Antik kentte kuş cinsi araştırılacak - Son Dakika
Kültür Sanat

Antik kentte kuş cinsi araştırılacak

Antik kentte kuş cinsi araştırılacak

Antik kentte kuş cinsi araştırılacak MUĞLA

04.10.2013 22:35

Antik kentte kuş cinsi araştırılacak - MUĞLA

Antik kentteki kuş çeşitliliği araştırılacak

MUĞLA (AA) - Bodrum'daki 3 bin 500 yıllık Pedasa Antik Kenti'nde, kuş çeşitliliği araştırması yapılacak.

Muğla Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Pedasa Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler, kazı evinde yaptığı açıklamada, antik kentin tarihi dokusuyla arkeoloji için çok önemli bir bölge olduğunu söyledi.

Bölgenin eski belgelerde 'karların atası' olarak gösterildiğini ifade eden Diler, "Bu yarımadanın arkeolojik araştırması çok önemli. Bugüne kadar yaptığımız çalışmalarda gerçekten çok yol aldık. Burada çok daha önemli olan bir şey var. Bundan sonraki süreçte yeni bir çalışmayı daha başlatıyoruz. Pedasa'nın çok iyi korunmuş bir doğal yapısı var, kültürel mirasın korunması kadar doğal dokusunun korunması da çok önemli. Doğa tarihi çalışmalarının başlatılması için yeni bir çalışma içerisine girdik" dedi.

Çeşitli üniversite bölümlerine bölgedeki kuş türlerinin araştırılması için yazdıklarını ve bazılarından başvurular gelmeye başladığını anlatan Diler, "Geçtiğimiz hafta Çukurova Üniversitesinden Prof. Dr. Halil Çakan bey geldi onlar Pedasa'daki zengin florayı yıl boyu çalışmak için hazır olduklarını söylediler. İkinci başvuru ise Doğa Derneği yetkililerinden geldi. Burada bir gezi yaptık ve buranın kuş popülasyonu açısından önemli olduğunu söyledi" diye konuştu.

Doğa Derneği Doğa Alanları Sorumlusu ve Bilimsel Araştırmacı Can Yeniyurt ise içinde bulundukları alanın Türkiye'deki önemli doğa alanlarından bir tanesi olduğunu vurguladı.

Bölgenin aynı zamanda önemli kuş alanı olduğuna da işaret eden Yeniyurt, "Sabah yaptığımız gezi sırasında birçok canlının yaşadığı ve bitki örtüsü anlamında çok zengin bir alan olarak gördük. Bu alanda birçok kuş türü var. Bu kuşların incelenmesi ve araştırılmasına yönelik doğa derneği olarak buradayız. Bu canlıları izlemek ve bunlara yönelik çeşitli çalışmalar yapmak ve arkeolojik alanın doğal zenginliklerini de ortaya koymak için buradayız" dedi. Yeniyurt, Türkiye'nin bir çok bölgesinde benzer çalışmaları yürüttüklerini anlatarak,1 yıllık bir çalışma sonunda alandaki kuş çeşitliliğinin tespit edileceğini bildirdi.

-Toplantıdan görüntü

-Çevrede yaşayan hayvanlardan görüntü

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Antik kentte kuş cinsi araştırılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement