Kurtarılan Kasabalarına "Mayın" Nedeniyle Dönemiyorlar - Son Dakika
Kültür Sanat

Kurtarılan Kasabalarına "Mayın" Nedeniyle Dönemiyorlar

Kurtarılan Kasabalarına "Mayın" Nedeniyle Dönemiyorlar

Irak'ta terör örgütü IŞİD militanlarından kurtarılan Celevla kasabasının sakinleri, evlerine dönmek için bölgedeki mayınların temizlenmesini bekliyor.

08.12.2014 15:18  Güncelleme: 15:25

Irak'ta terör örgütü IŞİD'den kurtarılan Diyala vilayetine bağlı Celevla kasabasının sakinleri, evlerine dönmek için bölgedeki mayınların temizlenmesini bekliyor.

Terör örgütü IŞİD'in, İran sınırındaki Celevla'ye yönelik saldırıları nedeniyle yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Kuleco köyüne yakın boş bir arazide çadır kuran bölge sakinlerinden 47 aile, bir süre önce kurtarılan kasabadaki evlerine dönemiyor. Güvenlik güçleri, örgüt militanlarının kasabada döşediği mayınlar nedeniyle ailelerin kasabaya girişine izin vermiyor.

Bu nedenle çadırda kalan aileler, soğuk ve yağışlı havaların başlamasıyla çeşitli sıkıntılar yaşamaya başladı.

Ailesiyle çadırda kalan Eşwak Yasin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Celevla'de 6 ay önce başlayan çatışmalar sonucu evini terk etmek zorunda kaldığını belirterek, "Toprak zemin üzerine kurduğumuz bu çadırlarda kışı nasıl geçireceğimiz düşünüyoruz. Havalar çok soğudu, çadırımız korumasız, giyeceklerimiz ve ısınma imkanlarımız sınırlı. Elektrik ve yakacak yok. Suyu da temin etmekte sıkıntı yaşıyoruz. Artık bu çilenin bitmesini istiyoruz" dedi.

Bölge sakinlerinden Muhammed Reşit de kasabalarının IŞİD militanlarından kurtarıldığı için çok sevindiklerini belirtti. Ancak Peşmerge güçlerinin bölgede döşenen mayınlar nedeniyle "ikinci bir emre kadar" hiçbir sivilin kasabaya girmesine izin vermediğini anlatan Reşit, "Kendi şartlarımızla kurduğumuz bu kampta kalıyoruz, durumumuz içler acısı" ifadesini kullandı.

- "Temel ihtiyaçlarımızı temin edemiyoruz"

Semire Ali ise 7 çocuğuyla çadırda barındığını aktararak, şunları söyledi:

"Temel ihtiyaçlarımızı temin edemiyoruz. Yapılan yardımlar çok yetersiz ve bizi bu durumdan kurtarmıyor. Hasta bir çocuğum var. Ancak ne tedavi edecek ilaç, ne de bir doktor bulabiliyoruz. Bu kampta elektrik bile yok. Telefonlarımızı güçlükle şarj ediyoruz."

Irak ordusu destekli Peşmerge güçleri, ağustos ayında terör örgütü IŞİD'in kontrol altına aldığı Celevla'yı 23 Kasım'da kurtarmıştı. - Süleymaniye

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Kurtarılan Kasabalarına 'Mayın' Nedeniyle Dönemiyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement