Ankara Valisi Ercan Topaca, "İslam Dünyası Yükseköğretim Alanının Oluşturulması Toplantısı" için Ankara'da bulunan rektörlerle buluştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesine İslam dünyasının yükseköğrenim alanını oluşturmak amacıyla Yüksek Öğrenim Başkanlığı tarafından 30'dan fazla ülkeden 120 rektörün katılımıyla organize edilen 'İslam Ülkeleri Rektörleri Forumu' nedeniyle Ankara'da bulunan rektörler, dün akşam Ankara Valisi Ercan Topaca'nın verdiği akşam yemeğinde bir araya geldi. Programa YÖK Başkanı Yekta Saraç, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Ersan Aslan da katıldı. Davetliler, Ankara Kulübü'nün seğmenler ekibi tarafından karşılandı. Kocatepe Camii İmam Hatibi Furkan Traşçı'nın Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından Ankara'yı tanıtan bir sinevizyon gösterisi izlendi. Daha sonra Ankara'nın simgelerinden seğmenler kısa bir gösteri yaptı.
Vali Topaca, yemekte yaptığı konuşmada fertlerin ve toplumların maddi ve manevi her alanda yükselmelerini ve ilerlemelerini sağlayan unsurların başında ilmin geldiğini, bu sebeple dinimizin ilme, okumaya, öğrenmeye ve insan yetiştirmeye büyük değer verdiğini, ilim tahsilinin her Müslüman'a farz kılındığını belirterek, insanlığa doğru yolu ve gerçek saadeti göstermek üzere indirilmiş olan yüce kitap Kur-an'ı Kerim'in ilk emrinin de "oku" olduğunu vurguladı.
"Müslümanlar, sürekli olarak ilim ve hikmetin peşinden koşmuşlardır"
Her ne kadar unutturulmak istense de İslam dünyasında gerçekleşen bilimsel çalışmaların bütün insanlığı ve dünyayı aydınlattığını söyleyen Topaca, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bilim dünyasında derin izler bırakan Endülüs, Bağdat, Semerkant, Şam, İstanbul, Kudüs, Kahire ve Buhara gibi ilim merkezi şehirler bizim medeniyetimizin güzel örneklerindendir. Bu şehirler sadece sınırları içinde yer aldıkları ülkelerin, milletlerin değil, aynı zamanda hepimizin, tüm ümmetin ortak şehirleridir. Bu şehirlerin her biri asırlar boyu İslam medeniyetinin cazibe merkezleri olmuş, kütüphaneler ve medreseler şehri olarak dünyanın her tarafından ilim yolcularını misafir etmiştir. 11. yüzyılda yani Avrupa'nın Ortaçağ karanlığını yaşadığı bir dönemde Kahire'de 75, Şam'da 51 ve Halep'te 44 medrese bulunuyordu. Diğer taraftan Nizamiye medreseleri, uzun dönem İslam medeniyetinin kalbi ve zihni olmuş, Haçlı ve Moğol saldırıları karşısında Müslümanların ayakta kalmasını sağlamışlardır. Döneminin en kaliteli yükseköğrenim kurumları olan bu medreselerden dünyanın çok farklı bölgelerinden öğrenciler eğitim görüyordu. Bu medreseler ilim hayatını, geleneğini diri tutarken, medeniyet birikiminin tüm insanlığa ulaştırılmasını da sağlamışlardır. 'İlim Çin'de de olsa alınız' Hadis-i Şerifi'ni kendilerine düstur edinen Müslümanlar, sürekli olarak ilim ve hikmetin peşinden koşmuşlardır. Müslümanlar daima araştırmacı ve ilmi arayan olmuşlardır."
"İslam dünyasının sorunlarının çözümü yine bilimsel gelişme ve kaliteli eğitimle olacaktır"
Son dönemde yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen yaşanan hadiselerin, sıkıntıların Müslümanları ümitsizliğe sevk etmesine asla izin verilmemesi gerektiğini vurgulayan Topaca, "Tarihimiz bizim için sadece övünç kaynağı değil, aynı zamanda bize güç veren ve ilham alınması gereken çok önemli bir rehberdir. İslam dünyasının sorunlarının çözümü yine bilimsel gelişme ve kaliteli eğitimle olacaktır. İslam dünyasının fertleri olarak bizler, din birlikteliği yanında kader birlikteliği de yapıyoruz. Hiçbir ülkenin silahlı kuvvetleri eğitimden daha büyük ve daha güçlü değildir. Bu nedenle ticari ve ekonomik konular kadar hatta onlardan daha çok eğitim alanında işbirliği yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Başta yükseköğrenim olmak üzere eğitimin tüm aşamalarında tecrübe paylaşımına giderek, imkanlarımızı seferber ederek, ortak çalışma platformlarını artırarak birbirimize destek olmalıyız. İnsanlarımızın, gençlerimizin, öğrencilerimizin, sivil toplum örgütlerimizin, akademisyenlerimizin ve sanatçılarımızın çok daha fazla temas halinde olmalarında büyük fayda bulunmaktadır" şeklinde konuştu.
Topaca konuşmasını, "İslam Dünyası Yükseköğretim Alanının Oluşturulması Toplantısı"nın dünyada barışın, kardeşliğin ve huzurun sağlanması, yeni bilimsel gelişmelere vesile olmasını temenni ederek tamamladı. - ANKARA
Son Dakika › Politika › Ankara Valisi Topaca, İslam Ülkeleri Rektörleri ile Bir Araya Geldi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?