Kahvenin Dünü Bugünü - Son Dakika
Kültür Sanat

Kahvenin Dünü Bugünü

Kahvenin Dünü Bugünü

"Habeşistan", bugünkü adıyla Etiyopya, kahvenin anavatanıdır. Kahvenin ortaya çıkışı hakkında birçok rivayet mevcuttur. Fakat ortak görüş olarak bir teori geçerli kabul görmektedir.

15.01.2019 10:18  Güncelleme: 11:41

KAHVENİN DOĞUŞU

M.S. 575-850 seneleri arası yaşayan Kaldi isimli keçi çobanıyla kahvenin serüveni başlamıştır. Kaldi, her zamanki gibi keçilerini otlatmaya çıkarır. Normalde yorgun şekilde eve dönmesi gereken keçiler,o gün enerjik ve hızlı şekilde eve dönmüştür. Bu durumu fark eden Kaldi, keçileri takip eder ve bir ağacın meyvesini yediklerini görür. Bu meyveleri toplanan keçi çobanı, sûfi dervişlere danışır. Meyveleri gösteren çoban, keçilerin gece uyumadığını anlatır.Ancak dervişler konuya pek ilgi çekmez. Kahve çekirdeklerini önlerinde duran ateşe atarlar. Ateşte kavrulan kahve çekirdeklerinden nefis kokular yükselir. Bu esnadan sonra dervişlerin ilgisini çeken kahve, öğütülerek üretilmeye başlanır. İlk önceleri ekmek yapımında kullanılan kahve, sonraları öğütülen tozların suda kaynatmak suretiyle özleri alınır. Bu şekilde içecek üretmeye başlarlar. Artık kahvenin zindelik ve enerji verdiğini ve bunun tüketime hazır bir ürün olduğunu ortaya koymuşlardır. Bu süreçle beraber kahve tarih sahnesindeki yerini almıştır.

KAHVENİN OSMANLI TOPRAKLARINA GELİŞİ

Etiyopya'da üretilmeye başlanan kahve daha sonra Yemen'de üretilmeye başlanır. Zamanla ünü yayılan kahve 1000'li yıllarda Osmanlı topraklarına gelmiştir.İlk olarak Yemen Valisi Özdemir Paşa, 1417 yılında kahveyi Osmanlı Sarayına göstermiştir. Kahve Sultan tarafından beğenilir. Sarayda kahveci çalıştırılmaya başlanmıştır. Kahveci başı kişiler padişahın önemli sohbetlerine katıldığı için önemli kişilerden sayılmaktadır.

İSTANBUL'DA KAHVEHANELERİN AÇILIŞI

1554-55 yıllarında sarayın ihtişamı içeceği, Suriyeli Şems ve Halepli hakem tarafından Tahtakale'de "Kahvehane" adıyla açılır. O dönemde kahvehanede kahve için kişiler sıradan sohbetler değil, edebi sohbetler yapar, şiirler okurmuş. İlk kahvehanede ortada fıskiye varmış. Etrafında oturma alanları varmış. O zamanki adı " Bilgelik okulları" olan kahvehanelerin sahibine Caba denirmiş.

İlk fincanlar kulpsuzmuş. El yanmaması için tahtadan ya da farklı madeni kaplar içinde sunulurmuş. Fincanlar da o dönemde Kütahya ve İznik'te yapılıyormuş.

AVRUPA'NIN KAHVEYLE TANIŞMASI

Kahve Avrupa'ya iki farklı yoldan geçmiş. Birincisi, Venedikli tacirlerle geçtiğidir. Diğeri de Avusturya fethinde geçtiğidir.Avusturya kuşatmasında İbrahim Paşa, şehrin düşmesini beklemektedir. Ama bozguna uğratılır e kayıplar verir.Bu sırada asker ve mühimmat alan Viyanalılar, kahve çuvallarını görür. Esirlerden uygulamalı olarak kahveyi öğrenen Viyanalılar, bu şekilde kahveyi Avrupa'ya taşımıştır. Avrupa'da kahve yayılmıştır.

KAHVE HAKKINDA

•Ham kahvenin içinde 200 den fazla bileşim vardır. Kavrulan kahveden bileşim sayısı 1200'lere ulaşmaktadır.

•Kahvenin asıl rengi yeşildir.

•70 farklı ülkede kahve yetişmektedir. En fazla üretim Brezilya'da yapılmaktadır.

•Amerika ülkelerinde ve Kanada'da 75 milyon kupadan fazla kahve tüketilmektedir.

•Dünya üzerinde günde 2 milyar kupa kahve üretilmektedir.

•İyi kahve için meyvelerin olgun olması gerekir.

•Kahvenin ilk tanındığı şehirler İstanbul, Paris ve Milano'dur

Son Dakika Kültür Sanat Kahvenin Dünü Bugünü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement