AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bugüne kadar darbeleri alkışlamış, darbelere çanak tutmuş, hatta darbe çığırtkanlığı yapmış partilerden sivil anayasa yazmalarını beklemek, akıntıya kürek çekmekti ama biz yine de iyiniyetimizi, umudumuzu muhafaza ettik. Sonuçta statükocu bu partiler süreci tıkadılar. Meclis Başkanı, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nu feshederek bu süreci sonlandırdı. Şimdi çıkmış, 'masadan kalkmayacağız' diyorlar. Masadayken ne yaptınız ki?" dedi.
Partisinin TBMM Grup toplantısında konuşan Erdoğan, yeni anayasa çalışmalarında gelinen son durumu değerlendirdi. AK Parti olarak 2010 yılındaki halkoylamasına giderken millete yeni bir anayasa için çalışma sözü verdiklerini, 2011 seçimlerinde tek başlarına Anayasa yapacak bir taslağı halkoylamasına sunacak kadar milletvekili çoğunluğunu elde edemediklerini anlatan Erdoğan, yine de 12 Haziran akşamı yeni bir anayasa için çalışma talimatı verdiğini söyledi.
Yeni bir Anayasanın Türkiye için ne büyük bir ihtiyaç olduğunu hep dile getirdiklerini, bunun için de hep samimi çaba içinde olduklarını belirten Erdoğan, şöyle konuştu:
"Türkiye ilk sivil anayasasını 1921 yılında yapmıştır. 1921 yılındaki o anayasadan sonra ne yazık ki bu derece katılımcı anayasa yapılmamıştır. Bu bile Anayasa tarihimiz adına son derece sıkıntılı, son derece üzücü bir durumdur. Biz tıpkı 1921 yılında olduğu gibi herkesin katkı verdiği, herkesi kucaklayan, herkesin diline, inancına, kimliğine saygı duyan sivil bir anayasa yapma arzusundaydık. Mevcut TBMM yapısının bunu başarabileceğine de doğrusu yürekten inandık. Darbeciler anayasa yapabiliyorsa, siviller de yapabilir. 'Hem çok daha iyisini yapabilir. sivil, demokratik, katılımcı bir anayasa yazabilir' diye iyiniyetle davrandık, doğrusu umutlu olduk. Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurarken bu iyiniyetimizi de ortaya koyduk. Partilerin milletvekili sayısına bakmadık. Hep söylüyorum; 26 milletvekiliyle bir parti üç üye veriyor, 51 milletvekiliyle üç, 51 ile üç üye veriyor. Yani toplamda 220'ye yakın bir milletvekili sayısı. Bunların hepsi dokuz, biz ise 326 milletvekiliyle üç milletvekili veriyoruz. Yani şu anda resmi, asli komisyonlarda böyle bir uygulama yok. Ama bu teamüli olduğu için biz böyle bir şeye, netice alalım diye evet dedik. Komisyon çalışmalarında hep iyiniyetli olduk. Biz dedik 'asla bozan olmayacağız, yapıcı olacağız.' Biz sivillerin de anayasa yapabileceğini, yazabileceğini ispat etmeye çalışırken maalesef muhalefet, bunun tam tersini savundu ve tam tersi istikamette yürüdü. Açıkçası 12 ayda bitirilmesi planlanan bu çalışma, 25 aya ulaştı. Hep orta sahada top çevirdiler, netice yok. Bugüne kadar darbeleri alkışlamış, darbelere çanak tutmuş, hatta darbe çığırtkanlığı yapmış partilerden sivil anayasa yazmalarını beklemek, akıntıya kürek çekmekti ama biz yine de iyiniyetimizi, umudumuzu muhafaza ettik."
-"Komisyonu fesih noktasına getiren asla biz olmadık"
Erdoğan, sonuçta statükocu partilerin süreci tıkadığını ifade ederek, "Meclis Başkanı, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nu feshederek bu süreci sonlandırdı. Şimdi çıkmış, 'masadan kalkmayacağız' diyorlar. Masadayken ne yaptınız ki. Eğer masadayken bir çabanız yoksa, masada olsanız, olmasanız ne olacak? İşte gördünüz CHP'nin üç üyesi sanki üç farklı partinin temsilcileri gibi birbirlerine düştüler.Tutanaklarda bütün konuşmaları, hepsi elimizde var. Birbirleriyle vuruşuyorlar. Sanki üç ayrı parti... Böyle şey olur mu? Sadece 60 madde üzerinde mutabakat sağlandı, o 60 maddeye bile olumlu baktık. Dedik ki 'olumluysanız gelin bunu beraber birlikte Meclis'ten çıkaralım.' Çıktı anamuhalefetin genel başkanı 'biz varız' dedi. Akadaşlarımızı gönderdik, gönderdikten sonra da 'diğer iki partinin de buna katılması lazım, katılmazsa olmaz' dediler. Akşam başka, sabah başka... Bu ne biçim şey. Bir insan bir şeyi söylediği zaman bunun arkasında durur... Bir genel başkansın, akşam söylediğine sabah sahip çık. Sahip çıkamıyorsun. Onun için de bir yere varman mümkün değil. CHP her zamanki gibi yine çarketti. Şu anda CHP, MHP, BDP o masada olsa ne fayda, olmasa ne fayda...Başkanı olmayan bir komisyon çalışması olabilir mi? Sen 220, karşı taraf da 326. Bundan bir şey çıkar mı? Çıkmaz. Bu aşamadan sonra istedikleri kadar masada otursunlar. Onlar orada notları tutacak katip bile bulamazlar. Bugüne kadar uzlaşmadan yana olmadan o masada oturdular. Bugün da artık olmayan bir komisyonda beyhude otursunlar" diye konuştu.
Yeni anayasa yapılmasını en çok kendilerinin istediğini, en samimi gayreti de gösterdiklerini belirten Erdoğan, "Komisyonu çalışamaz hale getiren, komisyonu fesih noktasına getiren asla biz olmadık. Yeni anayasa hedefinden vazgeçmiş değiliz. Komisyondan sonuç çıkmasa da biz farklı yolları denemeye, Türkiye'nin ihtiyacı olan yeni anayasa için samimi şekilde çalışmaya devam edeceğiz. Burada da niyetimiz hayır. Sonuç elde edilmese bile, bu uğurda gösterdiğimiz çaba, inanıyorum ki milletimiz tarafından görülecek, takdir edilecek, değerlendirmesi yapılacaktır" dedi.
- TBMM
Son Dakika › Politika › Ak Parti Tbmm Grup Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?