Azerbaycan-Türkiye Kek 7. Dönem Toplantısı İmza Töreni - Son Dakika
Politika

Azerbaycan-Türkiye Kek 7. Dönem Toplantısı İmza Töreni

Azerbaycan-Türkiye Kek 7. Dönem Toplantısı İmza Töreni

Başbakan Yardımcısı Atalay: "Müşterek tarih, kültür ve dilimizin ortaklığı, bütün bunlardan güç alarak ilişkilerimiz büyüyor, gelişiyor"

11.07.2014 14:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Türkiye ve Azerbaycan'ın tarih, kültür ve dilinin ortaklığından güç alarak ilişkilerinin büyüdüğünü, geliştiğini söyledi.

Azerbaycan ile Türkiye arasındaki Karma Ekonomik Komisyon (KEK) 7. Dönem Toplantısı Protokolü Ekonomi Bakanlığında törenle imzalandı.

Toplantının iki gün önce başladığını hatırlatan Atalay, dün hedeflerin belirlendiğini, heyetlerin çalıştığını ve protokolün olgunlaştığını söyledi.

Azerbaycan - Türkiye ilişkilerinin protokollerin çok ötesinde olduğunu ifade eden Atalay, "Bu duygularımı memnuniyetle ifade etmek istiyorum. İki büyük Türk devleti, dünyada ve bu bölgede iki büyük Türk devleti, Türkiye ve Azerbaycan. İkisi de geleceğe emin adımlarla yürüyor. İkisi de ekonomik kalkınmasını, dünyadaki itibarını, insanların refah seviyesini artırıyor. Büyüyen, gelişen, emin adımlarla geleceğe yürüyen iki ülke. Bundan çok büyük gurur duyuyoruz" diye konuştu.

Azerbaycan'ın son yıllarda katettiği kalkınmayı, refahı, gelişmeyi takdirle karşıladıklarını belirten Atalay, "Her zaman ifade ediyoruz. Tarihin her döneminde çok önemli işlere imza amış iki milletiz. Müşterek tarih, kültür ve dilimizin ortaklığı ve bütün bunlardan güç alarak ilişkilerimiz büyüyor, gelişiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Azeri şair Bahtiyar Vahabzade'nin Türkiye ve Azerbaycan için ifade ettiği, "Bir ananın iki oğlu, bir ağacın iki koluyuz. Dinimiz bir dilimiz bir, ayımız bir yılımız bir, aşkımız bir yolumuz birdir" sözlerini paylaşan Atalay, bu birlik sürerken Karma Ekonomik Komisyonun bütün alanlarda daha iyi nasıl işbirliği yapılacağı konusunda çalıştığını söyledi.

İki ülke arasında ekonomiden enerjiye, kültürden turizme, gençliğe, eğitim politikalarına kadar her konunun protokolde yer aldığını aktaran Atalay, bütün konulardaki işbirliğinin gözden geçirildiğini, hangi alanlarda aksamalar, geri kalmalar varsa bunların tekrar vurgulandığını, protokolle bütün alanlardaki çalışmaların yeniden hızlanacağını kaydetti.

Cumhurbaşkanı ve Başbakan seviyesindeki görüşmelerin de sık olduğunu dile getiren Atalay, "Artık kardeşliğimiz çok ileri seviyede. Ulaşımda bir sorun yok. Ankara'dan haftada 5 gün Azerbaycan'a, Bakü'ye uçuş var, İstanbul'dan her gün 4 uçak var. Antalya'dan uçak var. İki ülkenin gidiş gelişi bu kadar kolay, rahat. Hamdolsun, iki ülke bir ülke gibi neredeyse yaşıyoruz" ifadesini kullandı.

-"Hedef ticaret hacminin 20 milyar dolara çıkarılması"

Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Abid Şerifov da misafirperverliği dolayısıyla Atalay'a ve heyetine teşekkür etti.

"İki devlet bir millet" sözünü hatırlatan Şerifov, 4-5 milyar dolar seviyesindeki ticaret hacminin 20 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini hatırlattı. Şerifov, bundan 15 sene önce 50-100 milyon dolarlardan söz edildiğini belirterek, gelinen aşamaya dikkat çekti.

Bugünkü protokolün hedeflerine ulaşmasını dileyen Şerifov, kendileri için istedikleri şeyleri Türkiye için de istediklerini belirterek, Türkiye'nin zenginleşmesi, daha da büyümesi dileğinde bulundu.

Konuşmaların ardından imzalar atıldı ve iki bakan el sıkışarak sarıldı. Törenin sonunda bakanlar birbirine hediye verdi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Azerbaycan-Türkiye Kek 7. Dönem Toplantısı İmza Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement