Akil Adam Heyeti Ege Grubu İzmir'de - Son Dakika
Politika

Akil Adam Heyeti Ege Grubu İzmir'de

Akil Adam Heyeti Ege Grubu İzmir\'de

Baskın Oran: Ermeni, Kürt ve İslam meseleleri halının altına süpürüldüğü için sorunlar patlak veriyor.

13.04.2013 17:36  Güncelleme: 17:38

Akil Adamlar Heyeti'nin İzmir temasları kapsamındaki ziyaretleri sürüyor. Anadolu Birliği Derneği'nde konuşan Akil Adamlar- Ege Bölgesi Çözüm Komisyonu Üyesi, siyaset bilimci Baskın Oran, Türkiye'nin Ermeni, Kürt ve İslam meselelerini halının altına süpürdüğü için sorunların patlak verdiğini söyledi.

Baskın Oran, Ermeni-Kürt ve İslam sorunu yaşandığını savunarak, çarpıcı bir tespitte bulundu.

Oran, Kürt sorununun da Türkiye'nin önünde tabu olarak durduğunu belirterek, zombi benzetmesi yaptı:

"Biz 1915 Ermeni kırımından bu yana hiçbir önemli sorunu halletmedik, hepsini halının altına süpürdük. Ermeni Meselesi, Kürt meselesi, İslam meselesi ak partinin iktidara gelmesiyle biraz sancılı ama çözüm yoluna girmiştir. Ermeni Meselesi'ni halletmeye daha var. Kürt meselesi önümüzdeki tabu olarak çıkıyor. Bunları halının altına süpürdük ama orada kokmaya başlayıp üzerimize Zombiler gibi saldıracaklarını hiç hesap etmedik. İşte o Zombiler, gömülmesi gerektiği halde, halının altına süpürülen cesetler bizim ödümüzü koparıyor."

Siyaset bilimci Baskın Oran, Osmanlı İmparatorluğu'nda üst kimliğin Osmanlı olduğunu, Türkiye Cumhuriyeti'nde ise üst kimliğin Türk haline geldiğini kaydederek, şu tespitte bulundu: "İkincisi Osmanlı imparatorluğunda üst kimlik Osmanlıydı. Türkiye cumhuriyetine geçince üst kimlik Türk oldu. çünkü Türk alt kimliklerin en güçlüsüydü. Alt kimliği üst kimliğe terfi ettirdiğiniz anda ikinci güçlü alt kimlik isyan edebilirdi ki etti, 90 yıldır çektiğimiz budur" dedi.

Baskın Oran, hükümetin memuru olmadığını, tüm plan ve programı kendilerinin belirlediğini, uçak ve otel paralarını dahi kendilerinin ödediğini söyleyerek, "Biz hükümetin memuru değiliz. hükümet adına görev yapmıyoruz. uçak ve otel paramızı verdiler bizi okyanusa, çayıra saldılar" eleştirisinde bulundu.

Beyaz Türkler'i de eleştiren siyaset bilimci Baskın Oran, İzmirlilerin daha önce katıksız liberal olmasına karşın şu anda devletçi hale gelmesinin nedenini ise 6-7 Eylül olaylarına bağladı.

Oran, bu teorisini de şöyle açıkladı: "İşte şu anda Beyaz Türkler yukarıda tahtan aşağıya eşitlik düzeyine aramıza inmekten korkuyorlar. İzmir'deki yüzde 49 kösteğin sebebine gelince bu muazzam şaşkınlık yaratıcı olay niçin? Çünkü İzmir Türkiye'de farklılıklara en fazla ayrışmış olan yerdir. Şu anda bu tahrip edilmiş durumda sebebi ise 1922 İzmir yangınından itibaren sistematik olarak farklılıkları katlettik. 6-7 eylül gecesi tüm gayrimüslimler bizim evimize toplanmıştı. Korkudan yatağıma işedim 10 yaşında.

1964'de Rumları kovduk. İzmir'de farklılıkları seven havanın tahribi buradan başladı. İzmir, sapına kadar liberaldi, şimdi sapına kadar devletçi. İzmir 1930'da fethi bey'in kalesiydi. 50-60'da menderes'in kalesiydi. Nasıl oldu İzmir o liberallikten bu devletçiliğe geldi. İzmir'in ekonomisi dibe vurdu. İstanbul'daki Kürt oranı yüzde 16 İzmir'de yüzde 6. İstanbul'da Kürtlere tepki yok İzmir'de var çünkü İstanbul'un sanayisi etkili oldu. Burada sanayi olmadığı için kusuldu. İzmir'in devletçi olmasının sebebi budur. Yukarıdaki tahttan aşağıya eşitliğe inmek istemiyorlar." - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Akil Adam Heyeti Ege Grubu İzmir'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement