AK Parti 4. İstanbul İl Kongresi - Son Dakika
Politika

AK Parti 4. İstanbul İl Kongresi

AK Parti 4. İstanbul İl Kongresi

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gençlere "Fatih, İstanbul'u fethettiğinde, sadece 21 yaşındaydı."

27.05.2012 17:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gençlere "Fatih, İstanbul'u fethettiğinde, sadece 21 yaşındaydı. Şunu hiçbir zaman unutmayın. Sizler, Fatih'in İstanbul'u fethettiği yaştasınız. Sizler, her biriniz, Fatih olacak yaştasınız" diye seslendi.

Erdoğan, partisinin 4. İstanbul İl Kongresi'nde yaptığı konuşmada, kongreyi, 2 önemli türbenin, 2 önemli kabrin yakınında, aynı zamanda 2 önemli tarih diliminde gerçekleştirdiklerini belirterek, yakındaki türbelerin, merhum Fatih Sultan Mehmed'in ve merhum Adnan Menderes'in türbeleri olduğunu hatırlattı. Erdoğan yakınlarda Yavuz Sultan Selim Han'ın ve Kanuni Sultan Süleyman'ın da türbesi bulunduğunu kaydetti.

Tarihlerin de çok önemli olduğunu vurgulayan Erdoğan, bugünün, Türkiye Cumhuriyeti tarihine maalesef kara bir leke olarak yazılan, Cumhuriyet tarihinin, demokrasi tarihinin en kara, en karanlık gününün yıl dönümü olduğunu söyledi.

Bundan 52 yıl önce, 27 Mayıs 1960'ta, milletin oylarıyla işbaşına gelmiş, millete hizmetkar olmuş, milletin sevdalısı olmuş merhum Adnan Menderes'in başında bulunduğu hükümetin devrildiğini, ardından da Menderes ve arkadaşlarının idam edildiğini belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

"Kendisini buradan rahmetle yad ediyorum. Eşi merhum Berin Menderes'i, oğulları Yüksel ve Mutlu Menderes'i, yakın zamanda kaybettiğimiz bir diğer oğlu, değerli kardeşimiz, arkadaşımız Aydın Menderes'i rahmetle yad ediyorum. Merhum Hasan Polatkan ve eşine, merhum Fatin Rüştü Zorlu ve eşine, o döneme emek vermiş, millete hizmetkarlık yapmış, zulme, mağduriyete uğramış olanlara Allah'tan rahmet niyaz ediyorum. Yine bugün, burada, bu il kongremizle, 27 Mayıs'ın tam aksine, Türkiye tarihinin en muhteşem yıl dönümünü, bir çağı kapatıp, yeni bir çağı açan, 29 Mayıs 1453, İstanbul'un fetih yıl dönümünü kutluyoruz. Fatih Sultan Mehmed ve onun askerlerini, Akşemsettin'i, Molla Gürani'yi, Molla Hüsrev'i, Ulubatlı Hasan'ı, onlar gibi nice yiğit, nice kahraman, nice alim insanı rahmetle, minnetle yad ediyoruz. Allah, onlardan razı olsun, inşallah mekanları cennet olsun."

-Yahya Kemal'in şiirini okudu-

Başbakan Erdoğan, konuşması sırasında "Şöyle bir hamaset de olsa yüreklerimiz hareketlensin istiyorum" diyerek Yahya Kemal'in "Asırlar boyunca çınladı serhat/Doğudan batıya, Yemen Belgrad/Duyarak bakışan gözler görüyor/Fatih Topkapı'dan şehre giriyor/Sen, böyle yürürken, tuğla, sancakla/Türk'ün savaşları geliyor akla" dizelerini okudu.

Erdoğan, Yahya Kemal'in Üsküdar'dan şehre bakarak, herkesin hislerine tercüman olan "Gürlemiş Topkapı'dan bir yeni şiddetle daha/Şanlı namıyla, büyük top denilen ejderha/Sarf edilmiş nice kol kuvveti gündüz ve gece/Karadan sevk edilen yüz gemi Haliç'e/Son günün cengi olurken, ne şafakmış o şafak/Üsküdar, gözleri dolmuş, tepelerden bakarak/Görmüş İstanbul'a yüz bin meleğin uçtuğunu/Saklamış durmuş, asırlarca, hayalinde bunu" dizelerini de yazdığını söyledi.

-"Sizler, her biriniz, Fatih olacak yaştasınız"-

Başbakan Erdoğan, Fatih'in, İstanbul'u fethettiğinde, sadece 21 yaşında olduğunu belirterek, gençlere şöyle seslendi:

"Şunu hiçbir zaman unutmayın. Sizler, Fatih'in İstanbul'u fethettiği yaştasınız. Sizler, her biriniz, Fatih olacak yaştasınız. Fatih, İstanbul'un karşısında durup, şöyle haykırmıştı. 'Ya Bizans'ı alırım ya Bizans beni alır.' ve Bizans'ı aldı, Bizans'ı İstanbul yaptı. 'Ya Bizans'ı alırım ya da Bizans beni alır'. Bu kararlılık içerisinde İstanbul'a girdi. İşte, bizim devraldığımız miras budur. Bizim devraldığımız emanet budur.

Şu anda Devlet-i Aliyye-i Osmaniye'nin toprakları üzerindeyiz, onun bakiyesi üzerindeyiz. Bizim, içimizde taşıyacağımız ruh işte o fetih ruhudur. Tarihten, şu son derece anlamlı hatırayı dikkatle dinlemenizi sizlerden özellikle rica ediyorum. Dünyaya buradan mesajımızı veriyoruz. Sultan Fatih, fethettiği şehre giriyor ve Ayasofya'ya gidiyor. Patrik ve halk, yerlere atılıyor ve ağlaşmaya başlıyorlar. Sultan Mehmet Fatih, Patriğe şunları söylüyor: 'Ayağa kalk. Ben, Sultan Mehmed, sana, arkadaşlarına ve bütün halka söylüyorum ki, bugünden itibaren artık ne hayatınız ve ne de hürriyetiniz hususunda, benim gazabımdan korkmayınız.' Bunu söyledikten sonra, ordusunun kumandanına dönüyor, halka hiçbir fenalık yapılmamasını, emre itaat etmeyenin ölümle cezalandırılacağını bildiriyor. İşte bu sultan, böyle bir hoşgörünün sultanıdır. Bu şehir, böyle bir hoşgörünün şehridir. Biz, tıpkı Sultan Fatih gibi, tarihimizden devraldığımız mirasla, evet, yaratılanı, Yaratan'dan dolayı seveceğiz ve seviyoruz. Dili, dini, derisinin rengi, etnik kökeni, mezhebi, dünya görüşü, yaşam tarzı her ne olursa olsun. Yaratılanı severiz, Yaratan'dan ötürü."

- İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Politika AK Parti 4. İstanbul İl Kongresi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement