"Hierapolis Tiyatrosu, Roma'nın En Güzel Eserlerinden" - Son Dakika
Kültür Sanat

"Hierapolis Tiyatrosu, Roma'nın En Güzel Eserlerinden"

"Hierapolis Tiyatrosu, Roma\'nın En Güzel Eserlerinden"

Denizli'deki Hierapolis Antik Kenti'ndeki tiyatro sahnesinin Roma döneminden günümüze ulaşan en güzel eserlerden biri olduğu bildirildi.

04.07.2013 11:53  Güncelleme: 08:29

MUSTAFA DERMENCİOĞLU - UNESCO'nun Dünya Miras Listesi'nde yer alan Denizli'deki Hierapolis Antik Kenti'ndeki tiyatro sahnesinin Roma döneminden günümüze ulaşan en güzel eserlerden biri olduğu bildirildi.

İtalya'nın Lecce şehrindeki Salento Üniversitesi'nde öğretim üyesi olan kazı başkanı Raffaello D'Andria, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hierapolis Antik Kenti'nde İtalyan kazı heyetinin 1957'den beri sürdürdüğü kazı çalışmalarına 1974 yılında dahil olduğunu söyledi.

Kazı heyetine 13 yıldan bu yana başkanlık yaptığını ifade eden D'Andria, Hierapolis Antik Tiyatrosu'nda başlatılan restorasyon çalışmalarını geçen ay tamamladıklarını ifade etti. Söz konusu yapının farklı özelliklere sahip olduğunu anlatan Prof. Dr. D'Andria, şunları kaydetti:

"Tiyatro sahnesi gerçekten çok güzel bir yapı. Restorasyon sırasında güzel bir tarihi eseri ayağa kaldırdık. 1838 tarihinde çekilmiş bir fotoğrafta buradaki tiyatro sahnesinden eser yok. 1957'de başladığımız kazı çalışmalarında büyük mesafe aldık. Tiyatronun içine yıkılmış olan sahne binasına ait üç bin mermer çıkardık. Son yıllarda buranın restorasyonuna ağırlık vererek Kültür ve Turizm Bakanlığı, valilik ve üniversite ile ortak çalışma yaptık. Ekibimiz, restorasyonu tamamladı. Bu sahne, Roma döneminden kalma en güzel barok stil eserlerden biri. Sahnenin Türkiye'de benzeri yok. Çünkü bu tiyatro bir açık hava müzesi gibi. Mimarlık, dekorasyon ve kabartmalar var. Mesela sahnenin üstünde Roma İmparatoru Septimius Severus ve eşi Julia'ya ait kabartmalar var. İmparator Septimius Severus, Hierapolis'i çok beğenip bu tiyatronun yapımı için yardım ettiğinden bu kabartma heykeller yapılmış. Böyle bir mimarlık stili nadir örneklerdendir."

- Hierapolis Antik Tiyatrosu

Antik tiyatro, Pamukkale yakınlarında bulunan ve Yunanca, "Kutsal şehir" anlamına da gelen Hierapolis Antik Kenti sınırlarında yer alıyor.

M.Ö. 190 yılında 2. Eumenes tarafından kurulan ve daha sonra Roma egemenliğine giren şehir depremlerle yıkıldıktan sonra tamamen Roma mimarisine göre şekillendirildi. İsa'nın havarilerinden Aziz Philippus'un burada öldürülmesi şehre dini bir önem kazandırdı. M.S. 395'te Bizans'ın, daha sonra 1210'da Anadolu Selçukluları'nın sınırları dahilinde kalan antik şehirdeki tiyatro sahnesinde gladyatör dövüşleri de yapıldı. - Denizli

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat 'Hierapolis Tiyatrosu, Roma'nın En Güzel Eserlerinden' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement