Niyazı-Î Mısrî Büyük Bir Bilgedir - Son Dakika
Kültür Sanat

Niyazı-Î Mısrî Büyük Bir Bilgedir

Niyazı-Î Mısrî Büyük Bir Bilgedir

Niyazı-Î Mısrî Sempozyumu 16-17 Ekim Tarihlerinde Belediye Konferans Salonunda Devam Edecek

15.10.2010 21:57  Güncelleme: 21:58

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, "Eğer yeniden ihtişamlı bir medeniyet oluşturmak istiyorsak, mutlaka Niyazı-î Mısrî'leri günümüze taşımamız gerekir" dedi.

- Belediye Başkanı Ahmet Çakır, "Battal Gazi'den Niyazi-i Mısrî'ye, İsmet İnönü'den Turgut Özal'a kadar bu toprakların bağrından çıkmış onlarca bilim, kültür, sanat ve devlet adamı medeniyetin ve kültürel dokunun oluşmasında önemli role sahiptirler" dedi.

- Vali Doç.Dr. Ulvi Saran, "Mevlanalar, Muhiddin-i Arabi'ler, Sadettin Konevi'ler ve Niyazi-i Mısrî'ler. Bütün bu isimler yüzyıllar öncesinden buyana, hem çağlar ötesini aşan bir zaman dilimine yönelik mesajlar veriyorlar, hem yolumuzu aydınlatıyorlar, hem de mesajları evrensel boyuta ulaşıyor" dedi.

- TÜRKKAD İstanbul Şube Başkanı Cemalnur Sargut, "O acı tatlı mefhumunu kaldırıp, onları birleyen, dünya sıkıntılarını üzerine çekerek, bize onun da bir zevk olabileceğini öğreten sultandır. O güzel sultanı anmak için toplandık. Teşekkür ediyorum" dedi.

Malatya Belediyesi ve TÜRKKAD (Türk Kadınları Kültür Derneği) İstanbul Şube Başkanlığı ile ortaklaşa düzenlenen, İnönü Üniversitesinin de katkı sunduğu uluslararası Kulun Niyazı Niyazı-î Mısrî başlıklı sempozyumun Malatya bölümü başladı.

15 Ekim Cuma Günü İnönü Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezinde saat 14.00'de başlayan sempozyuma Vali Doç.Dr. Ulvi Saran, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, TÜRKKAD Genel Başkanı Emine Bağlı, TÜRKKAD İstanbul Şube Başkanı Cemalnur Sargut, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sami Er, İl Genel Meclis Başkanı Naci Şavata, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut, Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi Vakfı Genel Başkanı Hasan Meşeli, Cem Vakfı Malatya Şube Başkanı Eşref Doğan, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

TÜRKKAD İstanbul Başkanlığı ile Malatya Belediyesi tarafından hazırlanan sosyal ve kültürel faaliyetler ile ilgili sinevizyon gösterisinin ardından başlayan, yurt içi ve yurt dışından 27 katılımcı tarafından yaklaşık 35 tebliğin sunulacağı sempozyumun açılış konuşmasını İnönü Üniversitesi Darende İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Saffet Sancaklı yaptı.

Uluslararası Niyazı-î Mısrî Sempozyumunun düzenlenmesinde emeği geçen TÜRKKAD ve Malatya Belediyesi ile katkı sunan İnönü Üniversitesine teşekkür ve tebrik ettiğini belirten Prof. Dr. Sancaklı, "Son bir yıl içerisinde Malatya'da en az 5 tane uluslararası sempozyum düzenlendi.

Malatya artık fiziki hizmetlerinin yanısıra, gerçekleştirdiği böylesi uluslararası sempozyumlarla anılır olmuştur. Niyazı-î Mısrî gibi değerlerimizin araştırılarak ortaya çıkarılması ve tanıtılması fikir ve düşünce dünyamızın gelişmesi açısından büyük önem taşımaktadır ki bu tür etkinliklerin artırılarak yapılmasının hem ilimiz hem de ülkemiz adına faydalı olacağı kanaatindeyim" dedi.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik de yaptığı konuşmada, yeniden büyük bir medeniyet olmak için, Mısrî gibi tarihi şahsiyetleri günümüze taşımamız gerektiğini belirterek, "İçinde yaşadığımız sıkıntılı bir çağda sadece Türk insanının değil, dünya insanlığının da gönül zengini olan saygın insanların görüşlerine, onların yol göstericiliğine ihtiyaç olduğunu biliyoruz.

Eğer yeniden ihtişamlı bir medeniyet, toplum oluşturmak istiyorsak, mutlaka Niyazı-î Mısrî'leri günümüze taşımamız gerekir. Onları anladığımız kadarıyla, dünyayı anlayacağımızı, dünyanın da bizi anlayacağını düşünüyorum" dedi.

Belediye Başkanı Ahmet Çakır'da yaptığı konuşmada, Malatya Belediyesi olarak fiziki yatırım ve hizmetlerin yanısıra sosyal ve kültürel faaliyetlere de büyük önem verdiklerini belirterek, bu alanda önemli proje ve programlarla halkın huzuruna çıktıklarını söyledi.

Belediye Başkanı Ahmet Çakır, "Bu bağlamda göreve gelir gelmez Sanat Merkezimizde 20' ye yakın değişik sanat kolunda ücretsiz eğitim veriyor, kurslar düzenliyoruz. Okuma ve Eğitim Merkezinde maddi durumu iyi olmayan ilköğretim çağındaki 600 öğrencimize yine ücretsiz dershane hizmeti vermekteyiz.

Düzenlediğimiz Ehl-i Beyt Paneli, Bilgi Çağında Eğitim ve Malatya Sempozyumu ve Uluslararası Taş Heykel Sempozyumunu bunlara ilave edebiliriz. Yine düzenlediğimiz konferans, panel, yarışma ve yaptığımız kültür yayınları ile bu alanda önemli bir boşluğu doldurmaya çalışıyoruz.

İşte onlardan birinde, şehrimizin yetiştirdiği önemli isimlerden biri olan Niyazı-î Mısrî' yi anmak ve anlamak amacıyla düzenlediğimiz bir programda daha birlikteyiz" dedi.

Başkan Çakır, konuşmasında toplumların, sahip oldukları medeniyet birikimi, tarihi ve kültürel varlıkları ile birlikte anıldıklarını ifade ederek, "Bu üç alandaki zenginlik, milletlerin geleceklerini inşa etmelerinde büyük rol oynar. Kültür ve sanat adamlarının medeniyetlerin inşasındaki rolü her devirde kabul görmüş, önemsenmiştir.Malatya bu açıdan oldukça zengin bir mirasa sahip olup, büyük bir kültür ve medeniyet havzası içerisinde bulunmaktadır.

Battal Gazi'den Niyazı-î Mısrî'ye, İsmet İnönü'den Turgut Özal'a kadar bu toprakların bağrından çıkmış onlarca bilim, kültür, sanat ve devlet adamı medeniyetin ve kültürel dokunun oluşmasında önemli role sahiptirler. Niyazı-î Mısrî; bize göre bu şahsiyetlerin en başta gelenlerinden biridir.

Kendisi her ne kadar eğitim gördüğü şehre izafeten Mısrî veya Niyazî mahlası ile anıla gelse de, O, Malatya'da doğmuş, 21 yaşına kadar burada yaşamış ve ilk eğitimini burada almış güçlü bir şairdir.

Mısrî, 17. yüzyılda yaşayan, şiirleri ve ortaya koyduğu eserleri ile sadece yaşadığı asra değil, sonraki çağlara da önemli etkileri bulunan büyük bir bilgedir.

O, bu toprakların yetiştirdiği; şair ve mutasavvıf kimliğinin yanında, hak bildiğini söylemekten çekinmeyen, kabına sığmayan, sorgulayan, ezber bozan ve bunun bedelini ödemekten de imtina etmeyen yönleriyle kendine özgün ve örnek bir şahsiyettir. Bu nedenle Mısrî'ye sahip çıkmayı, beslendiğimiz kadim kültürel mirasa sahip çıkmak, ona sahip çıkmayı Malatya'ya sahip çıkmak olarak görüyoruz.

Önümüzdeki dönemde de Battalgazi, Sadrettin Konevi gibi bu topraklardan yetişen isimleri anmaya yönelik etkinlikler düzenleyeceğiz. Kendisinden sonra gelen birçok mütefekkiri derinden etkilemiş olan Mısrî, maalesef ne ülkemizde ne de memleketi olan Malatya'da yeterince tanınmamaktadır.

Malatya Belediyesi olarak yaptığımız ve yapacağımız etkinliklerle onun tanıtılması adına bir nebze olsun katkıda bulunabilirsek kendimizi bahtiyar sayacağız. Bu sempozyum öyle inanıyorum ki; maddi anlamda birçok problemini aşmış olsa da sekülerleşmenin etkisi ile manen bunalan günümüz insanına bir soluk aldıracak, bir iç huzuru vermeye kapı aralayacaktır.

Sempozyumun herkes için yararlı geçmesini diliyor; başta proje ortağımız TÜRKKAD ve O'nun saygıdeğer İstanbul Şube Başkanı Cemalnur Sargut hocam olmak üzere, İnönü Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Cemil Çelik Beye ve emeği geçenlere tekrar tekrar teşekkür ediyor, hepinizi saygı ile selamlıyorum" dedi.

Vali Doç.Dr. Ulvi Saran da yaptığı konuşmada, çok önemli bir etkinliği gerçekleştirmek için birarada bulunduklarını belirterek, "Gönül dünyamızın mimarları, kültürel mirasımızın sembol isimleri ve aynı zamanda yolumuzu aydınlatan, Mevlanalar, Muhiddin-i Arabi'ler, Sadettin Konevi'ler ve Niyazi-i Mısrî'ler.

Bütün bu isimler yüzyıllar öncesinden buyana, hem çağlar ötesini aşan bir zaman dilimine yönelik mesajlar veriyorlar, hem yolumuzu aydınlatıyorlar, hem de mesajları evrensel boyuta ulaşıyor. Bu insanlar, insanlara gönülden hitap ediyorlar ve gönüle hitap ediyorlar.

Niyazi Mısri, bir tasavvuf ve gönül insanı olmanın yanında, son derece istikrarlı, tutarlı ve güçlü bir aksiyon insanı olarak dikkati çekmektedir. Bugün Niyazi mısrinin edebi kişiliği ile tasavvuf alanındaki eserlerinin yanında, yaşadığı dönemde, o dönemin siyasi ve sosyal yapısı içerisindeki çalkantılara ve düzensizliğe karşı gösterdiği tepkiyle dikkate alınması gereken ve bugünün insanının pek çok fazla ders çıkarması gereken manevi bir zenginlik olarak karşımızda duruyor.

Gençlerimize Niyazi Mısri'nin kişiliğini, mirasını, çalışmalarını ciddi bir şekilde vermeliyiz. Bu vesile ile geçtiğimiz yıl kuruluşunu tamamladığımız ve bu yıl açılacak olan Sosyal Bilimler Lisesi'ni Niyazi Mısri Sosyal Bilimler Lisesi olarak belirledik.

Bu vesile ile böylesine önemli bir etkinliği gerçekleştirmede rol alan başta TÜRKKAD İstanbul şubesinin değerli yetkililerine, Malatya Belediyemize teşekkür ediyorum. Çünkü maddi belediyeciliğin yanı sıra kültürel alanda maddi belediyecilikten çok daha önemli olan bu çalışmalara gösterdiği önem ve bu noktada yürüttüğü çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum. Üniversitemize teşekkür ediyorum" dedi.

TÜRKKAD İstanbul Şube Başkanı Cemalnur Sargut da, Niyazi-i Mısrî'nin hayatında bir kere bile siyasete alet olmadığını, kimsenin konusu olmadığını ve sadece kendi manasını anlamayanlardan yakındığını belirterek, "Mısri, kendisini anlamak için, insanlık mertebesine erişmiş olmayı şart koşuyor. 'İnsan olan kendi benliğinden, varlığından sıyrılıp, Allah'ın manasını giyinendir' diyor.

Kendini bir şey sanmayıp, insanlık alemine hizmet edendir diyor. 75 yılını, hayatını sadece insanlara faydalı olmak için geçiren bir sultandan bahsediyoruz. Bugün dünyada Cenneti yakalayabiliyorsak, onların Cennet olan vasıflarından faydalanarak yakalıyoruz. Zira onların vücutlarında akan 4 Cennet nehri var.

Birincisi su nehri ki baştan aşağı tevazudur, süt nehri ki Allah'ın ilmiyle donanmışlardır, üçüncüsü şarap nehri ki onlar da Allah aşkından başka aşk zuhur etmiştir. Dördüncüsü bal nehri ki, onlar her baktıkları yerde Yaradanın bir vasfını görerek, önünde eğilmeyi zevk bilirler. Hazret, hazreti Hüseyin'e benzemeyi dilemiştir, niyaz etmiştir.

O acı tatlı mefhumunu kaldırıp, onları birleyen, dünya sıkıntılarını üzerine çekerek, bize onun da bir zevk olabileceğini öğreten sultandır. O güzel sultanı anmak için toplandık. Teşekkür ediyorum. Vali Beye, Belediye Başkanı Ahmet Bey kardeşime çok teşekkür ediyorum. Rektör beye teşekkür ediyorum" dedi.

Öte yandan TÜRKKAD (Türk Kadınları Kültür Derneği) Tarafından Sempozyumun açılış törenine katılan ve birer konuşma yapan Darende İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Saffet Sancaklı, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik ile Vali Doç. Dr. Ulvi Saran'a birer şilt verildi.

Yapılan açılış konuşmalarının ardından sömpozyumun ikinci bölümünde de Niyazi-i Mısrî'nin eserlerinden oluşan ilahiler seslendirildi.

Uluslararası Niyazı-î Mısrî Sempozyumu 16-17 Ekim tarihlerinde saat 10.00'dan itibaren Belediye Konferans Salonunda devam edecek.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat Niyazı-Î Mısrî Büyük Bir Bilgedir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement