İstanbul Opera Festivali, Turistleri Çekmeye Başladı - Son Dakika
Kültür Sanat

İstanbul Opera Festivali, Turistleri Çekmeye Başladı

İstanbul Opera Festivali, Turistleri Çekmeye Başladı

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Gökmen: "İstanbul Opera Festivali, 2010'da bir Avrupa Kültür Başkenti projesi olarak başladı. O yıldan beri kalıcı olan en önemli projelerden birisi haline geldi" "Opera ve balenin dili müzik olduğu için evrensel bir dil, herkesin kendisinden bir parça bulabildiği bir sanat dalı" "Festival dünyanın birçok kentinden opera sevenleri de çekmeye başladı. Çünkü Topkapı Sarayı'nda 'Saraydan Kız Kaçırma'yı, 'IV. Murat'ı, Aya İrini gibi tarihi mekanlarda bir eseri izlemek çok cazip"

29.06.2013 11:57

FATİH OKUMUŞ - Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen, Uluslararası İstanbul Opera Festivali'nin, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesi olarak başladığını ve o yıldan beri kalıcı olan en önemli projelerden birisi haline geldiğini belirterek, festivalin, dünyanın bir çok kentinden opera sevenleri de çekmeye başladığını bildirdi.

4. Uluslararası İstanbul Opera Festivali kapsamında Bahçeşehir Kültür ve Sanat Merkezi'nde sahneye konulan "Lale Çılgınlığı/Tulipmania" operasının temsilinin ardından AA muhabirine konuşan Gökmen, festivalde Türkiye ve Türkler konulu eserlere öncelik verdiklerini anlattı.

İstanbul'un tarihi mekanlarında Türkiye konulu, Türkleri konu alan evrensel operaları, "Saraydan Kız Kaçırma", "Yıldırım Beyazid", "II. Mehmet", "IV. Murat", "Zaide" gibi operaları sergilemeye özen gösterdiklerini dile getiren Gökmen, bunların yanında klasikleri de sanatseverlerin beğenisine sunduklarını vurguladı.

Bu yıl 200. doğum yılı olması vesilesiyle festivalin Giuseppe Verdi'nin "Rigoletto" operasının Haliç Kongre Merkezi'ndeki temsiliyle açıldığını hatırlatan Gökmen, 1 Temmuz'da Aya İrini'de "Viva Verdi!" gala konserinin icra edileceğini bildirdi.

Rengin Gökmen, "Şimdi 1 Temmuz'da bir gala gecesiyle bütün dünyada olduğu gibi biz de opera dünyasının bu en ünlü bestecisini İstanbullu sanatseverlerle anmak istiyoruz. Yalnız İstanbullular'a değil buraya gelen herkese, tüm konuklarımıza hitap ediyoruz. Opera ve balenin dili müzik olduğu için evrensel bir dil, herkesin kendisinden bir parça bulabildiği bir sanat dalı" diye konuştu.

Geçen yıllarda Rumeli Hisarı, Yıldız Sarayı gibi mekanları da kullandıklarını belirten Gökmen "Festival dünyanın birçok kentinden opera sevenleri de çekmeye başladı. Çünkü Topkapı Sarayı'nda 'Saraydan Kız Kaçırma'yı, 'IV. Murat'ı, Aya İrini gibi tarihi mekanlarda bir eseri izlemek çok cazip" ifadelerini kullandı.

"Lale Çılgınlığı/ Tulipmania"

Türkiye- Hollanda ilişkilerinin 400. yılı anısına Ali Hoca tarafından bestelenen "Lale Çılgınlığı/ Tulipmania" operası Antalya Devlet Opera ve Balesi  Orkestra ve Korosu tarafından Bahçeşehir Kültür ve Sanat Merkezi'nde sahnelendi.

Murat Atak tarafından sahneye konan eserin orkestra şefliğini Hakan Kalkan üstlendi. Librettosu Şefik Kahramankaptan'a ait eser, bir avuç lale soğanı karşılığında bir köşkün el değiştirdiği 1600'lü yıllarda yaşanan lale çılgınlığını konu ediniyor.

Temsil esnasında AA muhabirine konuşan Kahramankaptan, geçtiğimiz yıl Türkiye-Hollanda ilişkilerinin 400. yılının kutlandığını hatırlatarak, bu çerçevede iki ülke arasında ortak bir kültür paydası olarak laleyi alıp bir konu oluşturduklarını söyledi.

Eserin bestekarı Ali Hoca "Opera bestelemek üzere bir libretto arıyordum. Şefik Bey geldi beni buldu. 'Böyle bir konu var elimde' dedi. İşlemesi zor bir konu. Hollanda'da geçiyor, İstanbul'da geçiyor, 400 yıl önce geçiyor. Ben de ilgilendim ve eser ortaya çıktı" diye konuştu.

"Lale Çılgınlığı"nda "Fink van Broot"u Devrim Demirel, "Lotte"yi Bilge Yılmaz, "Gülendam"ı S. Ebru Kaptan, "Damat Paşa"yı  Şafak Gül, "Jan den Boyl"u ise Boran Batan temsil etti.

Festivalde neler var?

4. İstanbul Opera Festivali çerçevesinde bu akşam Kadıköy Süreyya Operası'nda Vivaldi'nin "Yıldırım Bayezid" operası ikinci kez sahnelenecek.

Festivalin 1 Temmuz'da gerçekleştirilecek "Viva Verdi" gala konserine, Roberto Abbado şefliğinde bariton Maroco Vratogna, tenor Stefano Secco, tenor Marco Berti ve soprano Aleksandra Kurzak solist olarak katılacak.

Samsun Devlet Opera ve Balesi tarafından 3-4 Temmuz'da gerçekleştirilecek iki temsille, Viyanalı besteci Mozart'ın ünlü "Saraydan Kız Kaçırma" operası, Yekta Kara'nın rejisiyle Topkapı Sarayı'ndan sanatseverlere seslenecek.

4. Uluslararası İstanbul Opera Festivali, 7-8 Temmuz'da "IV. Murat" operasının Samsun Devlet Opera ve Balesi tarafından Topkapı Sarayı'nda temsiliyle sona erecek. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat İstanbul Opera Festivali, Turistleri Çekmeye Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement