Kocaeli'de "Mostar Fotoğraf Sergisi" Açıldı - Son Dakika
Kültür Sanat

Kocaeli'de "Mostar Fotoğraf Sergisi" Açıldı

Kocaeli\'de "Mostar Fotoğraf Sergisi" Açıldı

Bosna Hersek Cumhuriyeti Devlet Arşivleri Genel Direktörü Jerkovic: "Savaş sırasında Mostar'da hasar gören çok sayıda Osmanlı dönemine ait caminin yeniden yapılmasında Türkiye'nin desteği çok büyük" "Savaşın bitmesinin üzerinden 18 yıl geçmesine rağmen şehirdeki yıkılmış binaların yeniden yapılması süreci çok yavaş sürüyor"

08.07.2013 21:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kocaeli'de, Osmanlı Devleti'nin Bosna Hersek'te yaptırdığı eserler ile Bosna Savaşı'na ait fotoğrafların yer aldığı "Mostar Fotoğraf Sergisi" açıldı.

İzmit NCITY Alışveriş Merkezi sergi salonundaki açılış töreninde konuşan Bosna Hersek Cumhuriyeti Devlet Arşivleri Genel Direktörü Adamir Jerkovic, aaradan 18 yıl geçmesine rağmen Bosna'daki savaşın izlerinin halen durduğunu söyledi.

Jerkovic, Mostar'da acımasız bir savaş yaşandığına işaret ederek, "Aradan 18 yıl geçmesine rağmen, yaralarımız çok derin ve kolay unutulmaz. O günden beri Mostar'da yıkılan binaların yeniden yapılanma süreci çok yavaş yol almaktadır" diye konuştu.

Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaptırılan Mostar Köprüsü'nün savaş sırasında yıkıldığını anlatan Jerkovic, savaşın ardından Türkiye'nin desteğiyle köprünün yeniden yapıldığını hatırlattı.

"Boşnaklar, Türk insanın yanlarında olduğunun bilincinde"

"Savaş sırasında Mostar'da hasar gören çok sayıda Osmanlı dönemine ait caminin yeniden yapılmasında Türkiye'nin desteği çok büyük" diyen Jerkovic, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün, savaş bittikten 18 yıl sonra, Mostar hala bölünmüş durumdadır. Şehrin doğu tarafı, yani Müslüman Boşnak tarafı gelişme açısından yerinde sayıyor. Batı, yani Hristiyanların bulunduğu bölge ise hızla gelişmektedir. Uluslararası güçler Bosna Hersek'e yalancı bir uzlaşma hissi vererek, şehrin birleşmesini istemektedir ancak Müslümanlar, bunun Boşnakların aleyhine bir çözüm olduğunun bilincindedir."

Türkiye'nin desteğinin artarak devam etmesini arzuladıklarını ifade eden Jerkovic, Mostar'ın durumunun stratejik olarak bütün Bosna Hersek'i yakından ilgilendirdiğini, bölgede Müslüman kimliğinin kaybedilmemesi için Türkiye'nin desteğinin önemli olduğunu vurguladı.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ise Bosna'nın Türkiye Devleti ve Türk milleti için çok önemli olduğunu söyledi.

Kocaeli'de çok sayıda Balkan göçmeni ve Boşnak yaşadığına işaret eden Karaosmanoğlu, "Kocaeli'de böyle bir sergiye ev sahipliği yapmaktan dolayı mutlu ve gururluyuz. Emeği geçen herkese, özellikle Balkan derneklerinin yöneticilerine teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Vatandaşların ilgi gösterdiği sergiye Karaosmanoğlu ve Jerkovic'in yanı sıra, Garnizon Komutanı Tümgeneral Muharrem Yavaş, AK Parti İl Başkanı Mahmut Civelek, İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan ve çok sayıda davetli katıldı.

Sergi, iki gün boyunca gezilebilecek. - Kocaeli

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Kocaeli'de 'Mostar Fotoğraf Sergisi' Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement