Tam zamanı! Dalından mutfağa en kısa yol: Balkon bahçeciliği - Son Dakika
Magazin

Tam zamanı! Dalından mutfağa en kısa yol: Balkon bahçeciliği

Tam zamanı! Dalından mutfağa en kısa yol: Balkon bahçeciliği

Rakamlar Türkiye'de nüfusun yaklaşık yüzde 70'inin artık kentlerde yaşadığını söylüyor.

12.04.2020 07:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rakamlar Türkiye'de nüfusun yaklaşık yüzde 70'inin artık kentlerde yaşadığını söylüyor. Bu, çok katlı, çok konutlu ve topraktan uzak bir hayat demek. Bu hayatın içinde düne kadar her istediğimizi bulduğumuz marketler, canımızın istediğini kapımıza getirenler ve bütün bunları uzaklarda bir yerlerde bizim için üretenler vardı. Umuyoruz ki kısa bir süre sonra her şey normale dönecek ama yine de bu krizden çıkarılacak birçok ders var. Örneğin artık hepimiz bir domates ya da bir paket bulgurun bankalardaki bol sıfırlı hesaplardan daha önemli olduğu günlerin sadece distopik filmlerde görülmeyeceğini, kendi hayatlarımızın da başrolüne geçebileceğini anladık. Evet hem şehirde yaşayıp hem de kendi kendine yeten bir hayat kurmak kolay değil. Ancak bu yolda atabileceğimiz küçük ama önemli adımlar var. Örneğin son yıllarda Türkiye'de de yaygınlaşan balkon bahçeciliği gibi...

Şimdi tarımın keşfedildiği Anadolu'da binlerce yıldır uygulanan kadim bilgileri yeniden hatırlama zamanı. Tam da bahçelerin ekilmeye başladığı şu günlerde siz de balkonunuzdaki saksılarda bazı ihtiyaçlarınızı yetiştirerek işe başlayabilirsiniz.  Ekim tek başına kolay olabilir ama Ama önce bilmeniz gereken incelikler var.

Temiz toprak:

Fidanlıklar, botanik bahçeleri ve süs bitkisi satılan yerlerde torf da bulabilirsiniz. Sipariş veremiyorsanız dert etmeyin çünkü toprak üstünde yaşıyoruz, uygun bir yerden saksılarınızı doldurun.

Organik gübre kompostlama:

Tabii ki kimyasal zehirlerden bahsetmiyoruz. Organik de olsa az gübre kullanın. Isırganotu, nane, fesleğen gibi bitkilerden kendiniz de kuvvetlendiriciler hazırlayabilir ya da kompost yapabilirsiniz.

Geniş saksılar-tahta kasalar:

Tahta kasalar en fazla 30-35 santim yüksekliğinde olmalı. Geniş plastik saksılar ya da peynir ve yağ tenekeleri de iş görebilir. Saksılar aralıklı ve büyükten küçüğe doğru yerleştirilmeli.

Toprak ve su için malzemeler:

Perlit denilen madde topraktaki suyu tutar ve su tasarrufu sağlar.Genelde torfla birlikte dörtte bir oranında kullanılır.Köklerde biriken fazla suyun drenajı için çakıl taşları da işe yarar.

Fide ve tohum:

Alanınızın büyüklüğü önemli değil ama kullandığınız fidelerin ekolojik/organik olmasına özen gösterin.

Tam zamanı! Dalından mutfağa en kısa yol: Balkon bahçeciliği

Saksı bahçeciliğinin püf noktaları

Saksı toprağı karışımınız hafif ve nem tutan özellikte olmalı. Bunun için hazır torfa kompost ve gübreyle bir miktar perlit de ekleyebilirsiniz.

Yeriniz darsa bitkilerinizi minyatür kekikler, cüce adaçayı ve maydanozun küçük formları, fesleğen, frenk soğanı ya da dereotu gibi küçük türlerden seçmelisiniz.

Birçok ürünü saksıda yetiştirmek mümkün. Ancak tohumları çimlendirip fidelere dönüştürme süreci iyi takip edilmeli. Toprak da sürekli nemli tutulmalı.

Uygun koşullar da önemli. Örneğin; kekik, biberiye, adaçayı ve mercanköşk güneyden gelen ışığı, fesleğen ve maydanozsa öğleden sonra güneşini sever.

Eğer evinizin dış cephesi kaplamaysa pencere önüne kuracağınız saksının duvara temas eden tarafı arasında hava sirkülasyonu için boşluk kalmalı.

Tohumu güvenilir adresten alın

Köylülerin yerel tohuma ulaşması günümüz şartlarında zorlaşsa da Pembe Domates Ağı (www.pembedomates.org), Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi (www.ztbb.org), Ovacık Köyü Kadın Tohum Derneği (biovacik.com), Bodrum Tohum Derneği (www.facebook.com/bodrumtohumdernegi), Ulusal Tohum Takas Merkezi (www.facebook.com/groups/ulusaltohumtakasmerkezi), Seferihisar Belediyesi Can Yücel Tohum Merkezi (www.facebook.com/CanYucelTohumMerkezi) ve Buğday Derneği (www.bugday.org/blog) doğru adresler.

Tam zamanı! Dalından mutfağa en kısa yol: Balkon bahçeciliği

Cebinizde Dünya'yı taşıyın, gezegene yabancı kalmayın

Evlere kapandık ama doğayla aramızdaki bağı güçlendirmek mümkün. İşte çevremizdeki hayvanlarla bitkileri tanımamıza yardımcı olacak, pratik bilgiler de verecek aplikasyonlar...

Merhaba bitki, tanışalım mı?

PlantNet/ iOS ve Android

Son derece pratik ve aynı zamanda popüler bir uygulama. Yapmak gereken tek şey söz konusu bitkinin yakın plandan ve ayırt edilebilir bir fotoğrafını çekmek ve programa tanıtmak. Siz bitkiyle ilgili bilgi alırken aynı zamanda büyük bir vatandaşlık bilim projesi olan uygulama, fotoğrafı çekilen ve tanımlanan bitkilerle kendini sürekli geliştiriyor.

Dünyamızda neler oluyor?

Piqqo Projects/ iOS

Macaristan'da çöpü yeşil enerjiye çeviren yenilenebilir enerji projesinden Meksika'da topraklarını korumaya çalışan köylülere, güneş enerjisi ile beslenen bir anaokulu projesinden yağmur ormanlarındaki yerlilerin mücadelesine kadar gezegen için yapılanlardan bu uygulama sayesinde haberdar olabilirsiniz.

Tam zamanı! Dalından mutfağa en kısa yol: Balkon bahçeciliği

Selam Dünyalı, ben dostum

Good on you/ iOS

Bu aplikasyon çevre dostu bütün markaları, aynı zamanda bir puanlama sistemiyle karşınıza çıkarıyor. İhtiyacınız olan ürünleri seçiyorsunuz, uygulama fiyat ve bir tür çevre dostu puan sıralaması yapıyor.

Göremesen de dinle...

Relaxio/ iOS ve Android

Rahatlatıcı okyanus, yaz ormanı, çağlayan, dağ ormanı, yağmur sesi, sakin gece, kamp ateşi... Relaxio, Google Play'den indirebileceğiniz ve doğadaki sesleri dinleyebileceğiniz ücretsiz bir uygulama. Ses uygulamaları içinde en iyilerden biri olarak kabul ediliyor. Ayrıca sesleri kişiselleştirme olanağı da sunuyor. (www.relaxio.net)

Bir kuş sesi duydum sanki!

Merlin Bird ID/ iOS

Bir kuş gördünüz ve ismini merak ediyorsunuz. 3 soruyu cevaplayın veya bir fotoğraf yükleyin ve Merlin Bird ID gizemi çözmenize yardımcı olsun. Alanında dünyanın en iyilerinden olan Cornell Ornitoloji Lab tarafından geliştirilen uygulama, vatandaş bilimi projesi olan 'eBird'deki 650 milyondan fazla gözlemden yararlanıyor.

Tam zamanı! Dalından mutfağa en kısa yol: Balkon bahçeciliği

Rambo olma kılavuzu

Offline Survival Manual/ Android

Aplikasyon temel ilkyardım, sığınak yapma, yiyecek bulma, tuzak kurma gibi birçok konuda bilgi veriyor. Kampçılığı, doğada vakit geçirmeyi seven kimseler için birçok farklı pratik bilgi de içeriyor.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Magazin Tam zamanı! Dalından mutfağa en kısa yol: Balkon bahçeciliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Afyonkarahisar'da İl Jandarma Komutanlığı 5 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahsı yakaladı
    11:23 Afyonkarahisar'da İl Jandarma Komutanlığı 5 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahsı yakaladı

    Afyonkarahisar İl Jandarma Komutanlığı, aranan şahısların tespiti ve yakalanması için icra edilen önleyici kolluk devriyesinde, yağma suçundan 5 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan A.U. isimli şahıs Çay ilçesinde yakalandı. Yakalanan şahıs tutuklanarak cezaevine gönderildi. Jandarma Komutanlığı, suç ve suçlularla mücadelesine kararlılıkla devam ettiğini belirtti.

  • Hakkında babalık davası açılan Uğur Dündar: Kendimden çok eminim, hanımefendinin ailesini bulması için her şeyi yaparım
    10:16 Hakkında babalık davası açılan Uğur Dündar: Kendimden çok eminim, hanımefendinin ailesini bulması için her şeyi yaparım

    Hakkında babalık davası açılan Uğur Dündar, katıldığı canlı yayında "Benimle ilişki yaşadığını söyleyen kadını hiç tanımıyorum. Kendimden çok eminim, DNA raporu da bunu tescilledi. Hanımefendi sarı saçlı diye 'Senin baban Uğur Dündar' demişler" ifadelerini kullandı. Kendisine dava açan Dilara ile konuştuğunu da söyleyen Dündar, "Çok iyi aile terbiyesi almış biri, anne ve babasını bulmak için de elimden geleni yapacağımı söyledim" dedi.

  • Azra Akın ikinci kez anne oldu! Bebeğinin cinsiyetini doğumda öğrendi
    09:20 Azra Akın ikinci kez anne oldu! Bebeğinin cinsiyetini doğumda öğrendi

    Uzun yıllardır Atakan Kuru ile mutlu bir evliliği bulunan güzel oyuncu Azra Akın, ikinci kez anne oldu. Bebeğinin cinsiyetini doğum esnasında öğrenen Akın'ın bir kızı oldu ve adını Arya koydu.

  • Nefes almakta zorlanan Zeynep Bastık, ameliyat olacak
    08:37 Nefes almakta zorlanan Zeynep Bastık, ameliyat olacak

    Nefes almakta zorlanan ünlü şarkıcı Zeynep Bastık, ameliyat olacak. Sağlık durumundan bahseden şarkıcı "Ciddi bir deviasyonum varmış. Burnumun şekline de bir şey olmayacakmış, çok kısa sürecekmiş" dedi.

  • Survivor All Star'da eleme düellosu: Yaman veda etti
    07:42 Survivor All Star'da eleme düellosu: Yaman veda etti

    TV8 ekranlarında yayınlanan Survivor All Star'ın dün akşam yayınlanan bölümünde Yaman, Özgür, Yunus Emre ve Batuhan arasında eleme düellosu yaşandı. Batuhan ile finale kalan Yaman arasında gerçekleşti ve Yaman hayallerine veda etti.

  • Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti
    03:09 Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti

    Geçimini sağlamak için fotoğraflarını ve albümlerini satışa çıkarmak zorunda kalan Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti. Kendisine yardım sözünde bulunan ünlü isimlerin zamanla sözlerini unuttuğunu belirten Örümcer, Cem Karaca Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konserde izleyicilerle dans etti. Konserde elde edilen gelirlerle Örümcer'in borçları kapatılacak.

  • Eda Ece, Kızıyla İlgili İlk Paylaşımını Yaptı
    23:09 Eda Ece, Kızıyla İlgili İlk Paylaşımını Yaptı

    Eda Ece, kızına Mina İpek adını vermesinin ardından sessizliğini bozarak sosyal medyadan paylaşım yaptı. Oyuncu, yenidoğanla ilgili esprili bir görsel paylaşarak annelik deneyimini anlattı.

  • Yılmaz Erdoğan, Cansu Taşkın ve kardeşine dava açmayacağını açıkladı
    21:13 Yılmaz Erdoğan, Cansu Taşkın ve kardeşine dava açmayacağını açıkladı

    Yılmaz Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada geçmişte yaşanan ilişkinin gündeme gelmesini garip bulduğunu belirterek, herkesin ve her şeyin sadece iyi yanlarını hatırladığını ve gerisini unuttuğunu söyledi. Erdoğan, Cansu Taşkın ve kardeşine dava açmayacağını da ifade etti.

  • Survivor'da Berna'nın kaşı sarıldı
    21:12 Survivor'da Berna'nın kaşı sarıldı

    Dokunulmazlık oyununda Nefise ile Berna kafa kafaya çarpıştı ve Berna kanlar içerisinde yerde kaldı. Doktorun müdahalesi sonrası Berna'nın kaşı sarıldı. Mavi Takım'da yapılan oylamada Batuhan da Yasin de 4'er oy aldı. Bu durumda takım kaptanı olan Ogeday gitme adayını belirledi. Ogeday dördüncü ve son gitme adayı olarak Batuhan'ı belirledi. Özgür, Yaman, Yunus Emre ve Batuhan gitme adayı oldu. Düelloda eşleşecek yarışmacıları Acun Ilıcalı açıkladı. Yunus Emre Yaman ile eşleşti. Özgür de Batuhan ile oynayacak.

  • Asiye Leto'nun ani ölümü ve Zeynep'in intikamı
    21:10 Asiye Leto'nun ani ölümü ve Zeynep'in intikamı

    Asiye Leto'nun ani ölümü herkesi şok eder. Jandarma tarafından gözaltına alınan Ceylan, kendisini azmettiren kişinin Zeynep olduğunu söyler. Zeynep'in tutuklanmasıyla olaylar iyice karışır. Zeynep'in cezaevinde yaşadığı sorunlar ve Halil İbrahim'in intikam planları merak konusudur.

  • Azra Akın İkinci Kez Anne Oldu
    21:10 Azra Akın İkinci Kez Anne Oldu

    2002'de Türkiye ve dünya güzeli olan Azra Akın, ikinci kez anne olmanın heyecanını yaşıyor. Kızını kucağına alan Akın, güzel haberi sosyal medya hesabından duyurdu. Bebeğin cinsiyetini doğumda öğrenmek istediklerini belirten Akın, hamilelik sürecinin zor geçtiğini ancak son birkaç haftadır iyi olduğunu söyledi.

  • Kül Masalı 8. bölümde neler olacak?
    19:09 Kül Masalı 8. bölümde neler olacak?

    Jale, odasındaki fotoğrafları gören Tufan'a beş yıl önce olanları ve işlediği suçu itiraf etmek zorunda kalır. Ancak Tufan'ın gizlice dinlediğinden haberi yoktur. Sürpriz bir ziyaretçi Tufan'ı etkisiz hale getirir ve Jale'nin sınırsızlığını gözler önüne serer. Ferman Akdağ'ın ani ziyareti ise Özge'nin annesini bulmak değil, Arat'tan para koparmak amacıyla yapılmıştır. Arat ve Jale için çember daralmıştır ve Cemil ile Müge'nin Rukiye'yi göz altına almasıyla izler hızla ilerlemeye başlar. Arat'ın karşısında Cemil ve Özge'yi bulmasıyla büyük bir yüzleşme zamanı gelmiştir.


Advertisement