Yirmi Birinci Yüzyılda Türkiye'de Yahudiler - Son Dakika
Kültür Sanat

Yirmi Birinci Yüzyılda Türkiye'de Yahudiler

Yirmi Birinci Yüzyılda Türkiye\'de Yahudiler

Koç Üniversitesi Yayınları, antropoloji kategorisine önemli katkılarda bulunan yeni kitabını okurlarıyla buluşturuyor.

11.07.2014 13:58  Güncelleme: 13:51

Yirmi Birinci Yüzyılda Türkiye'de Yahudiler adlı kitap raflardaki yerini aldı.

Tüm akademik disiplinlerde hem yabancı dillerden Türkçeye çeviri hem de Türkçe ve İngilizce yazılmış özgün kitapları yayımlamayı hedefleyen Koç Üniversitesi Yayınları, antropoloji kategorisinde bir kitap daha yayımladı.

Marcy Brink-Danan kitabında "farklılık bilgisinin İstanbul'daki Yahudilerin yaşamını nasıl biçimlendirdiğini" inceliyor. Osmanlı İmparatorluğu ve onun devamı olan Türkiye Cumhuriyeti'nin azınlıklara hoşgörü örneği olduğu popüler bir söylemdir. Yazar, geçmişe dair görüşleri sorgularken, Yahudilerin gözünde, günümüz İstanbul'unda hoşgörülen bir azınlık olarak yaşamanın ne anlama geldiğini de mercek altına alıyor.

Çoğunlukla "iyi azınlık" olarak tasvir edilen Türkiye'deki Yahudiler, bölgedeki uzun geçmişlerini araştırırken, bir yandan da ayrımcılığa maruz kalıyor; kurumları, düzenli olarak tehdit ve saldırılara hedef oluyor.

Kitap, Türkiye'yi bir hoşgörü diyarı olarak resmeden Türk popüler ideolojisindeki çelişki ve boşlukları keşfe çıkarak, Türk Yahudilerin kozmopolitizm ve yurtseverlik, hoşgörü ve şiddetin yanı sıra Yahudiler olarak farklılık ve Türkiye yurttaşları olarak aynılık arasındaki gerilimlerle nasıl başa çıktığını anlatıyor.

Marcy Brink-Danan, Columbia Üniversitesi, Barnard Koleji, Antropoloji Bölümünden lisans, Stanford Üniversitesi Kültürel ve Sosyal Antropoloji Bölümünden yüksek lisans ve doktora derecelerini aldı. Avrupa ve çeperlerinde yurttaşlık, din ve laiklik ekseninde dilsel stratejiler üzerine çalışıyor. Araştırmalarını altı yıl Brown Üniversitesinde yürüten Brink-Danan, Kudüs'teki İbrani Üniversitesi, Antropoloji Bölümünde çalışıyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat Yirmi Birinci Yüzyılda Türkiye'de Yahudiler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement