"Kamuya Hitap Etmek" Konusu Tartışılacak - Son Dakika
Kültür Sanat

"Kamuya Hitap Etmek" Konusu Tartışılacak

"Kamuya Hitap Etmek" Konusu Tartışılacak

13. İstanbul Bienali'nin Kamusal Programı "Kamusal Simya" devam ediyor

20.03.2013 14:06  Güncelleme: 08:54

Bu Hafta Sonu İtü Maçka Kampüsü'nde "Kamuya Hitap Etmek" Konusu Tartışılacak

"Anne, ben barbar mıyım?" başlığıyla gerçekleştirilecek 13. İstanbul Bienali'nin kamusal programı Kamusal Simya, 22 Mart Cuma ve 23 Mart Cumartesi günleri, İTÜ Maçka Kampüsü'nde devam ediyor. Kamusal programın "Kamuya Hitap Etmek" başlıklı ikinci etkinliğinde, kamusal hitap ile özel alanda iktidar arasındaki ilişki, medyada ifade özgürlüğü ve kamusal alanda kentlilerin kendilerini özgür ifade edebilecekleri alanların sürekliliği konuşulacak.

13. İstanbul Bienali'nin sanatsal üretimle bilgi üretimini bir araya getirmek amacıyla düzenlediği ve "Kamusal Simya" üst başlığıyla gerçekleştirdiği kamusal program etkinliklerinin ikincisi, 22 Mart Cuma ve 23 Mart Cumartesi günlerinde İstanbul Teknik Üniversitesi, Maçka Kampüsü, C101 Konferans Salonu'nda yapılacak.

"Kamuya Hitap Etmek" başlığını taşıyan etkinlikte, kamusal hitap ile özel alanda iktidar arasındaki ilişki sorgulanacak; siyasetçiler, üniversite profesörleri ya da yayıncıların kentli vatandaşlara nasıl hitap ettiği, hangi hitap biçimlerini ne sebeple kullanmayı seçtikleri ve kamusal alanda özgür ifade alanları tartışılacak. Medyadaki ifade özgürlüğüne de değinilecek söyleşilerde, Türkiye'de gazeteciliğe yönelik baskılar ve Birleşik Krallık ile Birleşik Devletler'de çok uluslu medya şirketlerinin bireylerin özel yaşamına müdahalesi de konuşulacak diğer konular arasında yer alıyor.

Yazarlar, aktivistler, sanat eleştirmenleri kamuya hitap biçimlerini ve medyada ifade özgürlüğünü tartışacak

"Kamuya Hitap Etmek" etkinlikleri, 22 Mart Cuma günü saat 18.00'de Fulya Erdemci ve Dr. Andrea Phillips'in açılış konuşmasıyla başlayacak. Program, şair ve sanat eleştirmeni Fırat Demir ile yazar ve yayıncı Burak Fidan'ın Ahmet Güntan şiirlerini okumasının ardından, yazar Eren Erdem'in sunumu ile devam edecek. Etkinlik, kültürel frekans bozucu, yayıncı ve son dönemde Occupy Wall Street/Wall Street'i İşgal Et gibi küresel kampanyaların geliştirilmesine öncülük eden Adbusters Media Foundation'dan Darren George Fleet ve Pendro Inoue Sardenberg'in konuşması ile son bulacak. Darren George Fleet ve Pendro Inoue Sardenberg, Doğu ve Batı'da 'medyada özgür ifade' hakkında konuşacak.

Etkinliğin 23 Mart Cumartesi günü saat 14.00'te devam edecek ikinci ayağı, sanatçı, müzisyen ve İTÜ TM Konservatuarı ile Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Cevdet Erek'in gerçekleştireceği "doğaçlama" ile başlayacak. Sonrasında, ses-sanatı kolektifi Ultra-red'in üyesi olan Robert Sember, bu grubun kolektivite, pedagoji ve ses temelli araştırmalarını "Özgürlüğün sesi nedir?" başlıklı proje çerçevesinde tartışacak.

Yazar Dan Hind ile yazar ve internet aktivisti Lina Ben Mhenni'nin sunumlarıyla son bulacak etkinlikte, Hind, siyasi sistemler ile bilgi teknolojileri arasındaki bağlantıyla ilgili konuşacak. Lina Ben Mhenni ise konuşmasında son dönemde Arap dünyasındaki ayaklanmalar sırasında yaşanan sosyal ve politik değişimlerde medyanın rolünü tartışmaya açacak.

Ücretsiz olarak gerçekleştirilecek etkinliğe katılmak isteyenler rezervasyon@iksv.org adresine e-posta gönderebilir. Etkinlikler boyunca İngilizce-Türkçe simültane tercüme olacaktır.

Kamusal Programa katılacak konuşmacıların biyografilerini aşağıda bulabilirsiniz.

Kamusal program, Kasım'a kadar devam ediyor

Türkiye'de ve dünyanın dört bir yanında geleneksel anlamıyla "kamu" kavramının tartışıldığı kamusal program, 13. İstanbul Bienali küratörü Fulya Erdemci ile Goldsmiths, Londra Üniversitesi Sanat Bölümü Öğretim Görevlisi, Güzel Sanatlar ve Küratörlük Doktora Araştırmaları Programı Direktörü Dr. Andrea Phillips'in eşküratörlüğünde gerçekleştiriliyor. Kamusal programın üçüncü ayağı "Kamusal Sermaye", 10 Mayıs Cuma ve 11 Mayıs Cumartesi; dördüncü ayağı "Nasıl Kamusal Özne Olunur?" 14 Eylül Cumartesi ve 15 Eylül Pazar; son ayağı "Geleceğin Kamuları/ Kolektifler" ise 1 Kasım Cuma ve 2 Kasım Cumartesi tarihlerinde düzenlenecek.

İKSV tarafından Koç Holding sponsorluğunda düzenlenen 13. İstanbul Bienali, 14 Eylül- 10 Kasım 2013 tarihlerinde gerçekleştirilecek.

"KAMUYA HİTAP ETMEK" PROGRAMI

22 Mart Cuma

Mekân: İstanbul Teknik Üniversitesi, Maçka Kampusu, C101 Konferans Salonu

18.00 Giriş: Fulya Erdemci ve Andrea Phillips

18.15 Şiir okuması: Fırat Demir (Şair ve sanat eleştirmeni) ve Burak Fidan (Yazar ve yayıncı)

Ahmet Güntan şiirleri

18.30 Sunum*: Eren Erdem (Yazar)

19.15 Kahve molası

19.30 Konferans: Adbusters Media Foundation (Kültürel frekans bozucu ve yayıncılar)

Darren George Fleet ve Pendro Inoue Sardenberg

Zihinsel Çevrenin Siyaseti

23 Mart Cumartesi

Mekân: İstanbul Teknik Üniversitesi, Maçka Kampüsü, C101 Konferans Salonu

14.00 Doğaçlama: Cevdet Erek (Sanatçı ve müzisyen, İTÜ TM Konservatuarı ve Mimarlık Bölümü, Öğretim Üyesi)

14.15 Konuşma: Robert Sember (Ses-sanatı kolektifi Ultra-red'in üyesi, kamusal sağlık araştırmacısı ve yerel örgütleyici)

Örgütlü Ses/ Örgütlü Dinleyicilik: Kolektif Bir Pratiğe Doğru

15.30 Kahve molası

15.45 Sunumlar**:

Dan Hind (Yazar)

Kitlesel Medyadan Halk Medyasına? Teknoloji, Kriz ve İletişim Siyaseti

Lina Ben Mhenni (Yazar ve internet aktivisti)

Ne Zamana Kadar Özgür? Tunus'ta Medya ve Konuşma Özgürlüğünde Son Durum Nedir?

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat 'Kamuya Hitap Etmek' Konusu Tartışılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement