Aile Paketi" Komisyonda - Son Dakika
Politika

Aile Paketi" Komisyonda

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye'nin 65 yaş üzeri yaşlı nüfusunun 2050'de 19,5 milyona ulaşacağının öngörüldüğünü belirterek, bu durumun Türkiye'nin önemli stratejik avantajlarından genç nüfusun azalacağı ve kalkınma stratejisini sekteye uğratacağı endişesi yarattığını, nüfusu dengede tutacak politika ve düzenlemelere ihtiyaç olduğunu söyledi.

25.03.2015 16:08

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye'nin 65 yaş üzeri yaşlı nüfusunun 2050'de 19,5 milyona ulaşacağının öngörüldüğünü belirterek, bu durumun Türkiye'nin önemli stratejik avantajlarından genç nüfusun azalacağı ve kalkınma stratejisini sekteye uğratacağı endişesi yarattığını, nüfusu dengede tutacak politika ve düzenlemelere ihtiyaç olduğunu söyledi.

Kamuoyunda "Aile Paketi" olarak bilinen Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda görüşülmesine başlandı.

Tasarı hakkında komisyona sunum yapan Çelik, Türkiye'nin 2023'te dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmasını amaçladıklarını belirtti.

Ekonomik büyümenin kalkınmaya dönüşmesinin çok önemli olduğunu ifade eden Çelik, nüfus yapısının kalkınmayı yakından ilgilendirdiğini vurguladı. Yapılan araştırmaların Türkiye'nin demografik dönüşüm sürecinde olduğunu gösterdiğini anlatan Çelik, gelecekte genç nüfus payının azalacağının, yaşlı nüfus payının artacağının öngörüldüğünü kaydetti. Çelik, 2001'de 2,38 olan doğurganlık hızının 2013'te 2,07'ye düştüğünü, gerekli önlemler alınmadığı takdirde 2050'de 1,65'e düşeceğinin hesaplandığına işaret etti. Faruk Çelik, 2013 yılında 5,9 milyon olan 65 yaş üzeri nüfusun 2023'te 8,6 milyona, 2050'de 19,5 milyona ulaşacağının öngörüldüğünü dile getirdi.

Bu göstergelerin, Türkiye'nin önemli stratejik avantajlarından genç nüfusun azalacağı ve kalkınma stratejisini sekteye uğratacağı endişesi yarattığını belirten Çelik, "Ülkemizin nüfusunu dengede tutacak politika ve düzenlemelere ihtiyaç vardır" diye konuştu.

Aile ve iş yaşamının uyumlaştırılması

Kadınların iş gücüne katılma oranının arzu edilen düzeyde olmadığının altını çizen Çelik, şunları söyledi:

"Kadınların iş gücüne düşük katılımının önemli nedenlerinden biri, çalışma yaşamına girme ve devam etme kararını etkileyen çocuk bakımı sorumluluğudur. Ebeveyn izni konusundaki eksiklikler, okul öncesi bakım ve eğitim kurumlarının yüksek ücretli ve ulaşılabilir olmaması, kadınların iş gücüne katılımını ve istihdamını doğrudan etkiliyor. Bu durum, çalışan kadınların istediklerinden daha az çocuk sahibi olmasına da neden olmaktadır. Aile ve iş yaşamının uyumlaştırılmasına yönelik politikalar, kadınların iş gücü piyasasına katılımlarını ve çocuk sahibi olma yönündeki kararlarını destekleme noktasında oldukça önemlidir."

Çelik, Türkiye'de yüzde 27,1 olan kadın istihdamı oranının, AB'de ortalama yüzde 45,6 düzeyinde olduğunu anlatarak, AB ülkelerinde bu oranın yüksek olmasında yarı zamanlı çalışma ve ebeveyn izin politikalarının etkili olduğunun görüldüğünü kaydetti.

Yarı zamanlı istihdam ve esnek çalışma koşullarının yaygın olduğu yerlerde kadınların iş gücüne katılımının yüksek olduğunu belirten Çelik, yarı zamanlı istihdamın Hollanda, Almanya, İngiltere ve İsviçre'de yaygın olarak kullanıldığını ifade etti.

"Kadın erkek eşitliğinde güçlü iradeyi ortaya koymalıyız"

Faruk Çelik sosyal, ekonomik, siyasi ve kültürel yaşamın hızla değiştiği çağda bulunulduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"Bilgi ve iletişim teknolojileri sayesinde toplumlar birbirinden çok daha hızlı etkileniyor. Bizler insanın gelişen ihtiyaçlarına yönelik hukuki altyapıyı güçlendirerek, beklentiyi karşılayamazsak çağın gerisinde kalmaya mahkum oluruz. Kadın ve erkeği toplumun eşit parçası olarak gören anlayışı ve güçlü iradeyi ortaya koymak zorundayız. Bu anlayışla yarı zamanlı, kısmi süreli çalışma, ebeveyn izni, kreş imkanları ve diğer iş-yaşam dengesini gözeten düzenlemeleri önemli sosyal politika olarak kabul etmekteyiz. Aileyi ve dinamik nüfus yapısını koruyan, kadının toplumsal hayata ve iş gücü piyasasına katılımını destekleyen anlayış bakanlığımız için son derece önemlidir. Kreş hizmetlerinin yaygınlaştırılması amacıyla tasarıyı hazırladık. Ülkemizin ekonomik ve sosyal gelişimini desteklemek üzere aile kurumunun güçlendirilmesi, ebeveynlerin aile ve iş yaşamı dengesinin sağlanması, böylece sosyal refah ve sosyal sermayenin artırılması temel amacımız."

Çelik, tasarının getirdiği yenilikler hakkında da komisyona bilgi verdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Aile Paketi' Komisyonda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement