Sermet Sami Uysal Hayatını Kaybetti - Son Dakika
Kültür Sanat

Sermet Sami Uysal Hayatını Kaybetti

Türkolog Sermet Sami Uysal, zatürre, böbrek ve kalp yetmezliği şikayetiyle kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

31.03.2016 13:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkolog Sermet Sami Uysal, zatürre, böbrek ve kalp yetmezliği şikayetiyle kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Kalp yetmezliği, böbrek ve zatürre şikayetiyle hastanede kaldırılarak yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alınan Uysal, dün ani kalp durması sonucu yaşamını yitirdi. Torunu Aşkın Karagöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 8 gündür cihaza bağlı yaşayan Uysal'ın kalbinin salı günü de 5 dakika boyunca durduğunu, ardından yapılan müdahaleyle hayata döndürüldüğünü bildirdi.

Karagöz, üzgün olduklarını belirterek, "Dedem bu dünya için de öteki dünya için de gerçekten dört dörtlük bir insandı. Kimseye yük olmadı. Hayatını eğitim öğretime harcadı. 'Nerede olursa okuyun, öğrenin, herkes çocuğunu okutsun' derdi. Herkes için iyilik ve güzellik istedi. Okumanın faydalarından bahseder, yurt dışına çıkın, oralarda yaşayın derdi. Çok güzel bir insandı ve güzel yaşadı." dedi.

Gazeteci-yazar Mehmet Nuri Yardım ise Uysal'ın edebiyat dünyasında kendine has bir yeri olduğunun altını çizerek, "Özellikle biyografi kitapları yazmış ve bu kitaplarda edebiyatçılarımızın bilinmeyen yönlerini ele almıştır. 'Eşlerinin Gözünden Edebiyatçılarımız' kitabı bu alanda ilktir mesela. Bunun yanı sıra Uysal'ın en bilinen yönü, onun Yahya Kemal Beyatlı ve Abdülhak Şinasi Hisar'la olan yakın dostluğudur. Onlara dair kıymetli eserlere imza atmıştır" ifadelerini kullandı.

"Uzun yıllardır üzerinde çalıştığı bir sözlük vardı"

Uysal'ın, edebiyata şiirle başladığını aktaran Yardım, şunları söyledi:

"Doktorasını yurt dışında yapmış, Türkiye'de birçok lisede talebe yetiştirmiştir. Hocalık vasfının yanı sıra, araştırmaları ve Fransızca tercümeleri de oldukça önemlidir. Hoş sohbet bir insandı. Konuşmayı ve anlatmayı severdi. Uzun yıllardır üzerinde çalıştığı bir sözlük vardı. 'Arkadaş Sözlük' ismindeki bu eser oldukça farklı bir sözlüktü. Vefat etmiş yazarların yayımlanmamış eserleri insanlarla tanıştırılmalı. İnşallah bu eser de bir şekilde okuyucuyla buluşur. Allah rahmet eylesin."

Sermet Sami Uysal'ın cenaze namazı yarın, Beyoğlu Selime Hatun Camisi'nde, Cuma namazını müteakiben kılınacak.

"Bir Abdülhak Şinasi Hisar Vardı" isimli eseri geçtiğimiz ay piyasaya çıkan Uysal'ın naaşı, cenaze namazının ardından Feriköy Mezarlığı'ndaki aile kabristanına defnedilecek.

İstanbul Üniversitesi Türkoloji Bölümü'nü 1954'te birincilikle bitiren 1925 doğumlu Servet Sami Uysal, Paris Üniversitesi Fonetik Enstitüsü'nden de "pek iyi" derece ile mezun oldu.

Yerli ve yabancı birçok üniversitede eğitmenlik yapan Sermet Sami Uysal'ın "Değişik Yanlarıyla Yahya Kemal", "Baki Kalan Bu Kubbede", "Hasret Şarkıları" gibi birçok eseri yayımlanmıştır.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Sermet Sami Uysal Hayatını Kaybetti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement