Edebiyat ve Psikoloji Atölyesi - Son Dakika
Kültür Sanat

Edebiyat ve Psikoloji Atölyesi

Edebiyat ve Psikoloji Atölyesi

EDEBİYAT VE PSİKOLOJİ ATÖLYESİJung Psikolojisi'ne giriş niteliğinde olan bu atölye, sanatı ve edebiyatı Freudyen, Jungçu, Lacancı ve başka birçok teorinin bakış açılarından irdeleyen çeşitli yordamları tartışacak.

17.12.2016 16:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

EDEBİYAT VE PSİKOLOJİ ATÖLYESİ

Jung Psikolojisi'ne giriş niteliğinde olan bu atölye, sanatı ve edebiyatı Freudyen, Jungçu, Lacancı ve başka birçok teorinin bakış açılarından irdeleyen çeşitli yordamları tartışacak.

Başkalarını yorumlarken, aslında hep kendimizi anlatırız. Peki ya bir sanat eserini, bir edebiyat metnini yorumlarken? Yorumumuzun ne kadarı kendimizle, ne kadarı eserin kendisiyle ilgilidir? Eserin objektif bir değerlendirmesi mümkün olabilir mi? Bir metni okumanın daha "profesyonel" bir yolundan söz edilebilir mi? "Edebiyattan anlamak" nasıl bir anlama gelebilir? "Edebiyattan anlayan" kimse, "edebiyattan anlamayan" kimseye kıyasla neyi bilmekte, neyi daha farklı görmektedir?

17 Aralık Cumartesi:  19: 00-21: 00

Jung Psikolojisi'nin temel ilkeleri nelerdir? Jung'un ve Freud'un sanata bakış açısındaki farklar nelerdir?

Atölyenin adını neden "Edebiyat ve Psikoloji" koymuş olabiliriz? Edebiyat ve psikolojinin kesişim kümesi nedir?

Edebiyatçıların hepsi neden iyi birer psikologlardır? Edebiyat okumak, bizi neden ve nasıl daha iyi bir "psikolog" haline getirebilir?

Edebiyatçıların psikolojiye yaklaşımları ve psikoloji teorisyenlerinin edebiyata yaklaşımları arasında nasıl bir ilişkiden söz edilebilir?

24 Aralık Cumartesi: 19: 00-21: 00

Sanatın pratiği, sanatın teorisinden ayrılamaz. Her roman, bir romanın nasıl olması gerektiği düşüncesinin somut ifadesidir. Ama nasıl?

Bir roman yazarı, aynı zamanda bir roman teorisyeni olduğuna göre, roman yazmanın ve roman okumanın ve edebiyat üzerine düşünmenin psikoloji bilimi ile nasıl bir ilgisi olabilir?

Bir sanat eseri üretmenin ne kadarı ilham, ne kadarı disiplindir? Araştırmalar, yaratıcılık süreci ile ilgili bize neler söylemektedirler?

Bilinç, bilinçaltı ve bilinçdışı kavramlarının sanatsal yaratıcılıkla ilgili olarak sürekli yanlış kullanılmasının ne gibi nedenlerinden söz edebiliriz? Arketiplerin sanatta açığa çıkmasına dair iddiaları nasıl yorumlayabiliriz?

Ön okuma: Katherine Mansfield'in "Bliss" (Mutluluk) başlıklı kısa öyküsü

7 Ocak Cumartesi: 19: 00-21: 00

Psikiyatristler ve psikologlar, sanatçılar ve sanat eserlerine dair iddialarında nasıl verileri baz almışlardır?

Yazarı eserinden ayırt etmek mümkün müdür? Okuru okuduğu eserden ayırt etmek mümkün müdür? İddia edildiği gibi, "yazarın psikolojisi" ve "okurun psikolojisi"nden bağımsız

bir "metin psikolojisi"nden söz edilebilir mi? Eğer bu mümkünse ve biz de psikolog değilsek, objektif bir "metin psikolojisi"ni nasıl çözümleyeceğiz? Bir psikolog/psikoterapist/psikanalist, analiz ettiği hastayı kendi kişisel yargılarından bağımsız değerlendirebilir mi? Daha iyi bir psikolog ve daha iyi bir okur olmanın yolları nelerdir? Yazar olmak için önce iyi okur olmak şart olduğuna göre, psikolog olmak önce iyi hasta olmayı gerektirir mi? Peki, "iyi okur" olmak ne demektir ve nasıl mümkün hale gelebilir?

Neden okuruz? ve neden yazarız? Yaşamak yazmaktan daha kolay değil midir?

Ön okuma: Giorgio Manganelli'nin "Neden Yazıyorum?" başlıklı kısa yazısı

14 Ocak Cumartesi: 19: 00-21: 00

Edebiyatın faydaları ve edebiyatın zararları nelerdir? Okur ve yazar olarak edebiyatla ilgilenmenin, nasıl bir mutluluk ve nasıl bir mutsuzlukla ilişkili olduğu söylenebilir?

Anti-psikiyatri nedir? Anti-psikiyatrinin edebiyatla ilgisi nedir?

Sanatın ve yaratıcılığın psikolojik kaynakları nelerdir? Sanatçıların çoğu mutsuz insanlarsa, "sağlık" kavramını psikiyatri bağlamında nasıl değerlendireceğiz?

Sanatın yalnızlıkla nasıl bir ilişkisi vardır? Evet, her sanat eseri, bilinçli veya bilinçsiz olarak bir iletişim isteği barındırır. Dünyada kalan tek kişi olsak da yazmak isteriz belki; ama dünyada tek kişi kalmışken yazmak, bir başkasının ortaya çıkması isteğinin bizzat kendisi değil midir?

"Öteki" kavramı ile yazma ilişkisi nasıldır? Okumak ve yazmak neden insanın içindeki "yabancı" ile irtibat kurmasıdır? "Olduğumuz kimse" ile "olmadığımız kimse" arasında nasıl bir köprü vardır? "Olmadığımız kimse" ile iletişim kurarak nasıl değişebilir ve gelişebiliriz? Edebiyat, tekamül etmemize nasıl yardımcı olabilir?

Ön okuma: Doris Lessing'in "To Room Nineteen" (On Dokuz Numaralı Oda) başlıklı kısa öyküsü

Not:

Derslerden yalnızca birine veya birkaçına katılım mümkün olduğu gibi, öğrencilerin katılamadıkları ders haklarını ilerideki dönemlerde kullanmalarına da olanak sağlanacaktır. Fakat bütün derslerin birbiriyle ilişkisi vardır ve hepsine katılmak şiddetle tavsiye edilmektedir.

Derslerde ayağa kalkıp dolaşmak, çay, kahve, türlü meşrubat içmek, simit, paskalya çöreği yemek ve akla gelen ilgili ilgisiz her şeyi söylemek/sormak serbesttir.

EĞİTMEN: Nihan KAYA

Romancı ve öykücü Nihan Kaya, kurmaca kuramı ve sanatsal yaratıcılık teorisi üzerine çalışmalarıyla da bilinmektedir. Nihan Kaya 2005'ten bu yana, edebiyat ve psikoloji alanlarında Avrupa ve Amerika'nın değişik yerlerinde konferans tebliğleri sundu.Türkçe'de psikoloji içerikli romanlar, İngilizce'de edebiyat içerikli psikoloji yazıları yayınladı. Londra'da Routledge Yayınları'ndan çıkan Dreaming the Myth Onwards: Revisioning Jungian Therapy and Thought (2008) isimli kolektif kitapta, yaratıcılığın neden ve nasıl aykırı olduğunu anlatıyor. Kaya, Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunu. İngiltere'de University of Essex'e bağlı Centre for Psychoanalytic Studies bölümünde Psikanaliz üzerine yüksek lisans yaptı. Yazma Cesareti (Ayrıntı Yayınları, 2013) kitabı, yaratıcılığı Jungçu açıdan inceleyen doktora tezine dayanmakta.

Nihan Kaya'nın ikinci kitabı Çatı Katı, 2004 yılında Türkiye Yazarlar Birliği Öykü Ödülü almıştır. 1979 doğumlu Kaya hala, bu ödüle en genç yaşta layık görülmüş yazarımızdır.

Kitapları:

Kar ve İnci (Roman) 2016

Yazma Cesareti (İnceleme) 2013

Ama Sizden Değilim (Öykü) 2012

Fildişi Kuyu: Edebiyat – Psikoloji – Kadın (İnceleme) 2011

Disparöni (Roman) 2008

Buğu (Roman) 2006

Çatı Katı (Öykü) 2004

Gizli Özne (Roman) 2003

Başlangıç: 17 Aralık 2016 Her Cumartesi 19.00 - 21.00

Haftada: 1 Gün

Süre: Her Ay

Aylık: 200 TL

(25 Kişiyle sınırlıdır)

(Kayıt Yaptırılması Önemle Rica Olunur)

AYRINTILI BİLGİ ve KAYIT İÇİN

0553 131 0775

0532 703 8672

Kaynak: Etkinlik.io

Son Dakika Kültür Sanat Edebiyat ve Psikoloji Atölyesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Eyüpsultan Belediyesi Ramazan Sohbetlerinde Necmettin Nursaçan'ı Ağırladı
    11:14 Eyüpsultan Belediyesi Ramazan Sohbetlerinde Necmettin Nursaçan'ı Ağırladı

    Eyüpsultan Belediyesi'nin düzenlediği etkinlikler kapsamında Zal Mahmut Paşa Külliyesi'nde gerçekleştirilen Ramazan Sohbetlerinin konuğu emekli Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Necmettin Nursaçan oldu. Nursaçan, günlük hayatta yaşananların İslami boyutuna dikkat çekti ve önemli bilgiler aktardı.

  • Troya Müzesi'ne ait dijital dergi araştırmacıların hizmetine sunuldu
    10:54 Troya Müzesi'ne ait dijital dergi araştırmacıların hizmetine sunuldu

    Çanakkale merkeze bağlı Tevfikiye köyünde bulunan Troya Müzesi, Troy Museum Journal adlı dijital dergiyi araştırmacıların kullanımına sundu. Dergi, müzecilik, arkeoloji, tarih, sanat tarihi, etnografya, sosyoloji, coğrafya, edebiyat tarihi, felsefe tarihi ve kültürel çalışmalara ait içerikler içermektedir. Amacı, bilimsel araştırmaların ve çalışmaların yayınlanması ve araştırmacılarla paylaşılmasıdır. Derginin ilk sayısı yayınlanmış olup, ikinci sayısı eylül ayında yayınlanacak ve yılda iki sayı olarak devam edecektir. Troya Müzesi, derginin uluslararası platformlarda da taranmayı hedeflemektedir.

  • Erzincan'da Huzur İçin Erzincan Projesi kapsamında 'Birlikte Emniyetteyiz' paneli düzenlendi
    10:53 Erzincan'da Huzur İçin Erzincan Projesi kapsamında 'Birlikte Emniyetteyiz' paneli düzenlendi

    Erzincan Valiliği himayesinde yürütülen Huzur İçin Erzincan Projesi kapsamında, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Erzincan Emniyet Müdürlüğü iş birliği ile 'Birlikte Emniyetteyiz' paneli düzenlendi. Panele Rektör Prof. Dr. Akın Levent, İl Emniyet Müdürü Kenan Kurt ve diğer yetkililer katıldı. Panelde erken yaşta evlilik, aile içi şiddet, siber suçlar ve kadın destek hattı gibi konular ele alındı.

  • İzmit'te Lokomotif Çocuk Köyü'nde Eğlence ve Eğitim Bir Arada
    10:51 İzmit'te Lokomotif Çocuk Köyü'nde Eğlence ve Eğitim Bir Arada

    Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından İzmit'te kurulan Lokomotif Çocuk Köyü'nde çocuklar hem eğleniyor hem de yeni bilgiler öğreniyor. Köyde düzenlenen etkinlikler arasında sahne gösterileri, yarışmalar ve atölyeler yer alıyor. Ayrıca, çocuklar ve ebeveynler için psikolojik danışmanlık hizmeti de sunulacak.

  • Tarihi Tuzhisar Kilisesi 16 Milyon TL'ye Satışa Çıkarıldı
    10:49 Tarihi Tuzhisar Kilisesi 16 Milyon TL'ye Satışa Çıkarıldı

    Sivas'ın Hafik ilçesinde bulunan ve bir zamanlar Ermeniler tarafından kullanılan Tarihi Tuzhisar Kilisesi, sahibi Hatice Akay tarafından 16 milyon TL bedelle satışa çıkarıldı. Kilise, 1. derecede sit alanı ve koruma altında olup, tapusu bulunmaktadır. Kilisenin içerisinde ve dış yüzeyinde haç işaretinin işlendiği taşlar bulunmaktadır. Kilisenin satış süreci başlamış olup, yeni sahibine hayırlı olsun denilmiştir.

  • Esenler Belediyesi, Ömer Döngeloğlu için anma programı düzenledi
    10:23 Esenler Belediyesi, Ömer Döngeloğlu için anma programı düzenledi

    Esenler Belediyesi, ilahiyatçı-yazar Ömer Döngeloğlu için anma programı düzenledi. Programa vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

  • Melikgazi Belediyesi, Gön Han'da Pastırma-Sucuk Atölyesi ve Müzesi Projesi Başlatıyor
    10:06 Melikgazi Belediyesi, Gön Han'da Pastırma-Sucuk Atölyesi ve Müzesi Projesi Başlatıyor

    Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu, Gön Han'ın içinde Pastırma-Sucuk Atölyesi ve Müzesi'ni hayata geçireceklerini duyurdu. Proje, Kayseri'nin pastırma ve sucuk kültürünü tanıtmayı ve yaşatmayı amaçlıyor.

  • Çankaya Belediyesi Kütüphane Haftası Etkinlikleri Devam Ediyor
    10:04 Çankaya Belediyesi Kütüphane Haftası Etkinlikleri Devam Ediyor

    Çankaya Belediyesi'nin Kütüphane Haftası kapsamında düzenlediği etkinliklere her yaştan vatandaş ilgi gösteriyor. Etkinlikler arasında söyleşiler, atölyeler, çocuk etkinlikleri ve Sesli Kütüphane bulunuyor.

  • Mehmet Tosun, Bodrum'da Sahne Sanatları Oyununu İzledi
    10:02 Mehmet Tosun, Bodrum'da Sahne Sanatları Oyununu İzledi

    Cumhur İttifakı Bodrum Belediye Başkan Adayı Mehmet Tosun, MSKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları öğrencilerinin sahnelediği 'Bernarda Alba'nın Evi' oyununu izledi. Tosun, Bodrum'un kültür ve sanat dünyasını zenginleştirecek projelerine önem verdiğini belirtti. Ayrıca, esnaf ziyaretleri ve halk buluşmalarıyla projelerini anlatmaya devam ediyor.

  • Edirne'de gastronomi yolculuğu başladı
    01:07 Edirne'de gastronomi yolculuğu başladı

    Edirne Valiliği, Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırarak gelecek nesillere aktarmak amacıyla bir proje başlattı. Edirne'de düzenlenen iftar programında geçmişten günümüze gelen lezzetlerin yer aldığı bir menü sunuldu. Proje kapsamında 87 farklı çeşidin yer aldığı bir kitap oluşturulacak ve Edirne'nin gastronomi turizmi geliştirilecek.

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü coşkuyla kutladı
    00:34 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü coşkuyla kutladı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz olarak sahnelediği 8 oyunla tüm sahnelerinde coşku ile kutladı. Uluslararası bildiri Norveçli yazar Jon Fosse tarafından kaleme alınırken, ulusal bildiri Tamer Levent tarafından yazıldı. Tiyatro, sanatın barış olduğunu vurgulayan bir platform olarak ön plana çıktı.

  • Sema-Semah-Devran etkinliği AKM'de seyircilerle buluştu
    00:07 Sema-Semah-Devran etkinliği AKM'de seyircilerle buluştu

    Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Sema-Semah-Devran' etkinliğinde, Sanat Yönetmeni Yüce Gümüş ve Postnişin Fatih Çıtlak liderliğinde Anadolu'nun zikir ritüelleri sergilendi. İstanbul Devlet Halk Dansları Topluluğu da gösteride yer aldı.


Advertisement