Burundi, Davulunu Dünya Kültür Mirasları Listesine Eklemek İstiyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Burundi, Davulunu Dünya Kültür Mirasları Listesine Eklemek İstiyor

Burundi, ülke için büyük önem taşıyan davulunun Dünya Kültür Mirasları listesine dahil edilmesini istiyor.

13.10.2014 16:35  Güncelleme: 16:48

Burundi, ülke için büyük önem taşıyan davulunun Dünya Kültür Mirasları listesine dahil edilmesini istiyor.

Dünya çapındaki festivallerde de büyük ilgi gören davul, listede yer almak için kasım ayında, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) onayını bekliyor.

Burundi Kültür Bakanlığı'nın üst düzey yetkililerinden Leonard Sinzinkayo, başvurunun kolay yapılmadığını, öğretim görevlileri ve Kültür Bakanlığı yetkililerinin başvuru yapabilmeleri için gerekli belgeleri ancak 3 yılda toplayabildiğini vurguladı.

Burundi davulunun diğer davullardan farklı özelliklerini ortaya çıkarmaya çalıştıklarını belirten Sinzinkayo, "Amacımız Burundi davulunu dünya çapında en iyi şekilde tanıtmak" ifadesini kullandı.

Sinzinkayo, "Burundi davulunun Dünya Kültür Mirasları listesine dahil edilmesi halinde diğer ülkelerin bu enstrümanın korunmasına katkıda bulunabileceğini belirtti. Sinzinkayo ayrıca davulun korunması için bir yasanın planlandığına dikkati çekti.

Tarihçi Emile Mworoa, Burundi'de yetişen Umuvugangoma ağaçlarından oluşan gövdesi ve bu gövdeye gerilen boğa derisinden yapılan davula ilginin monarşi döneminden bu yana sürdüğünü kaydetti. Bu enstrümanın iktidar ve gücü simgelediğini belirten Mworoa, geçmişte davulun saraylarda çalındığını ifade etti.

Davulu sadece erkeklerin çaldığını dile getiren 70'li yaşlardaki davul sanatçısı Antime Baransakaje de kadınların bagetlere dokunmasının bile yasak olduğunu, onların ancak davul eşliğinde dans edebildiğini belirtti. Baransakaje, günümüzde aile arasındaki kutlamalarda davulun çalınmasının "suç ve kültüre aykırı" olduğuna vurgu yaptı.

Baransakaje ayrıca başka ülkelerin bu davulu üretmesine de karşı çıkıyor. Davul sanatçısı, "kutsal bir nesnenin yabancılar tarafında yapılmasını anlamadığını, sanat eserinin basit bir ticari nesne haline getirildiğini" savundu.

Burundi Cumhurbaşkanı Pierre Nkurunziza, haziranda Fransa'ya yaptığı ziyaret kapsamında başkent Paris'te UNESCO yetkilileriyle görüşmüş ve yetkililerden başvurunun 2015'ten önce kabul edilmesi için çalışmaların hızlandırılacağı sözünü almıştı. - Tunus

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Burundi, Davulunu Dünya Kültür Mirasları Listesine Eklemek İstiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement