Şiir Sokakta" Etkinliği - Son Dakika
Kültür Sanat

Şiir Sokakta" Etkinliği

Üsküdar Belediyesince düzenlenen "II. Uluslararası Üsküdar Şiir Festivali"nde "Şiir Sokakta" etkinliği yapıldı.

11.04.2016 01:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Üsküdar Belediyesince düzenlenen "II. Uluslararası Üsküdar Şiir Festivali"nde "Şiir Sokakta" etkinliği yapıldı.

Validebağ Korusu'nda gerçekleşen etkinlikte AA muhabirine açıklama yapan festival koordinatörü İsmail Kılıçarslan, ikincisini düzenledikleri festivalin yolunu genişleterek sürdüğünü belirterek, "Türkiye dahil dünyanın 15 ülkesinden, 33 şairi ağırlıyoruz. Bu sene, geçen yılki etkinliklerimize ek olarak bir de şiiri sokağa taşıdık. Daha fazla insana şiir ulaştırmayı hedefliyoruz. Festivalin ana sloganını 'İyi ki Şiir Var' olarak belirledik. Şiir, iyiliğin, güzelliğin, doğruluğun tarafını tutan bir sanat." dedi.

Kılıçarslan, Beylerbeyi, Validebağ Korusu, Kuzguncuk ve Çınaraltı bölgelerinde şiir okuma etkinlerinin düzenleneceğini kaydederek, festivali sokağa taşımaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.

Festivalin açılış gecesine şiir severlerin gösterdiği büyük ilgiden memnuniyet duyduklarını dile getiren Kılıçarslan, açılış gecemizde geçen yıl da geldiğini, bu sene de heyecanla geldiğini belirterek, "Ne güzel bir iş yapıyorsunuz' diyen bir sürü insanla karşılaştım. Şiire olan ilgi bu festival sayesinde belirgin şekilde artıyor. Geliştirmeye devam ettiğimiz uluslararası iş birlikleri ile de bu dalganın büyüyerek devam edeceğini düşünüyorum. Dünyada şiir ne kadar yaygınlaşırsa, kötülük o kadar azalır düşüncesindeyiz. Kültür sanatın desteklenmesi çok önemlidir. Üsküdar Belediyesi ve Belediye Başkanı Hilmi Türkmen de bu anlamda çok önemli bir işe imza atıyor." diye konuştu.

Kılıçarslan, festivale geçen yıl cüzi bir destek veren Kültür ve Turizm Bakanlığının bu sene bütün gücüyle destek olduğunu aktararak, kültür sanat çalışmalarına bu tarz desteklerin artarak devam etmesini dilediğini söyledi.

"Eski Türk şiirlerini çok seviyorum"

Festivale Almanya'dan katılan şair Achim Wagner de Türklerle anlaşabilecek seviyede Türkçe bildiğine dikkati çekerek, "Ben 7 sene önce İstanbul'a gelmiştim. Alman Kültür Vakfı bana ödül olarak ev vermişti, Galata'da 6 ay yaşadım. Burada yaşarken İstanbul'u çok sevmeye başladım ve dil kursuna başlayarak Türkçe öğrenmeye çalıştım." dedi.

Wagner, Osmanlı döneminden beri İstanbul üzerine şiir yazan birçok yabancı şair olduğunu vurgulayarak, kendisinin de İstanbul konulu şiirler yazdığını belirtti.

"Ankara'ya taşınıp bir süre de orada kalınca bozkır şiirleri yazmaya başladım" diyen Wagner, şunları anlattı:

" İç Anadolu'yu çok sevdim. Ahmed Arif gibi şairler bozkır üzerine şiirler yazmış. Yunus Emre de bana göre bozkır şairi. Ben eski Türk şiirini çok seviyorum, daha çok eski Türk şiirlerini okuyorum."

Wagner, festivale davet aldığında çok mutlu olduğu duygusunu paylaşarak, "Festivalde birçok ülkeden farklı şairlerle tanışıyoruz. Büyük bir festival, burada yeni birçok şey öğreniyorum. Suriyeli bir şairle tanıştım mesela, ondan Suriye hakkında yeni şeyler öğrendim." diye konuştu.

Festival kitapçığının da kendisi için çok önemli olduğuna değinen Wagner, "Kitapçıktaki bir sürü yeni şair ile tanıştım, kitapçıktan da şiirleri, hayatları öğrendim." diye konuştu.

Etkinlikte Suriye'den Ammar Tabbab, ABD'den Mel Kenne, Fas'tan Muhammed Bennis, Suriye'den Mahmmoud Eltawil, Ürdün'den Hisham Bustani ve Türkiye'den Eren Safi, Mustafa Muharrem, Mustafa Akar, Hüseyin Akın ve Baki Ayhan T. şiirlerini okudu.

Festival kapsamında bugün Medeniyet ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf üniversitelerinde "Şiir Okulda", Kuzguncuk Bostanı'nda "Şiir Sokakta", Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde ise "Festival Başkanı Gecesi: Arif Ay ve Şiiri" etkinlikleri düzenlenecek.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement