İlber Ortaylı'dan BBC Muhabirine Eleştiri: Önce Görgü Lazım - Son Dakika
Medya

İlber Ortaylı'dan BBC Muhabirine Eleştiri: Önce Görgü Lazım

İlber Ortaylı\'dan BBC Muhabirine Eleştiri: Önce Görgü Lazım

Prof. Dr. İlber Ortaylı, Aziz Sancar ile yaptığı röportajda "Arap mısınız, Kürt müsünüz?" sorusuyla tepki çeken BBC muhabirini eleştirdi.

25.10.2015 17:31  Güncelleme: 18:04

Prof. Dr. İlber Ortaylı, Milliyet'teki köşesinde 2015 Nobel Kimya ödülünü alan Prof. Dr. Aziz Sancar'ı yazdı. BBC muhabirinin sorusunu ise sert bir dille eleştirdi.

İşte Ortaylı'nın "Topluma önce görgü lazım" başlıklı o yazısı:

"Aziz Sancar gibi bir hocayı kendi dar dünyalarına göre sınıflandırmaya kalkan garip kalemler dünyası oldu burası. Bir topluma her şeyden evvel görgü lazımdır" diyen Ortaylı, şöyle devam etti:

"Adam BBC muhabiri. 2015 yılının Nobel Kimya Ödülü'nü alanlardan, North Carolina Üniversitesi ordinaryüslerinden Aziz Sancar'a soruyor: 'Mardinlisiniz, Arap mısınız, Kürt müsünüz, Yezidi mi?'

Britanya'nın eski tip kültürlü gazetecileri ortadan kayboldu. Bilgileri sathi. Mardin'de tarihi kökenleri itibariyle Araplar değil; Aramiler, Şemsiler, Yezidiler ve daha nice milletler vardı. Bunlar ansiklopedileri ilgilendirir."

"BATI'DA DURDUK YERE DİN VE ETNİSİTE SORULMAZ"

Aziz Sancar, BBC muhabirine "Ben Türk'üm" diye yanıt verdiği için bazı yazarların "Kemalizminden ileri geliyor" diye yorumladığını aktarıp bu kişileri eleştiren Ortaylı, şunları yazdı:

"Yani Peter Alford Andrews'in 'Türkiye'de etnisiteler' üzerine yaptığı katalogda pek de isabetli olmayan tasnife uyan cevaplar vermesi gerekiyordu herhalde. Dinler, diller, gruplar... Arap, Kürt, Zaza, Çerkez; yetmedi Adige, Kabarda; daha da yetmedi Şapsıh, Ibıh ve dahi Kazan Tatarı, Kırım Tatarı, Sibirya Tatarı, Nogay, Karaşay, Çeçen, Boşnak, Pomak, Arnavut, Gürcü, Laz, Hemşinli, Lezgi, Türkmen, Yörük daha daha Sünni Hanefi, Şafi, Alevi, Şahsevenler, Şii Caferi, Nusayri ve daha daha nicesi...

Britanyalılar insanlara olur olmaz yerde dinlerini ve etnisitelerini sormazlardı. Hatta Profesör Bernard Lewis'in hatıratında da yeri vardır; dinini iki yerde sorarlar, hastanede ve savaşa girerken orduda. Yani cenaze durumunda son dua için kimi getireceklerini bilsinler diye. Amerikalıların prensibi de açıktır: 'Ne sorarız ne de sordururuz.' Bu gibi sorular samimi davet ve görüşmelerde 'izninizle' diye ortaya konur."

(Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar)

Son Dakika Medya İlber Ortaylı'dan BBC Muhabirine Eleştiri: Önce Görgü Lazım - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (11)

  • cizira botannn: kimliği niye zorunuza gidiyor. 13 68 Yanıtla
  • DEDİ: YA BU ADAMA NE SORİN EN AZINDAN CAMİ BİLMEZ NE OLURSA OLSUN AYNI :) 3 33 Yanıtla
  • ....: hoca sen mükemmel bir bilim adamisin 30 1 Yanıtla
  • Barut: Sancar kürtdür Türk değil 4 19 Yanıtla
  • Huseyin: Syn ilber hocam sizin bilgi ile yasadiginiz hayat bize her zaman buyuk feyz olmustur. 12 0 Yanıtla
  • Hüsamettin ceylan: İdolümsün hocam. 11 0 Yanıtla
  • ppp: Ne farkeder ister kurt olsun ister arap Nobel odulu alip devletimizi sereflendirmis. 10 1 Yanıtla
  • Kürşat Alp: Ne olduğun değil ne hissettiğin önemli 10 0 Yanıtla
  • Turk: Adamsin hoca adam 9 0 Yanıtla
  • tek bayrak: atatürk gençliği budur.şanlı fenerbahçe 4 2 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement