Seyyahın Gözünden İzmir - Son Dakika
Kültür Sanat

Seyyahın Gözünden İzmir

Seyyahın Gözünden İzmir

Arkas Sanat Merkezi'nde açılan '18 ve 19'ncu Yüzyıllarda İzmir.

25.09.2013 12:57

Arkas Sanat Merkezi'nde açılan '18 ve 19'ncu Yüzyıllarda İzmir: Batılı Bir Bakış' adlı sergi, İzmir'e dair bugüne dek hiç sergilenmemiş pek çok eseri İzmirliler'in ilgi ve beğenisine sundu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas ile çok sayıda davetlinin katılımıyla açılan sergi, gerek eser çeşitliliği, gerekse uluslararası işbirliği açısından İzmir'i kapsamlı şekilde ele alan ilk sergi olması açısından büyük önem taşıyor. Sergide Louvre Müzesi, British Museum, Amsterdam Rijksmuseum, Bibliothèque nationale de France gibi dünyanın en önemli müze ve kurumlarından özel izinlerle getirilen ilk defa gergilenen eserler yer alıyor.

18 ve 19'ncu yüzyılların İzmir'ini ziyaretçilere Batılı bir seyyahın gözünden sunmanın amaçlandığı sergi için Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas'ın Koleksiyonu'nda yer alan eserlerin yanı sıra Türkiye, Fransa, İngiltere, Belçika, Hollanda ve İsviçre'deki müze, kütüphane ve özel koleksiyonlardan yaklaşık 300 resim ve belge bir araya getirildi.

Serginin açılışında konuşan Lucien Arkas, Arkas Sanat Merkezi'nin (ASM) 2'nci yılında en önemli kültür sanat mekanlarından biri haline geldiğini söyledi. Arkas, "Bu sergiyle birlikte İzmir'deki 6'ncı sergiyi gerçekleştiriyoruz. Bizim için çok önemli bir sergi. Çünkü İzmir'i anlatıyor. 18 ve 19'ncu yüzyılın İzmir'ini anlatmaya çalıştığımız sergide, o dönemde Marsilya'dan gemiyle yola çıkan batılı bir seyyahın gözünden İzmir'i sunmayı amaçladık. İzmir tarihi boyunca Avrupa'dan gelen birçok diplomatın arkeologun, bilim adamının ve sanatçının ilgisini çekmiş olan bir şehir. Bu kişiler ziyaretlerinin ardından geriye birçok eser bırakmışlardır" dedi.

YENIDEN KURGULAMAYA ÇALIŞTIK

Arkas, "Sergide bu belgelerin ışığında o dönemin İzmir'ini yeniden kurgulamaya çalıştık. İzmir'in kültür sanat hayatı için önemli olan ASM'nin, açılışından 2 yıl gibi kısa bir süre sonra uluslararası bir müze-galeri haline gelmiş olması bizim için gurur verici. Bu sergide Arkas koleksiyonu başta olmak üzere 5 ülkeden 11 kurum ve 7 özel koleksiyondan yaklaşık 300 eseri bir araya getirdik. Etkinlik her biri konusuna uzman olan ekibi sayesinde hayata geçirildi. İki yıldır geceli gündüzlü çalışmalarıyla katkıda bulunan herkese teşekkür ederim" diye konuştu.

Ücretsiz gezilebilen sergi, 29 Aralık'a kadar açık kalacak.

HAZIRLIKLARI 2 YIL SÜRDÜ

Küratörlüğünü Müjde Unustası ve Jean Luc Maeso'un yaptığı ve konunun uzmanlarından oluşan bir bilimsel komite tarafından yaklaşık 2 yıldır hazırlıkları devam eden serginin hikayesi Avrupa'da ticaretin kalbi olan Marsilya'dan başlıyor. Ziyaretçileri, Marsilya'dan yola çıkan bir gemiyle İzmir'e gelerek 18 ve 19'uncu yüzyıllarda İzmir'i ziyaret eden bir seyyahın gözünden şehri tanıma fırsatı sunuyor. Ziyaretçilere geçmiş döneme ait seyahatnameler, ilk kez sergilenen fotoğraflar, gravürler, tablolar, ticaret, nüfus ve sosyal yaşama ait belgeler ışığında geçmişteki İzmir anlatılıyor. - Kurt

Kaynak: DHA

Son Dakika Kültür Sanat Seyyahın Gözünden İzmir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement