Depremzedelerin Kahramanı Miyazaki Unutulmadı - Son Dakika
Kültür Sanat

Depremzedelerin Kahramanı Miyazaki Unutulmadı

Depremzedelerin Kahramanı Miyazaki Unutulmadı

Van'da 9 Kasım 2011'de yaşanan 5,6 büyüklüğündeki depremde, kaldığı otelin enkazında hayatını kaybeden Japon yardım gönüllüsü Atsushi Miyazaki, ölümünün beşinci yılında da unutulmadı.

09.11.2016 12:43

SITKI YILDIZ - Van'da 9 Kasım 2011'de yaşanan 5,6 büyüklüğündeki depremde, kaldığı otelin enkazında hayatını kaybeden Japon yardım gönüllüsü Atsushi Miyazaki, ölümünün beşinci yılında da unutulmadı.

Van'da 23 Ekim 2011'de yaşanan 7,2 büyüklüğündeki depremin ardından dünyanın dört bir tarafından Van'a gelen yardım kuruluşları, deprem sonrasında beraberinde getirdikleri yardım malzemeleriyle vatandaşların yaralarını sarmaya çalıştı. Bu yardım kuruluşlarından Japon AAR'ın bir grup gönüllü ekibi de, yardım malzemelerini mahalle, çadır kentler ve köylerde bulunan depremzedelere dağıtmaya başladı.

9 Kasım'da Kurban Bayramı için kestirdikleri kurban etlerini mahallelerde dağıtan Japon gönüllüler, saatler 21.23'ü gösterdiğinde 5,6 büyüklüğündeki depreme kaldıkları otelde yakalandı.

Saniyeler sonra yıkılan otelin enkazında kalan, yardımına geldikleri depremzedeler ve kentte görev yapan arama kurtarma birlikleri tarafından uzun uğraşlar sonucu çıkarılan Japon gönüllüler Atsushi Miyazaki ve Miyuki Konnai, Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılmış, fakat Miyazaki müdahaleye rağmen kurtarılamamıştı.

Her yıl anılıyor

Kentte bulunduğu kısa sürede birçok depremzedeye yardım ulaştıran Miyazaki, her ölüm yıl dönümünde Van'daki bazı kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütleri tarafından düzenlenen etkinliklerle anılıyor.

Bu amaçla geleneksel hale getirdikleri "Miyazaki Erek Dağı Tırmanışı"nın bu yıl beşincisini düzenleyen Vadi Doğa Spor Kulübü de 2 bin 800 rakımlı Küçük Erek Dağı'na tırmanış gerçekleştirdi.

Kulüp Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Demez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl 5'incisini düzenledikleri tırmanışı, ülkesinden kilometrelerce uzaktaki insanlara yardım eli uzatan Atsushi Miyazaki'ye adadıklarını söyledi.

23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de meydana gelen depremlerde 644 vatandaşın hayatını kaybettiğini hatırlatan Demez, şöyle konuştu:

"Bu konuda farkındalık yaratmak, depreme dikkati çekmek için her yıl düzenlediğimiz bir etkinliktir. Deprem bir afettir ve belki önüne geçilemez. Fakat yaptığımız barınak, ev ve binalar daha korunaklı olabilirdi. Bizleri öldüren deprem değil, yapılardı. Bizler de arama kurtarmaya katıldığımız depremde birçok binada neredeyse demir olmadığını gördük. Miyazaki de Japonya'dan buraya gelen bir gönüllüydü. Aslında kendisi de deprem konusunda bilinç sahibiydi. İkinci depremde kaldığı otelde hayatını kaybetti. Biz de o otelin enkazında çalıştık. Bizim tırmanışımıza onun adını vermemizin nedeni, ülkesinden gelerek Van depreminde insanlara yardımda bulunmasıydı. Onu rahmetle anıyoruz. Duyarlı bir insandı."

"Miyazaki unutulmamalı"

İzmir'den Van'a geldiğini ve bir okulda öğretmenlik yaptığını anlatan İrem Taşkolu ise depremi ve sonrasında yaşananları memleketinden takip ettiğini ve çok sayıda depremzedeyi İzmir'de ağırladıklarını anlattı.

Miyazaki'nin Japonya'dan gelip hiç tanımadığı insanlara yardım etmesinin kendisini çok duygulandırdığını dile getiren Taşkolu, "Burada hiç tanımadığı insanlara yardım etmeyi umarken ikinci depremde hayatını kaybetmesi gerçekten çok acı. Daha önce de tırmanışlara katılıyordum. Ancak bu tırmanışın ayrı bir anlamı vardı bizim için. Onu anmanın gururunu yaşadık. Daha duygusal bir tırmanış oldu." diye konuştu.

Depremde Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görev yaptığını vurgulayan Leyla Helvacı ise depremin ne kadar acı verdiğine iki defa tanıklık ettiğini vurguladı.

Depremin ne olduğunu çok çok iyi bildiği için geçekleştirdikleri tırmanışta oldukça hüzünlendiğini dile getiren Helvacı, şöyle konuştu:

"İlk depremde oldu bitti diyorsunuz. Sonra hiç ummadığınız bir anda ikinci depremle karşılaşıyorsunuz. En önemlisi seni kurtarmaya gelen insan da depremde hayatını kaybediyor. Bu bana göre daha da acı verici bir şey. Bu tırmanışta da çok duygusallaştım. Sonuçta deprem bir yerde insanlara zarar vermişse, bu zararın dini, dili, milliyeti olmaz. İnsanlar birbirine yardım etmeli. Şu anda sanki ikinci depremi tekrar yaşamış gibi oldum. Onun için bu anma her yıl devam etmeli. Çünkü insanları kurtarmaya, yardım etmeye gelen nice kahramanlar oldu, ölenler oldu. Ben herkes için tırmanıyorum. Miyazaki unutulmamalı diye düşünüyorum."

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Depremzedelerin Kahramanı Miyazaki Unutulmadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement