Dubrovnik Savunmasının Anısını Koruyan Müze - Son Dakika
Kültür Sanat

Dubrovnik Savunmasının Anısını Koruyan Müze

Dubrovnik Savunmasının Anısını Koruyan Müze

1990'lı yıllardaki savaşta kullanılan materyallerin sergilendiği 'Dubrovnik Özgürlük Savaşı Müzesi', turistlerin yoğun ilgisini çekiyor

09.09.2013 12:08  Güncelleme: 00:06

İVANA DESPOTOVİÇ – Hırvatistan'ın tarihi ve turistik kenti Dubrovnik'in, 1990'lı yıllardaki savaşta eski Yugoslavya ordusu tarafından bombalanmasının anısına Src tepesindeki İmperiyal Kalesi'nde, 2008 yılında açılan ve savaşta kullanılan materyallerin sergilendiği "Dubrovnik Özgürlük Savaşı Müzesi", yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini çekiyor.

Tarihi kaynaklarda ilk kez M.S. 850 yılında adı geçen Dubrovnik Cumhuriyeti'nin merkezi olan tarihi kent, içinde barındırdığı kültürel miras ve doğal güzellikleriyle, Adriyatik kıyısında en çok ziyaret edilen yerlerin başında geliyor. Ziyaretçilerini adeta Orta Çağ Avrupası'na götüren kentin bu tarihi dokusu, 1990'lı yıllarda Yugoslavya'nın dağılması sırasında büyük zarar gördü. UNESCO'nun 1979 yılında Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınan tarihi Dubrovnik kentine, Hırvatistan'ın bağımsızlığını ilan etmesi üzerine Eski Yugoslavya'nın lideri Slobodan Miloşeviç'in emriyle Eski Yugoslavya Halk Ordusu (JNA) 1991 yılı Eylül ayında saldırı başlattı. Hırvatistan'ın güneyinde başlayan savaşta, kentteki çok sayıda kültürel anıtla birlikte Orta Çağ'a ait dokuz saray yıkıldı, 2 binin üzerinde ev ateşe verildi, 8 bine yakın insan ise sokakta kaldı. Dubrovnikliler'in, JNA'ya karşı ortaya koydukları cesur mücadelenin anısı, 2008 yılında açılan Dubrovnik Özgürlük Savaşı Müzesi'nde korunup yaşatılıyor.

Dubrovnik Özgürlük Savaşı Müzesi'nin kurulmasında öncülük eden ve proje başkanlığı yapan Varina Yurica Turk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, JNA'nın kente saldırmasının hemen akabinde, kenti savunanlarda, öncelikli olarak kentin kaynağını (Eski Şehir) korumanın tarih için faydalı olacağı fikrinin canlandığını söyledi.

Dubrovnik halkının, tarihteki Dubrovnik Cumhuriyeti'nden duydukları kadar, 1990lı yıllarda, kendilerine saldıran JNA askerini mağlup ederek kazandıkları zaferden de gurur duyduklarını belirten Turk, Dubrovnik'in savunması sırasında şehrin dışında, Dubrovnikliler'e ait tek cephenin bulunduğu Src tepesindeki İmperiyal Kalesi'nde, kentin savunmasının sembolü olarak, "Dubrovnik Özgürlük Savaşı Müzesi"ni kurduklarını bildirdi.

Müzeyi, Hırvatistan'da "Vatan Minnettarlığı Günü" olarak kutlanan 5 Ağustos 2008 tarihinde açtıklarını ifade eden Turk, bu yıl Ağustos ayına kadar müzenin 250 binin üzerinde turist tarafından ziyaret edildiğini söyledi. Turk, ulaşımı son derece zor olan Src tepesinde bulunan müzenin yılda ortalama 50 bin turist tarafından ziyaret edilmesinin önemli bir başarı olduğunu vurguladı.

Turk, gerek savaşa katılanlar, gerekse bazı sivil toplum kuruluşları aracılığıyla, müzeye çok sayıda savaşa dair fotoğraf, savaş dönemi haritaları, amatör ve profesyonel video görüntüleri, sanat değeri olan belgelerin bağışlandığını ifade ederek, müzede sergilenen bu materyallerin ziyaretçilerin yoğun ilgisini çektiğini kaydetti.

Müzede sergilenen her eşyanın tarihi bir hikayesinin bulunduğuna da dikkati çekerek, "Özellikle savaştan sonra dünyaya gelen nesil ve yabancı turistler, sergiye yoğun ilgi gösteriyor. Avustralya'dan, Yeni Zelanda'dan, Kanada'dan ve hatta Güney Afrika'dan ziyaretçiler geliyor" dedi. - Dubrovacko-Neretvanska

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Dubrovnik Savunmasının Anısını Koruyan Müze - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement