Selahattin Kara'nın 'İstanbul Resimleri' Sergisi Açıldı - Son Dakika
Kültür Sanat

Selahattin Kara'nın 'İstanbul Resimleri' Sergisi Açıldı

Selahattin Kara\'nın \'İstanbul Resimleri\' Sergisi Açıldı

Ressam Selahattin Kara'nın İstanbul Resimleri sergisi, Dolmabahçe Sanat Galerisinde, Başbakan Yardımcısı Bozdağ'ın da katıldığı törenle açıldı.

21.12.2013 19:27  Güncelleme: 19:41

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Sanat ve sanatçıların ortaya koyduğu her türlü eser sevgiyle, saygıyla, barışla, bilgiyle, kültürle bir dünyanın inşa edilebileceğini de hepimize gösteren en somut örneklerdir" dedi.

Ressam Selahattin Kara'nın "İstanbul Resimleri" sergisi, Milli Saraylar Dolmabahçe Sanat Galerisi'nde, Başbakan Yardımcısı Bozdağ'ın da katıldığı törenle açıldı.

Bozdağ, burada yaptığı konuşmada, İstanbul'un, kültürün, tarihin, medeniyetin başkenti olduğunu ifade etti.

Sergiyi dolaşanların, ressam Selahattin Kara'nın gözüyle İstanbul'u görme imkanı bulacağını ifade eden Bozdağ, "Sanat konusu üzerinde benim detaylı değerlendirme yapmam bu kadar üstadın yanında doğru da olmaz. Bizim o noktada kifayetsizliğimiz de ortadadır ama bir şeyi ifade etmek isterim. Sanat ve sanatçıların ortaya koyduğu her türlü eser sevgiyle, saygıyla, barışla, bilgiyle, kültürle bir dünyanın inşa edilebileceğini de hepimize gösteren en somut örneklerdir. Eğer sanat ruhuyla, bunların gözüyle etrafta olup bitenlere baktığımızda, o incelikle, o zarafetle el attığımızda eminim ki her tarafın bir güzellikle, bir muhteşemlikle donatılacağını hepimiz görebiliriz. Bu açıdan da ben, sanatçıların; ülkelerin, insanların, toplumların, şehirlerin, kentlerin, medeniyetlerin şekillenmesinde çok önemli katkıları olduğuna inanıyorum" diye konuştu.

Selahattin Kara, Bozdağ'a bir tablosunu hediye etti.

Bekir Bozdağ, ressam Selahattin Kara ile sergiyi gezdi. Bozdağ, serginin açılışına katılan Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman ile de sohbet etti.

"Hepimiz gelip gideceğiz ama İstanbul kalacak. Güzelliğini bozmayalım lütfen"

Ressam Selahattin Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, serginin 3 yıla yakın bir çalışmanın ürünü olduğunu ifade etti.

Daha önce 40'a yakın sergi açtığını belirten Kara, "Önceki resimlerim küçük ölçülerdeydi. Bu son sergide ölçüler büyüdü. Figürler çoğaldı. Balıkçı resimleri yaptım. Bu da bu serginin yenilikleri oldu. Resimlerimin konusu İstanbul. Eski mimari konularımı oluşturuyor" dedi.

Güzel mimari ile buluşan peyzajın kendisi için önemli bir ilham kaynağı olduğunu vurgulayan Kara, "İstanbul, en önemli esin kaynağım. Bizden önce binlerce ressama esin kaynağı olmuş bir şehir. Bizden sonra da ressamlara ilham kaynağı olacak bir şehir. Ben hep söylüyorum, İstanbul dünyanın başkentidir. Bu manada yeteri kadar değerlendiriyor muyuz? Umarım toplum olarak bunu kavrarız ve gerçekten İstanbul'u dünyanın başkenti konumuna her manada taşırız diye umut ediyorum"  ifadelerini kullandı.

İstanbul'un kentleşmeyle ortaya çıkan yeni manzarasına ilişkin ise ressam Kara, şunları söyledi:

"40, 50, 60 sene önce çekilen fotoğraflara bakıyorum, Boğaz'ı her yerden görebiliyorsunuz. Güzel bir peyzaj var. Bugün İstanbul'un bütün sırtlarını geziyorum ama Boğaz'ı gören güzel bir peyzaj bulamıyorum. Evler veya dikenli teller, duvarlar Boğaz'ı görmeyi engelliyor. 3-4 noktadan Boğaz'ı görebiliyoruz. Bu çok üzücü bir şey. Bizim kent hayatını kavrayamadığımız ortada. Biz estetikle de geçmiş dönemde uğraşmadığımız, estetik bilgimiz eksik olduğu için kenti korumada eksiklikler yaşıyoruz. İstanbul'un silüetini korumak bütün Türkiye'nin çok önemli bir görevidir. Para birçok şeyi bozuyor. Bozmasın lütfen. Yetkin olanlardan, yani mimarlardan, mühendislerden, sanatçılardan, tarihçilerden, uzmanlardan görüş alınmadan bu tip binaları yapmasınlar. İzin verecek olan yetki sahipleri de çok hassas davransınlar. Hepimiz gelip gideceğiz ama İstanbul kalacak. Güzelliğini bozmayalım lütfen."

Empresyonist tarzda İstanbul resimleri yapan Selahattin Kara, 1958'de Rize'nin Çayeli ilçesinde doğdu. 1984'ten beri çalışmalarını İstanbul Ortaköy'deki atölyesinde sürdüren Kara, 200'ün üzerinde karma sergiye katılıp, 40 kadar da kişisel sergi açtı.

Yeni sergisini, İstanbul yaşamının her döneminde kendisini etkilemiş olan kompozisyonlar üzerine kuran Selahattin Kara, resimlerinde İstanbul'u perspektif ya da farklı açılardan kusursuzca aktarılmış mimari görünümleriyle kurguluyor.

Sergi, 30 Aralık'a kadar Milli Saraylar Dolmabahçe Sanat Galerisi'nde 10.00-18.00 saatleri arasında görülebilir. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Selahattin Kara'nın 'İstanbul Resimleri' Sergisi Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement