Ünlü İsimler de Mevlana'ya Sığınıyor - Son Dakika
Magazin

Ünlü İsimler de Mevlana'ya Sığınıyor

Ünlü İsimler de Mevlana\'ya Sığınıyor

Felsefesiyle, tüm dünyada milyonlarca kişiyi etkisi altına alan Mevlana, ünlülerin hayatında da önemli bir yere sahip.

01.04.2012 06:03  Güncelleme: 09:59

Bundan yüzyıllar önce, 13'üncü yüzyılda yaşamasına rağmen hala tüm dünyayı etkilemeye devam eden Mevlana Celaleddin Rumi; Türk sanatçılara da ilham veriyor. Tarkan'dan Kenan Doğulu'ya, Orhan Gencebay'dan Erol Evgin'e kadar pek çok ünlü isim; özünde iyilik, sevgi, hoşgörü ve aşk olan Mevlana felsefesinden etkileniyor. İşte o isimlerden bazıları...

SİNAN TUZCU

24'ÜNCÜ KUŞAKTAN TORUNU

Mevlana'nın 24'üncü kuşaktan torunu olan oyuncu Sinan Tuzcu, daha önce 'Mevlana Aşkın Dansı' adlı filmde Mevlana'yı canlandırmış ve rolünü ağlaya ağlaya oynadığını söylemişti. Tuzcu şu sıralar, 'Şems Unutma' aldı oyunda da Mevlana'nın oğlu Alaaddin'i oynuyor. Ünlü oyuncu, "Mevlana ve tasavvufla ilgili bir şeyler okumaya başladıktan sonra, onun bitmesi gibi bir şey olmuyor; O'nu yaşıyorsunuz" diyor.

ORHAN GENCEBAY

BAŞTAN BERİ YANIYORUM

Orhan Gencebay'ın, iki yıl önce çıkarttığı 'Berhudar Ol' albümü Mevlana'dan izler taşıyordu. Şarkılarında sevgiyi ve kardeşliği öven Gencebay, Mevlana'nın "Hamdım, piştim, yandım" şeklinde özetlediği yaşam sürecini müzikal kariyerine uyarladığını söyledi: "Ben şüphesiz yandığım yerdeyim. Baştan beri yananlardanım. Hep olduğum gibi görünmeye çalıştım. Gönül kırmamaya özen gösterdim."

TARKAN

EMNİYETTE BİLE MEVLANA'YA SIĞINDI

Tarkan zor günlerinde, yanından ayırmadığı Mevlana kitaplarından destek alıyor. Geçtiğimiz yıl uyuşturucu operasyonu kapsamında gözaltına alındığında, evinden Mevlana kitaplarını getirten ve gözaltında kaldığı dört gün boyunca Mevlana'ya sığınan Tarkan; şarkılarında da, Mevlana'nın özlü sözlerine yer veriyor.

KENAN DOĞULU

HOŞGÖRÜYÜ ONDAN ÖĞRENDİM

Kenan Doğulu, geçtiğimiz yıllarda verdiği bir röportajda, Mevlana'dan çok etkilendiğini söylemişti: "Tasavvuf felsefesinden ziyade Mevlana'nın hayat görüşü ve dünya üzerindeki önemi bende heyecan yaratıyor. Mevlana uzmanı değilim ama 5-10 kitabını okudum. Ondan affetmeyi, hoşgörüyü, evren ve insan sevgisini öğrenmeye çalışıyorum."

DENİZ SEKİ

BENİ ÇOK İLGİLENDİRİYOR

Deniz Seki, 218 günlük hapishane döneminde Mevlana'ya sığınmıştı. Mevlana felsefesiyle kötü günlerinden kurtulmaya, her tatsızlıktan bir fayda çıkarmaya başlayan Seki, "Mevlana'nın dünya görüşü beni çok ilgilendiriyor. Karşılıksız sevebilmek, maneviyatı çok güçlendiriyor" diyerek Mevlana'nın kendisini etkilediğini söylemişti.

EROL EVGİN

İMAJ MAKER'IMIZ MEVLANA!

Ünlü sanatçı Erol Evgin, 48 yıllık kariyerinde yakaladığı başarının ve duruşunu koruyabilmesinin sırrını; Mevlana felsefesi olarak açıklamıştı: "Bizim imaj maker'ımız Mevlana ve onun 'Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol' sözüydü. Ben içtenliği, samimi olmayı, rol yapmamayı, oynamamayı Mevlana'dan öğrendim. Halk da beni o şekilde kabul etti."

DENİZ ARCAK

RENKLERE BÜRÜNDÜM

Şarkıcı Deniz Arcak; Mesnevi'yi okuduktan sonra hayatının değiştiğini söylüyor: Birikim olarak çok değerli bir maden bulduğumu düşünüyorum. Mevlana sayesinde baktığım açı genişledi, renklere büründüm."

SERTAB ERENER

SENFONİSİNİ SÖYLEDİ

Mesnevi'yi İngilizce çevirilerinden okuduğunu söyleyen Sertab Erener, "Şu anda dünyada Mevlana'yı anlamaya çalışan çok insan var" demiş ve eklemişti: "Biz var oluşun küçük bir parçasıyız. Mevlana bütüne ulaşma yolculuğunda bize yardımcı olan bir adım."

Sabah : http://www.sabah.com.tr

Kaynak: Sabah.com.tr

Son Dakika Magazin Ünlü İsimler de Mevlana'ya Sığınıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement