Necip Fazıl Kısa Kürek Ölüm Yıldönümünde Anıldı - Son Dakika
Kültür Sanat

Necip Fazıl Kısa Kürek Ölüm Yıldönümünde Anıldı

Necip Fazıl Kısa Kürek Ölüm Yıldönümünde Anıldı

Eserleri ve kişiliği ile geçmişten günümüze damgasını vuran büyük sanat, aksiyon ve fikir adamı, şair ve yazar Necip Fazıl Kısakürek 25 Mayıs 1983 tarihinde vefat etti.

26.05.2014 09:50  Güncelleme: 09:48

Şairliğe on yedi yaşında iken, annesinin arzusuyla başlayan Necip Fazıl Kısakürek Milli Mecmua ve Yeni Hayat dergilerinde çıkan şiirleriyle kendinden söz ettirdi. İstanbul Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nü bitirdikten sonra gönderildiği Fransız Sorbonne Üniversitesi dönüşü yayımladığı ilk şiir kitabı Örümce...k Ağı ve ikinci kitabı Kaldırımlar onu çok genç yaşta çağdaşı şairlerin en önüne çıkararak edebiyat çevrelerinde büyük bir hayranlık ve heyecan uyandırdı. Toplamda 128 sayfaya ulaşan bu iki eser hakkında yazılanlar, eserlerin sayfa sayısını katlayacak kadar çok oldu.

Beyoğlu Ağa Camii'nde vaaz vermekte olan Abdülhakim Arvasi Hz. ile tanışması kendisi için bir dönüm noktası olan Necip Fazıl Kısakürek, bu tanışıklıkla birlikte yaşam tarzındaki değişiklikleri eserlerine de yansıttı. Necip Fazıl'ın hemen tümünde üstün bir ahlak felsefesinin savunulduğu tiyatro eserlerini birbiri ardına edebiyatımıza kazandırması da bu döneme rastladı. 1935 yılında Muhsin Ertuğrul’un tavsiyesiyle ilk piyesi olan “Tohum”u kaleme alan Necip Fazıl Kısakürek 1937 yılında kendisinin Türk Shakespeare’i olarak anılmasının yolunu açan, Türk tiyatrosunun en güçlü eserlerinden “Bir Adam Yaratmak” adlı eserini yayınladı. Şairliği ve oyun yazarlığının yanı sıra çıkardığı “Ağaç ve Büyük Doğu” dergileri ile düşünce ufuklarına da zenginlik katan Necip Fazıl, Büyük Doğu dergisinde çıkan yazıları nedeniyle hakkında açılan çok sayıda davada yüzlerce yıl hapisle yargılandı. 1962 yılından itibaren hemen hemen tüm Anadolu şehirlerinde verdiği konferanslarla büyük ilgi toplayan Necip Fazıl Kısakürek “Bir Adam Yaratmak, Çile, Batı Tefekkürü ve İslam Tasavvufu, İdeolocya Örgüsü, O ve Ben, Çöle İnen Nur, Ulu Hakan II. Abdülhamid Han, Mü’min-Kâfir” başta olmak üzere her biri alanında çok büyük bir değer taşıyan çok çeşitli türde 100'ün üzerinde eser verdi.

“Sultan-üş Şuara” (Şairlerin Sultanı) unvanını kazanan büyük şair ve yazar Necip Fazıl Kısakürek 1980'de Kültür Bakanlığı Büyük Ödülü'nü, 1981’de “İman ve İslam Atlası” adlı eseriyle fikir dalında Milli Kültür Vakfı Armağanı'nı ve Türkiye Yazarlar Birliği Üstün Hizmet Ödülü'nü aldı.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Kültür Sanat Necip Fazıl Kısa Kürek Ölüm Yıldönümünde Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement