"dunyabizim.com" internet sitesinin düzenlediği "Dünyabizim Buluşmaları" çerçevesinde "Geçmişten Günümüze Kültür Yayıncılığı" ele alındı.
Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, Bahçelievler Belediyesinin katkılarıyla halka açık gerçekleşen ilk buluşmada yayıncılar bir araya geldi. "Geçmişten Günümüze Kültür Yayıncılığı" başlıklı toplantının moderatörlüğünü Küresel İletişim Merkezi Genel Koordinatörü Erhan Erken üstlendi. Erken'in sorularıyla yönlendirdiği ve Dünyabizim'de de canlı yayınlanan söyleşide İz Yayıncılık'tan Mehmet Kahraman, Sedir Yayın Grubu'ndan Melike Günyüz ve İnsan Yayınları'ndan İsmail Akıncı konuşmacı olarak yer aldı.
İnsan Yayınlarını sürdüren İsmail Akıncı, kendisi çocuk yaşlarındayken, İnsan Yayınları'ndan her yeni kitap çıktığında babasının eve "bugün yeni bir çocuğum oldu" deyip sevinçle geldiğini belirterek, bu durumun, kendi yetişmesinde de çok önemli katkıları olduğunu aktardı.
Akıncı, "kitapların pahalı olduğu" gibi bir algının yanlış olduğunu ifade ederek, bu işi para kazanmak, zengin olmak için yapmadıklarını kaydetti.
Yurt dışı fuarlarına katılım noktasında yakın geçmişe nazaran çok iyi bir yere gelindiğini aktaran Akıncı, bugün devlet desteği olmadan dahi 15-20 yayınevinin kendi imkanlarıyla yurt dışı fuarlarına katılabileceklerini ve tanıtımlarını yapabileceklerini bildirdi.
İz Yayıncılık'tan Mehmet Kahraman da "Bir zamanlar entelektüel bütün kurumlar ve gazeteler Cağaloğlu'nda yer almaktaydı. Kitap sektörünün burada oluşunun sebebi bu olsa gerek. Bugün hala bu kurumlar varlığını sürdürmekle beraber büyük denge Cağaloğlu'nun aleyhine değişmiş durumdadır" ifadelerini kullandı.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) Yönetim Kurulu üyesi Dr. Melike Günyüz ise buluşmada çocuk ve eğitim yayıncılığına değindi. Günyüz, Türkiye'de 1960'dan beri çocuk kütüphanesi sayısının aynı kaldığını belirterek, "Çocuğun yaradılıştan getirdiği özellikleri çok da göz önünde bulundurmadan bütün sınıfa aynı kitabı okutmak despotizmi içindeyiz şu anda. Yani hareketli, hiperaktif ya da kinestetik enerjisi, zekası çok yüksek bir çocuğu, duygusal romantik bir çocukla aynı kitabı okutmak zorunda bırakıyoruz. Sonra da yetişmiyormuş gibi sınav yapıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Moderatör Erhan Erken de okurların fikir alışverişi yaptığı Enderun Kitabevi gibi örneklerin çoğaltılmasının gerekliliğini ifade ederek, Enderun Kitabevi'nin bir dönem sadece kitabevi değil, hocaların, öğrencilerin, edebiyatçıların bir araya gelebildiği bir fikir ocağı olduğunu anlattı.
"Dünyabizim Buluşmaları", kasım ayında "sinema" teması altında Bahçelievler Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek. - İstanbul
Son Dakika › Kültür Sanat › Dünyabizim Buluşmaları' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?