Atıcı, 'Doping' İçin Meclis Araştırması İstedi - Son Dakika
Politika

Atıcı, 'Doping' İçin Meclis Araştırması İstedi

Atıcı, \'Doping\' İçin Meclis Araştırması İstedi

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, TBMM Başkanlığı'na dopingle ilgili araştırma önergesi verdi.

24.06.2013 15:15

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, TBMM Başkanlığı'na dopingle ilgili araştırma önergesi verdi.

CHP'li Atıcı önergesinde, dopingin sporun ve sporcunun düşmanı olduğunu ve son yıllarda Türk sporcularında çok sık görüldüğünü kaydederek, dopingin birçok Türk sporcunun yarışmalardan men edilmesine sebep olduğunu ifade etti. Son olarak Mersin'de devam eden 17. Akdeniz Oyunları'nda bazı Türk sporcularda doping tespit edildiğini ve bu sporcuların yarışmalardan çekildiklerini belirten Atıcı, Türk sporunun dopingden temizlenmesinin, sporcu sağlığı, ahlakı ve geleceği için önemli olduğunun altını çizdi. Bu çerçevede, Türk sporcuları doping yapmaya iten nedenlerin araştırılması ve dopingi önlemeye yönelik gerekli çalışmaların yapılabilmesi için meclis araştırması açılmasını isteyen Atıcı, önergenin gerekçesinde de yasaklanmış madde veya yöntemlerin sporcu tarafından bilinçli veya bilinçsiz olarak kullanımının Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nce (IOC) doping kabul edildiğini aktardı. Atıcı, "Doping ülkemizde son yıllarda sporun hemen her dalında ortaya çıkmış ve birçok sporcunun madalyalarının alınmasına veya yarışma dışı bırakılmasına neden olmuştur. Mersin 17. Akdeniz Oyunları'nda bazı sporcularımız kontroller sonrasında doping sebebiyle yarışmalardan geri çekilmiştir. Kendi evimizde yapılan spor organizasyonlarında doping ortaya çıkması daha sonraki spor organizasyonlarını tehlikeye atabilir" dedi.

Doping uygulamalarının insan sağlığını olumsuz etkilediğini vurgulayan Atıcı, "Doping ülkemiz sporcuları arasında hızla yayılmakta ve çocuklarımızın sağlığını tehdit etmektedir. Doping maddelerinin bilinen yan etkileri arasında gençlerde gelişme geriliği, büyümenin durması, kızlarda kıllanma, gelişme bozukluğu, karaciğer ve böbrek üstü tümörleri, kısırlık, psikoz, aşırı saldırganlık vardır. Ayrıca doping maddelerine bağlı ölümler de görülmüştür" ifadelerini kullandı.

Dopingle savaşmak yerine görmezden gelmenin bir toplum için en büyük tehlike olduğunu kaydeden Atıcı, araştırma önergesinin gerekçesinde şu ifadelere yer verdi:

"Sporcularımız tehlikeye atılmakta, spor kültürü yozlaşmakta ve uluslararası alanda ülkemizin kötü anılmasına neden olmaktadır. Bu arada birçok yetenekli genç sporcumuzun doping nedeniyle gelecekleri kararmaktadır. Dünyada doping konusunda görmezden gelme yoktur ve sporcular affedilmemektedir. Önce testis, sonra beyin kanserini yenerek kanserle savaşta sembol olmuş efsane sporcu Lance Armstrong ABD'nin milli kahramanı iken, doping tespit edilince üzerine gidilmiş, madalyaları alınmış ve soruşturmalar yapılmıştır. Özetle, dopingin üstü örtülmemiştir. Bu olay bizlere dopingle mücadele konusunda örnek olmalıdır. Sporcuların doping kullanmasına neden olan veya yardım eden antrenörler ve diğer kişilerin varlığı durumunda üzerine gidilmeli, bu konudaki caydırıcılık yasal düzenlemelerle artırılmalıdır. Doping karşıtı eğitim vermeyen yönetim kadroları, yeterli kontrolleri yaptırmayan yöneticiler, doping laboratuvarlarını yeterince denetlemeyen yöneticilerin sorumlulukları ve eksiklerinin tespit edilmesi ülkemizin sporu, sporcusu ve toplumun ahlaki değerleri açısından son derece önemlidir. Bu konuda gerekli önlemlerin alınmasını sağlamak gelecek kuşaklara biz TBMM üyelerinin borcudur." - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Atıcı, 'Doping' İçin Meclis Araştırması İstedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement