "Metin Altıok Şiir Ödülü" sahibini buldu.

07.11.2016 23:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kırmızı Kedi Yayınevi tarafından bu yıl 9'uncusu verilen "Metin Altıok Şiir Ödülü" sahibini buldu.

Şişli Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen törenle, "Gelecek Günlerin Şarabı" kitabıyla ödüle layık görülen şair Tuğrul Tanyol'a ödülü takdim edildi.

Tanyol, törende yaptığı konuşmada, kötülüklerden arınmak ve insanları sevmek için ülke olarak şiire daha çok ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Yoğun olarak şiir okumaya başladığı günlerde Metin Altıok'un ilk kitabı "Gezgin"den etkinlendiğini anlatan Tanyol, "Birden bire dönemin içinden fırlayan farklı bir sesti, Metin Altıok. Birden bire beni kucakladı ve çok sevdiğim bir şair haline geldi." diye konuştu.

Metin Altıok'un kızı CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok da AA muhabirine yaptığı açıklamada, babasının 1993 yılında Sivas Madımak Oteli'nde yaralanarak hayatını kaybettiğini hatırlatarak, "Elbette Sivas'ta yitirdiğimiz tüm insanları anıyoruz ve asla unutmamak gibi görevimiz, sorumluluğumuz ve inancımız var." dedi.

Babasının şiirle ve sanatçı kişiliğiyle yaşaması için bu ödülü verdiklerini belirten Zeynep Altıok, Metin Altıok'u her yıl bu vesileyle okurlarıyla buluşturmak istediklerini kaydetti.

Altıok, ödüle layık görülen eserin, bir önceki yıl basılmış kitaplar arasından seçildiğine dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Bu yıl Tuğrul Tanyol'a verdiğimiz ödül heykelciğimizi de değerli heykeltıraş Ömer Yavuz, Metin Altıok'un bir deseninden şekillendirerek, armağan etti. Bizim gelenekselleşen törenlerimize, babamın anısına sanatçılar da destek veriyor. Bu yıl Nevzat Karakış destek verdi. Metin Altıok'un şiirinde, türkülerle bir izlek kurdular. Öyle bir çalışma hazırladılar."

"Şiiri ve müziği paralel götürüyordu"

Etkinliğe katılan Kırmızı Kedi Yayınevi Genel Yayın Yönetmeni İlknur Özdemir de Metin Altıok'un ilk çıkardığı kitabı ile şair olduğunun altını çizerek, "Çıraklığını ve kalfalığını, şiirlerini yazıp yayımlatmadığı dönemlerde tamamlamıştı. İlk kitabı 'Gezgin' ise 1976 yılında yayımlandı." ifadelerini kullandı.

Özdemir, Metin Altıok'un sanatçı tarafından da bahsederek, "Resim de yapıyordu, kara kalem sergilere de katılıyordu. Şiiri ve müziği paralel götürüyordu. Dergi çıkarmış, küçük heykeller yapmış ve oyunlar yazmıştı. Bingöl'de 10 yıl öğretmenlik yapmıştı." dedi.

"9. Metin Altıok Şiir Ödülü"nün veriliş gerekçesi de Doğan Hızlan başkanlığındaki, Hilmi Yavuz, Ahmet Telli, Haydar Ergülen, Şükrü Erbaş, Ali Cengizkan ve Eray Canberk'den oluşan jürinin yaptığı yazılı açıklamada, şu sözlerle aktarıldı:

"Belleğin, unutuş ve yabancılaşma yalnızlığında çırpınmasını, varoluşun, güncelin sığlığı ile onurlu bir gelecek arzusu arasında bunalmasını, ölüm korkusu ve zaman acısının insana hayatı yeniden sevdirmesini, son derece yalın bir dille şiire dönüştürmedeki başarısı nedeniyle, 9. Metin Altıok Şiir Ödülü'nün, 'Gelecek Günlerin Şarabı' kitabıyla Tuğrul Tanyol'a verilmesi uygun görülmüştür."

Tören, Nevzat Karakış ve ekibinin verdiği konserle son buldu.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat 9. Metin Altıok Şiir Ödülü' Sahibini Buldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement