Yazı Serin Yaylalarda Geçiriyorlar - Son Dakika
Kültür Sanat

Yazı Serin Yaylalarda Geçiriyorlar

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - Alandest yaylasında hayvan sürüsü ile konaklayan yöre halkı, - Yürüyerek yaylaya çıkanlar, - Yaylada yufka açan pişiren kadınlar, - Hayvanların sağılması, - Süt taşıyan ve peynir yapan kadın, - Ata binen ve odun toplayan kadın ile erkek, - Halay çeken kadınlar, Yazı serin yaylalarda geçiriyorlar- Van'da yüksek rakımı ve 360 civarındaki su kaynağıyla gözde alanlar arasında yer alan Alandeşt Yaylası'na çıkan hayvan yetiştiricileri, gündüz serin havada günlük işlerini yapıyor geceleri ise 5 dereceye kadar düşen sıcaklıkta soba yakıp ısınıyor SITKI YILDIZ - Van'ın Çatak ilçesinde, 3 bin 600 metre rakımlı Nazo Dağı'nın eteklerine çıkan hayvan yetiştiricileri, yaz sıcağında serin yaylalarda hayvanlarını yetiştiriyor.

09.07.2015 14:40

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - Alandest yaylasında hayvan sürüsü ile konaklayan yöre halkı, - Yürüyerek yaylaya çıkanlar, - Yaylada yufka açan pişiren kadınlar, - Hayvanların sağılması, - Süt taşıyan ve peynir yapan kadın, - Ata binen ve odun toplayan kadın ile erkek, - Halay çeken kadınlar, Yazı serin yaylalarda geçiriyorlar- Van'da yüksek rakımı ve 360 civarındaki su kaynağıyla gözde alanlar arasında yer alan Alandeşt Yaylası'na çıkan hayvan yetiştiricileri, gündüz serin havada günlük işlerini yapıyor geceleri ise 5 dereceye kadar düşen sıcaklıkta soba yakıp ısınıyor SITKI YILDIZ - Van'ın Çatak ilçesinde, 3 bin 600 metre rakımlı Nazo Dağı'nın eteklerine çıkan hayvan yetiştiricileri, yaz sıcağında serin yaylalarda hayvanlarını yetiştiriyor.Eski başbakanlardan Bülent Ecevit'in görevde olduğu dönemde köykent olarak planlanan il merkezine 136 kilometre uzaklıktaki Çatak ilçesine bağlı Konalga Mahallesi sakinleri, rakımı 3 bin 600 metre olan Nazo Dağı eteklerindeki 360 su kaynağının bulunduğu Alandeşt Yaylası'na çıkıyor.Yaz aylarında sadece keçisi olanların kaldığı mahallenin sakinleri, çobanların getirdiği keçilerini el birliğiyle çay kenarında sağarken çocuklar da çayda yüzüyor.Bazen at üzerinde hünerlerini de sergileyen mahalle sakinleri, sağım işlemi bittikten sonra halaylar çekip ürünün verimli olmasını kutluyor.- Serin yayla buz gibi su kaynaklarıyla asırlardır kullanılıyorBölgede verimli otlakları, şifalı sularıyla bilinen Mergezer, Pılıngağa ve Alandeşt yaylalarını tercih eden hayvan sahipleri, bu yaylalardan 3 bin 600 rakımlı Nazo Dağı eteklerinde kurulu Alandeşt Yaylası'nın çok eskiden beri kullanıldığını ifade ediyor.Endemik bitki örtüsü, zengin çeşitliliği ve bol su kaynaklarıyla haziranda çıktıkları yaylada eylül ayı sonlarına kadar kaldıklarını belirten Fethi Gökalp, serin bir havada ramazanı geçirdiklerini anlattı.Yayla sakinlerinin bazen Nazo Dağı zirvelerine çıkıp kar topladıklarını aktaran Gökalp, "Yüzyıllardır bu yaylaya çıkıyoruz. Burada koyunlarımızı besliyoruz. Çobanlık yapıyoruz. Peynir yapıp satıyoruz. Üç ay boyunca burada bunları yapmaya devam edeceğiz" diye konuştu.Sabah kalktıklarında çocuklara baktıklarını, daha sonra da normal işlerini ve hayvanların sağımını yaptıklarını söyleyen Kıymet Bağdaş da yaylanın doğal güzelliklerinin çok fazla olduğunu ifade etti.Yaylanın eteklerinde olduğu Nazo Dağı'nda 360 civarında su kaynağı olduğunu bildiren Mehmet Emin Soğukbulak ise her yıl 20-30 bin küçükbaş, 5-6 bin de büyükbaş hayvanın yaylada barındığını söyledi.Hava sıcaklığının en fazla 15-20 dereceye ulaştığı yaylada, geceleri sıcaklığın 5 derecenin altına düştüğünü vurgulayan Soğukbulak, şöyle konuştu: "Yayla çok güzel. Neşeli ve suyu bol bir yayla. 360 pınar var Nazo Dağı çevresinde. Bizim dışımızda yaylada 5 bölge var. Yaylada 10 ile 20 bin arasında küçükbaş hayvan var. Yaylada üç ay boyunca kalacağız. Ondan sonra köye geri döneceğiz. Buraya gelmeden önce de Mergezer Yaylası'ndaydık. Burası bence köy ve şehir hayatından daha güzel."

Yazı Serin Yaylalarda Geçiriyorlar
Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Yazı Serin Yaylalarda Geçiriyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement