Adana Sinema Müzesi Açıldı - Son Dakika
Magazin

Adana Sinema Müzesi Açıldı

Adana Sinema Müzesi Açıldı

Türkiye'nin en eski ve en kapsamlı sinema ve fotoğraf kitapları arşivinin yer aldığı, Türk sinemasının önemli afiş, arşiv, kamera ve materyallerinin sergilendiği Adana Sinema Müzesi, görkemli bir törenle açıldı.18'inci Uluslarası Altın Koza Film Festivali kapsamında gerçekleştirilen açılış törenine, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Yılmaz Güney'in eşi Fatoş Güney, yazar Muzaffer İzgü, Orhan Kemal'ın oğlu Işık Öğütçü, yönetmen Ali Özgentürk, sinema oyuncuları Yılmaz Köksal ve Nur Sürer katıldı.

23.09.2011 14:06

Türkiye'nin en eski ve en kapsamlı sinema ve fotoğraf kitapları arşivinin yer aldığı, Türk sinemasının önemli afiş, arşiv, kamera ve materyallerinin sergilendiği Adana Sinema Müzesi, görkemli bir törenle açıldı.

18'inci Uluslarası Altın Koza Film Festivali kapsamında gerçekleştirilen açılış törenine, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Yılmaz Güney'in eşi Fatoş Güney, yazar Muzaffer İzgü, Orhan Kemal'ın oğlu Işık Öğütçü, yönetmen Ali Özgentürk, sinema oyuncuları Yılmaz Köksal ve Nur Sürer katıldı.

'MÜZE BÜYÜYECEK'

Adana'nın merkez Seyhan İlçesi'nde bulunan müzenin açılışında konuşan Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, "Adana Sinema Müzesi bir 'Mucize Müze'dir. Çünkü 1 ayda gerçekleştirildi. Bunu başarmamızın nedeni sanatçılarımızın ve arkadaşlarımızın sahip çıkmasıdır. Adana Sinema Müzesi olarak işe başladık ama daha da büyüyecek. Altın Koza'nın farklı bir yanı var. Burada Anadolu halkıyla sanatçıları buluşturuyoruz. Bu müze daha da büyüyecek, yanındaki tarihi binayı da kamulaştırarak müzeye dahil edeceğiz" dedi.

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, törene katılanlara teşekkür ederken, oyuncu Yılmaz Köksal elindeki eski bir film afişini müzeye bağışladı. Tüm arşivini müzeye bağışlayan fotoğraf ve sinema tarihçisi Alberto Modiano da müzeye konulmak üzere el yazması fotoğraf kitabını törende Vali Coş ve Belediye Başkan Vekili Aldırmaz'a teslim etti.

'ALİ ÖZGENTÜRK, ABİDİN DİNO RESMİNİ MÜZEYE VERDİ'

Adanalı ünlü yönetmen Ali Özgentürk de Abidin Dino'nun bir resmini müzede sergilenmek üzere Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz'a sundu.

Konuşurken duygusal anlar yaşayan Özgentürk, şunları söyledi:

"Abidin Dino ile 1980'lerde çok yakın ilişkilerimiz oldu. Bir keresinde bana 'Adana'da kimlerdesin?' diye sordu. Ben de babamı söyledim. 'Aa, ben sürgündeyken berberimdi' dedi. Sonra şimdi müzeye verdiğim resmi hediye etti. Ben de babama getirdim. Şimdi de kardeşlerimle birlikte Abidin Dino'ya ait bu resmin müzede olması gerektiğini düşündüm. Zaten resim buraya aitti. Bu müze gerçekten çok önemli. İstanbul dışında ilk defa Anadolu'da sinema müzesi açılıyor. Bunun önlemini anlatamam. Bu şehrin tarihsel potansiyeli bu müzeyi açtı. 15-16'ncı yüzyılda başlayan muhalefet kültürü, entelektüel birikim bu müzeyi açtırıyor. Orhan Kemal'in, Yaşar Kemal'in, Yılmaz Güney'in filmlerinin katkısı var. Bu müzenin açılışını çok candan kutluyorum."

FATOŞ GÜNEY, YILMAZ GÜNEY HEYKELİNİN ELİNİ TUTTU'

Müzede sergilenen Yılmaz Güney'in bal mumu heykelini, Yılmaz Güney'e benzerliğiyle dikkat çeken 51 yaşındaki Ethem Akpolat ile birlikte inceleyen ve heykelin elini tutan Fatoş Güney ise "Heykeli Yılmaz Güney'e benzetmeye çalışmışlar. Ama bildiğim kadarıyla bu da değiştirilecekmiş. En iyisini bulmak için deneme yapıyorlar. Anadolu'da böyle bir sinema müzesinin kurulması gerçekten çok önemli. Yapanları kutluyorum. Müzeye Yılmaz Güney'in mektuplarını, film kostümünü, Altın Koza ödüllerinden bazılarını gönderdim" diye konuştu.

MÜZEYİ BEĞENDİLER

Müzenin açılışına katılan Adanalı ünlü yazar Muzaffer İzgü, "Benim yapıtlarımdan da 5 film yapıldı. Ama burada en büyük emek Yılmaz Güney'e ait. Onunla yakınlığım benim de Adanalı olmamdır. Adana sinema düşkünü bir kenttir. Adana'da sinema bir kültürdür ve böyle bir müzeyi de hak ediyor" dedi.

Müzede eşyaları, kitapları ve bal mumundan yapılan heykeli sergilenen Orhan Kemal'in oğlu Işık Öğütçü de "Müze, yapılması gereken bir çalışmaydı. Kutluyorum, bu bir başlangıç olsun. Adana bereketli toprakların kenti. Bir çok sanatçıyı bağrından çıkarmış. Bundan sonra çok daha büyük şeylerin yapılacağına inanıyorum" diye duygularını yansıttı.

Müzeyi gezen oyuncu Yılmaz Köksal ise "Müze çok geç kalmış bir teşebbüs ama yine de yapılması çok önemli" diye konuştu. Adana Sinema Müzesi Sanat Yönetmeni Haluk Uygur ise, "Yıllardır Adana'da sinema müzesinin kurulması isteniyordu. Türk sineması denilince akla ilk Adana geliyor. Başta Yılmaz Güney, Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Muzaffer İzgü, Ali Özgentürk gibi sinema ve edebiyatla bütünleşen onlarca kişi yetişti Adana'da. Çok kısa sürede Fatoş Güney, Güzin Dino ve Ali Özgentürk gibi önemli insanlardan destek alarak müzeyi bitirdik" diye bilgi verdi.

MÜZEDE NELER VAR?

Adana Sinema Müzesi 5 ayrı bölüm olarak tasarlandı. Bir bölüm Yılmaz Güney'e ayrıldı. Burada Yılmaz Güney'in kişisel eşyaları, daha önce görülmeyen mektupları ve filmlerinde kullandığı eşyalar sergilenmeye başlandı. Hem ressam, hem sinemacı olan Abidin Dino, romanlarıyla pek çok filme ilham kaynağı olan Yaşar Kemal ve Orhan Kemal, yönetmen Şahin Kaygun, oyuncu Şener Şen, yönetmen Ali Özgentürk, Yılmaz Duru ve Muzaffer İzgü'ye ayrılan bölüm bulunuyor. Adana Büyükşehir Belediyesi Altın Koza Film Festivali'nin dününü ve bugününü göz önüne seren bölüm, Türkiye'nin en eski ve en geniş kitap ve sinema koleksiyonu da müzede bulunuyor.

Sinema ve fotoğraf tarihçisi Alberto Modiano'nun bağışladığı en eskisi 1891 yılında yazılmış 3 bin 500 kitap yer alıyor. Müzede Jale Kuşan ve Tülay Aktaş tarafından yapılan Yılmaz Güney, Abidin Dino ve Orhan Kemal'in bal mumu heykelleri, Adana Büyükşehir Belediyesi Altın Koza Film Festivali'ne ait heykeller, sinema afişleri, belgeler, özel eşyalar ve ünlü ressam Etem Çalışkan'ın illüstrasyonları, senaryolar, filmler, eski sinema makineleri, yazlık sinema maketi gibi materyaller sergileniyor. - Adana

Kaynak: DHA

Son Dakika Magazin Adana Sinema Müzesi Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement