Hırvat-Türk Dostluk Derneği 20 Yaşında - Son Dakika
Kültür Sanat

Hırvat-Türk Dostluk Derneği 20 Yaşında

Hırvat-Türk Dostluk Derneği 20 Yaşında

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Yosipoviç: ''Hırvatistan olarak, AB ailesine katılım sürecinde sürdürdüğü müzakerelerde Türkiye'ye destek olmalıyız"

03.06.2014 13:12

Hırvat-Türk Dostluk Derneği'nin (HTUP) kuruluşunun 20. yıldönümü dolayısıyla, Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de tören düzenlendi.

Zagreb Sanat Müzesi'ndeki törene, Hırvatistan Cumhurbaşkanı İvo Yosipoviç, Kültür Bakanı Andrea Zlatar Violiç, eski Hırvatistan Cumhurbaşkanı Stipe Mesiç, Avrupa Birliği (AB) Bakan Yardımcısı Alaattin Büyükkaya, Zagreb Büyükelçisi Burak Özügergin ve diğer konuklar katıldı.

Aynı zamanda Hırvatistan Meclisi'nde milletvekili olan HTUP Başkanı Goran Beus Richemberg, törendeki konuşmasında, geçen 20 yıl içerisinde derneğin 400'den fazla üyeye ulaştığını belirterek, bu süreçte önemli programlara imza attıklarını ve görev yapan Türk büyükelçiler ile iyi bir işbirliği kurduklarına dikkati çekti.

Dernek aracılığıyla, birçok Türk yazar, müzisyen, ressam ve diğer sanatçıların Hırvat sanatseverlerle buluşturulduğunu hatırlatan Richemberg, aynı şekilde 2012 yılından bu yana Zagreb'de "Türk Filmleri Haftası"nın düzenlendiğini ifade etti.

Richemberg, dernek bünyesinde ayrıca Hırvat- Türk İş Kulübü ve Hırvat-Türk Akademi Kulübü'nün de bulunduğunu vurguladı.

-AB yolunda Türkiye'ye destek

Törene katılan Cumhurbaşkanı Ivo Yosipoviç, Türkiye ile Hırvatistan arasındaki dostluk ilişkilerinin derneğin kuruluşunun çok öncesine dayandığını  belirterek, iki ülke arasındaki kültürel ve tarihi bağların, daha iyi siyasi, ekonomik, kültürel ve sportif işbirliği geliştirilmesi için itici güç olması gerektiğini söyledi.

Hırvatistan'ın bugün AB üyesi bir ülke olduğunu kaydeden Yosipoviç, "Ancak, müzakerelere Türkiye ile aynı tarihte başladığımız gerçeğini unutmamalı ve Hırvatistan olarak, AB ailesine katılım sürecinde sürdürdüğü müzakerelerde Türkiye'ye destek olmalıyız" diye konuştu.

Eski TBMM Başkanı Hikmet Çetin de bağımsızlık ve demokrasinin sağlanması yolunda, Hırvatistan'ın zorlu bir süreci geride bıraktığını belirterek, son 20 yıllık süreçte Türkiye ile Hırvatistan arasındaki ilişkilerin son derece iyi duruma geldiğini, ancak yatırım için hala imkanların olduğunu kaydetti.

Törenin sonunda, HTUP tarafından iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde gösterdikleri katkı nedeniyle, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, eski Hırvatistan Cumhurbaşkanı Mesiç, Zagreb Büyükelçisi Özügergin ve Hırvatistan'ın eski Ankara Büyükelçisi Amir Muharemi'ye "HTUP Büyük Ödülü" takdim edildi. - Zagreb

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Hırvat-Türk Dostluk Derneği 20 Yaşında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement