Düğmeli Evler" Turizme Kazandırılıyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Düğmeli Evler" Turizme Kazandırılıyor

Antalya'nın Akseki ilçesinde 800 yıllık tarihiyle turistlerin ilgi odağı olan "düğmeli evler" restore edilerek turizme kazandırılıyor.

25.03.2016 11:18

ABDULLAH ÇATLI - Antalya'nın Akseki ilçesinde 800 yıllık tarihiyle turistlerin ilgi odağı olan "düğmeli evler" restore edilerek turizme kazandırılıyor.

Sarıhacılar Mahallesi'nde bulunan ve mimari tarzından dolayı "düğmeli evler" olarak adlandırılan tarihi evlerin aslına uygun restore edilme çalışmaları sürüyor.

Osmanlı mimarisindeki düğmeli evlerin restorasyonu için 2000'de başlatılan çalışma kapsamında bugüne kadar 14 yapının restorasyonu tamamlanırken 2 evde de çalışmalar devam ediyor.

12 ev daha restore edilecek

Akseki Belediye Başkanı Mustafa İsmet Uysal, restorasyonu süren 2 evin de nisan ayı sonlarında turizme kazandırılacağını söyledi.

Özgün mimarisiyle dikkati çeken Sarıhacılar Mahallesi'ndeki düğmeli evlerinin aslına uygun onarılmasıyla geleneksel Türk mimarisinin yaşatılabileceğini belirten Uysal, "Sarıhacılar Mahallesi'nin önemli bir turizm potansiyeli bulunuyor. Biz, yeniden buraya ayağa kaldırıyoruz. Evlerin aslına uygun olarak restore edilmesi için Akseki dışında yaşayan köylüleri teşvik ediyoruz" diye konuştu.

Uysal, ilçedeki 12 evin daha restore edilmesi için çalışmaların tamamlandığını ifade ederek bu çalışmaların da izin için Kültür ve Turizm Bakanlığına gönderildiğini kaydetti.

"Nakış gibi işliyoruz"

Çalışmalarda görev alan ahşap restorasyon ustası Sinan Kabaoğlu, 30 yıldır ahşap yenileme işleriyle uğraştığını ve son 3 yıldır ise Sarıhacılar'daki düğmeli evlerin restorasyon işlerini yaptığını aktardı.

Kabaoğlu, yenileme işlerinin çok hassas olduğunu dile getirerek "Nakış gibi işliyoruz. Atölyede incelikle birebir tarihi oymaları yapıp yerine montajlıyoruz." dedi.

Ziyarete geldiği köyde girişimci oldu

Satın aldığı tarihi düğmeli evleri turizme kazandırmaya çalışan girişimcilerden Mustafa Kavasoğlu ise 2010'da yolunun Sarıhacılar'a düştüğünü anlatarak gördüğü manzara karşısında çok şaşırdığını vurguladı.

Ziyaretinde tamamen doğal, hiç bozulmamış ve insanların terk ettiği bir köyle karşılaştığına işaret eden Kavasoğlu, şöyle devam etti:

"Tarih dolu ve dokusu muhteşemdi. Daha sonra bende buradan mutlaka yer edinmem gerektiği düşüncesi oluştu. Burayı yaşam müzesi olarak restore ediyorum. Daha sonra 2011 yılında konuk evi olarak hazırlamış olduğum binayı ve yanındaki otel ile restoran yapacağım diğer binayı aldım. Daha sonra inşaatlarına 2011 yılında başladığım Türkiye'nin ilk folklor müzesini yaptım. Şu an 4 yıldır devam eden restorasyon işlemlerini bu yıl tamamlayarak turizmin hizmetine sunacağım."

Kavasoğlu, bütün işlemlerin Antalya Koruma Kurulundan alınan izinle yapıldığına dikkati çekti.

"Geçen yıl 50 bin turist geldi"

Oyma işçiliğini dokusuna uygun olarak yapacak ahşap ustasını Kastamonu'dan getirdiğini belirten Kavasoğlu, şunları kaydetti:

"Ustalar için atölye kurduk. Onlar da 3 yıldır restorasyon çalışmalarına devam ediyorlar ve dantel gibi ahşap işlemeciliği yapıyorlar. Bu ilk bölümü bitirdikten sonra yeni edindiğim 3 binayı daha restorasyon işlemlerine başlayacağım. Restorasyon işlemleri kolay değil. Bu evler de yaklaşık 3 yıl sürecek. Dolayısıyla burada dokusunu hiç bozmadan bir canlılık kazandırmış olacağım. Bu köye yeniden hayat kazandıracağım. Şu anda yerli ve yabancı turistler sıklıkla geliyorlar. Geçen yıl 50 bin civarında yerli ve yabancı turist geldi."

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Düğmeli Evler' Turizme Kazandırılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement