Türk Müzik Tarihine Miras: Divannağme" - Son Dakika
Kültür Sanat

Türk Müzik Tarihine Miras: Divannağme"

TÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öztürk, küratörlüğünde oluşturulan "Divannağme" çalışması, divan türü eserlerin gelecek nesillere aktarılmasına önemli katkı sağlayacak Prof. Dr. Öztürk: "Çalışmamız, geleneksel sanat müziğindeki mevcut bilinen bütün divan türü eserleri bir araya getiren ve bunların.

25.01.2015 12:27

CİHAN DEMİRCİ - Divan türü eserlerin bir araya getirildiği "Geleneksel Türk Müziğinde Divanlar: Divannağme" çalışması, Türk müziğinin önemli eserlerini geleceğe taşıyacak.

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve "Divannağme" Proje Küratörü Prof. Dr. Levent Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, divanın sanat müziğinin besteleme biçimlerinden biri olduğunu söyledi.

TRT kayıtları ve arşivlerde bugüne kadar bilinen üç divan olduğunu belirten Öztürk, şarkı, ağıt, semai gibi besteleme biçimleri bulunduğunu, divanın da bunlardan biri olduğunu ifade etti.

Divanların arşivlerde az olduğuna işaret eden Öztürk,  "Sadece üç tane. Repertuvarımızda 40 binin üzerine eser var. Bu rakama rağmen divanlar neden az, özellikleri nelerdir diye 4 yıl önce araştırmaya başladım" dedi.

Öztürk, araştırmaları sonucunda gün yüzüne çıkmamış, daha önce dile getirilmemiş divanlar bulduğunu gördüklerini vurguladı.

Sanat müziği içerisinde yıllardır çalışan sanatkarlarla görüştüklerini ve başka divan eserleri de ortaya çıkardıklarını ifade eden Öztürk, şöyle devam etti:

"Bestekar Necip Gülses ile görüştük. Onun bir 'Hüseyn'i Divan'ı gün yüzüne çıktı. Bir tane Rabikaratte'nin radyo kayıtlarındaki sesinden, ses kaydından notaya çekilmiş bir 'Gerdaniye Divan' çıktı. Zaman içerisinde bunların sayısı 12'ye ulaştı. Biz 12 eseri saptayınca Kültür ve Turizm  Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü'ne proje olarak sunduk. 'Bunların kayıt altına alınması önemlidir, çünkü serbest okunan eserler, bunların notaya alınmasında da güçlükler var' dedik."

-"Arşiv için başladık, keyifle dinlenir bir CD ortaya çıktı"

Öztürk, Kültür ve Turizm  Bakanlığının projelerini ilgiyle karşıladığını ve destek gördüklerini vurguladı.

Daha önce hiç yapılmamış bir çalışma ortaya çıkardıklarını belirten Öztürk, "Geleneksel Türk Müziğinde Divanlar: Divannağme' çalışmamız, geleneksel sanat müziğindeki mevcut bilinen bütün divan türü eserleri bir araya getiren ve bunların unutulmasını önleyecek bir çalışmadır" diye konuştu.

Öztürk, arşiv için başladıkları projeden, keyifle dinlenebilen bir CD ortaya çıktığını dile getirdi.

Türk kültürünün yazılı olmaktan ziyade sözlü kültür olarak geliştiğini, bunların kayıt altına alınma ihtiyacının çok fazla duyulmadığını aktaran Öztürk, şunları anlattı:

"Bu da zaman içerisinde pek çok kültürel ögenin kaybolmasına ve unutulmasına yol açmış. Geleneksel sanat müziğiyle uğraşıyorum. Halen çalınıp söylenmeyen çok güzel formlar var. Şarkı dışında farklı formlar yokmuş gibi Türk sanat müziği 30 yıldır şarkı formuna indirgendi. Halbuki çok güzel besteleme biçimlerimiz var. Divan da bunlardan bir tanesidir. Bence divan halk müziğiyle, sanat müziğini tam kaynaştıran orta yerde duran bir türdür. Sanat müziği ile halk müziği ayırımının da ne kadar suni olduğunu vurgulayan bir tür olması açısından önemlidir. Dinlediğiniz zaman orada halk müziği delegeleri ve makamsal özellikler de var."

Öztürk, Türk müziğinin geniş bir repertuvara sahip olduğunu ve gelecek nesillere ulaşmasını sağlayacak çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi.

Bunun için "Bir divan da sen bestele" yarışması düzenlenebileceğini aktaran Öztürk, Halil Erseven ve Fadıl Atik ile hazırladıkları Divannağme'nin gelecek nesillere bir miras olduğunu kaydetti. - Edirne

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Türk Müzik Tarihine Miras: Divannağme' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement