Yapı Kredi Kültür Sanat Ocak 2011 Etkinlikleri - Son Dakika
Kültür Sanat

Yapı Kredi Kültür Sanat Ocak 2011 Etkinlikleri

Yapı Kredi Kültür Sanat Ocak 2011 Etkinlikleri

Atatürk'ün Son Devrimlerinden Birisi 1933 Üniversite Reformu'dur.

31.12.2010 22:55

Atatürk'ün son devrimlerinden birisi 1933 Üniversite Reformu'dur. Bu reform, Almanya'da iktidara gelen Hitler'in yürürlüğe soktuğu ve memuriyetin yeniden düzenlenmesine dair bir yasa ile aynı tarihe denk gelir. Bu yasa gereği, Arî ırktan olmayan 4 bin kadar bilim adamı bir gecede işlerini kaybeder.

Atatürk, o tarihte Milli Eğitim Bakanı Reşit Galip'e yaptırdığı bir çalışma sonucu, Darülfünun'un kapatılıp İstanbul Üniversitesi'nin açılmasını sağlar.

İşte bu yeniden yapılanmada, Hitler Almanyası'nda artık, yaşama imkânları kalmayan dönemin üstün nitelikteki bilim adamlarından oluşan 30 kişilik ilk grup İstanbul'a gelir ve İstanbul Üniversitesi, 1933 öğretim yılına bu bilim adamları ile başlar.

Daha sonra sayıları 120'ye, 150'ye, hatta 1950'li yıllarda aileleri, asistan ve teknisyenleriyle 1200'e ulaşır; Türkiye'de Batılı anlamda modern bir üniversite sisteminin oluşmasında önemli katkılarda bulunurlar.Yurtdışında o yıllarda yapılan bir benzetme ile İstanbul Üniversitesi, Almanya dışındaki en büyük Alman üniversitesidir!

12 OCAK 2011 ÇARŞAMBA

Fotoğraf Kulübü

İstanbul'u Fotoğraflamak

Moderatör: Merih Akoğul

Konuşmacı: Tahsin Aydoğmuş

Yer: Yapı Kredi Sermet Çifter Salonu, saat: 18.30

Merih Akoğul, 2011 yılının ilk etkinliğinde, son yıllarda yaptığı başarılı iki fotoğraf albümüyle adından söz ettiren Tahsin Aydoğmuş ile bir araya geliyor. İki yıl önce çıkardığı "Hagia Sophia" ve 2010 yılının son günlerinde yayımlanan "Bu Şehr-i İstanbul" fotoğraf albümleriyle siyah beyaz fotoğrafçılık geleneğine başarılı halkalar ekleyen Tahsin Aydoğmuş, bu etkinlikte fotoğraf yaşamını, siyah-beyaz tutkusunu, İstanbul ve Anadolu'da gerçekleştirdiği projelerini örnekler eşliğinde izleyicilerle paylaşıyor.

19 OCAK 2011 ÇARŞAMBA

Söyleşi

Şair Yaşar Kemal

Konuşmacılar: Cevat Çapan, Metin Belgin

Yer: Yapı Kredi Sermet Çifter Salonu, saat: 18.30

İlkgençlik yıllarında, hikâye ve romandan önce, şiir yazmaya başlayan Türkiye'nin evrensel yazarı Yaşar Kemal, geçtiğimiz Ekim ayında şiirlerini Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanan Bugünlerde Bahar İndi adlı kitapta toplamıştı. Gizlenen bir şairin gizli şiirleri Prof. Dr. Cevat Çapan ve Metin Belgin'in katılacağı bu etkinlikte ele alınıyor. Cevat Çapan, Yaşar Kemal'in şiirlerini değerlendirirken Metin Belgin, Yaşar Kemal'in şiirlerinden bir seçki sunacak.

26 OCAK 2011 ÇARŞAMBA

Sergi

"Bir Usta Bir Dünya: Metin And"

Yer: Yapı Kredi Vedat Nedim Tör Müzesi, 26 Ocak - 25 Şubat 2011

Yapı Kredi Kültür Merkezi'nde sanat ve edebiyatta derin izler bırakmış önemli isimler için açılan "Bir Usta Bir Dünya" sergi dizisi, 2011 yılında Prof. Dr. Metin And ile devam ediyor.

Geleneksel Türk tiyatrosu, tasvir sanatları, illüzyon ve halkbilimi üzerine yaptığı benzersiz çalışmalarla tanınan Metin And bu sergide; kitapları, dostlarının onun hakkında yazdıkları yazıları, özel eşya ve belgeleri, albümünden fotoğrafları ve illüzyon aletleriyle yeniden gündeme geliyor. "Bir Usta Bir Dünya: Metin And" sergisi, 26 Ocak- 25 Şubat 2011 tarihleri arasında Vedat Nedim Tör Müzesi'nde ziyaret edilebilecek.

26 OCAK 2011 ÇARŞAMBA

Sergi Söyleşisi

"Bir Usta Bir Dünya: Metin And"

Konuşmacılar: Esra And, Ayşe Selen, Sabri Koz, Selim Başarır, Şehsüvar Aktaş

Yer: Yapı Kredi Sermet Çifter Salonu, saat: 18.30

"Bir Usta Bir Dünya: Metin And" sergisi; geleneksel Türk tiyatrosu, tasvir sanatları, illüzyon ve halkbilimi üzerine yaptığı benzersiz çalışmalarla tanınan Prof. Dr. Metin And'ı kitapları, dostlarının onun hakkında yazdıkları yazıları, özel eşya ve belgeleri, albümünden fotoğrafları ve illüzyon aletleriyle yeniden gündeme getiriyor. Sergiyle eşzamanlı olarak düzenlenecek bu söyleşiye Metin And'ın Kızı Esra And, tiyatro sanatçısı ve araştırmacı Ayşe Selen, Şehsüvar Aktaş, illüzyon sanatçısı ve uzmanı Selim Başarır ve Metin And'ın Yapı Kredi Yayınları'ndaki kitaplarının editörü M. Sabri Koz katılıyor. Metin And'ı yakından tanımak için kaçırılmayacak bir fırsat.

27 OCAK 2011 PERŞEMBE

Söyleşi

Sinemamızda Erkek Olgusu

Moderatör: Adnan Tönel

Konuşmacılar: Güven Kıraç, Zafer Algöz, Mert Fırat

Yer: Yapı Kredi Sermet Çifter Salonu, saat: 18.30

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sahne Sanatları Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Adnan Tönel'in sinema üzerine gerçekleştirdiği söyleşilerin bu ayki konusu, "Sinemamızda Erkek Olgusu". Etkinliğe katılan sinema oyuncuları; kitle iletişim aygıtlarınca dayatılan baskın erkek olgusuna Türk sinemasının nasıl katkı sağladığını, hangi eleştirel dille yaklaştığını ve erkeklerin kadınları okuma biçimlerine dair bakış açılarını paylaşacaklar.

Bir başka deyişle bu etkinlikte Türk sinemasındaki "erkek" kavramına el atılacak; sinemada erkek olmanın dayanılmaz ağırlığı ve dizilerdeki erkek rol modelleri tartışılacak. Sinemamızda erkek olmanın ne anlama geldiğini görmek isteyenlerin kaçırmaması gereken yılın ilk iddialı sinema etkinliği.

28 OCAK 2011 CUMA

Söyleşi

Ölümünün 30. yıldönümünde Özdemir Asaf

Konuşmacı: Doğan Hızlan

Yer: Yapı Kredi Sermet Çifter Salonu, saat: 18.30

Şair Özdemir Asaf, ölümünün 30. yıldönümünde Sermet Çifter Salonu'nda düzenlenen bu etkinlikte anılıyor. Şiirlerinin özü ve sesiyle, dönemlerin ve akımların ötesinde çağdaş Türk şiirinin en özgün isimlerinden biri olan Özdemir Asaf'ın şiirleri Doğan Hızlan tarafından ele alınıyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat Yapı Kredi Kültür Sanat Ocak 2011 Etkinlikleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement