Bakan Avcı, Basın Mensuplarıyla Bir Araya Geldi - Son Dakika
Politika

Bakan Avcı, Basın Mensuplarıyla Bir Araya Geldi

Bakan Avcı, Basın Mensuplarıyla Bir Araya Geldi

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, yeni YÖK taslağına ilişkin, "Milli Eğitim Bakanlığı olarak taslağı Başbakanlığa gönderdik."

06.03.2013 14:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, yeni YÖK taslağına ilişkin, "Milli Eğitim Bakanlığı olarak taslağı Başbakanlığa gönderdik. Muhtemelen eldeki taslakla çok bağlı olmayan yeni bir tasarı orada hazırlanacak" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, basın mensuplarıyla tanışma toplantısında bir araya geldi. Başkent Öğretmenevi'nde yapılan toplantıda, gündeme ilişkin konuların yanı sıra Bakan Avcı'nın esprili tavırları ilgi çekti. Eğitim muhabirlerinin "Bakanlığa alıştınız mı?" sorusuna Avcı, "İyisiyle kötüsüyle Bakanlığa alıştım. İnşallah alışkanlık yapmaz" şeklinde cevap verdi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın bakanlık süresinin kısalığına değinen Avcı, bu kısa dönemlerde köklü değişiklikler yapmanın uygun olmadığını belirterek, "Köklü, iddialı ve radikal değişikliklerden önce çok iyi düşünüp hareket etmek lazım. Planlarımızda sürpriz projeler yok. Mevcut düzeni değiştirerek yerine yenisini getirmek istiyoruz. Zaten bir değişim süreci var. Büyük hamlelerle milyonları sıkıntıya sokmamak lazım" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın önceki bakanları ile öğretmenler arasında yaşanan sıkıntıların hatırlatılması üzerine Bakan Avcı, öğretmenlerle arasının iyi olduğuna dikkat çekerek, "Muhabbet karşılıklıdır. Ben bu mehabeti öğretmenlerimizden aldığımı düşünüyorum. Tabi kuru kuru muhabbet olmaz. Öğretmenlerimizin özellikle maddi konularda beklentileri var. Bu konuda ne gerekiyorsa yapmayı düşünüyoruz" diye konuştu.

Okullardaki serbest kıyafet uygulamasına ilişkin açıklamada bulunan Bakan Avcı, öz eleştiride bulunarak şunları kaydetti:

"Her şey denilecek bir ortam olmaz hiçbir yerde. Eğitim alanında da pek çok sorun çözüldü. Ama sorunlar sınırlı değil. Geçmişte aldığımız kararlar yanlış da olabilir. Ama önemli olan bu yanlışları düzeltebilecek mekanizmaları oluşturabilmek. Biz yanlışları görüp değiştirmekten çekinmeyiz."

"4+4+4 SİSTEMİ BİR KİŞİYE ATFEDİLEMEZ"

Gazetecilerin gündemindeki bir diğer konu ise 4+4+4 sistemi oldu. Sistemin mimarı olarak gösterilen Bakan Avcı, bu konudaki söylentilere cevap vererek, 4+4+4+'ün bir tane mimarının olmadığını söyledi. Çalışmanın muhtelif şura kalemiyle oluşturulduğunu belirten Avcı, "4+4+4 sistemi bir kişiye atfedilemez. Benim oradaki görevim Milli Eğitim Komisyonu Başkanı olarak o işin meclis ayağında bulunup, optimum çözüme katkıda bulunmaktı" açıklamasında bulundu.

"4+4+4 sisteminde sıkıntılar var mı?" sorusu üzerine Bakan Avcı şöyle devam etti:

"Milyonlarca öğrenciyi ve aileyi ilgilendiren bir konuyu değiştiriyorsunuz. ve bu yapılırken ara verilemiyor, eğitim ve ders devam ediyor. Bir yandan da düzenlemeler yapılıyor. Bu zor bir süreçti ve bu düzenin en zorluğunu en çok öğretmenler çekti. Bu kadar zor bir süreçte bu kadar az sorun çıkması başarıdır."

YENİ YÖK YASA TASARISI

Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK), Milli Eğitim Bakanlığı'na sunduğu yeni Yükseköğretim Yasa Tasarısı taslağına ilişkin soruları da cevaplandıran Avcı, bu sürecin sadece Milli Eğitim Bakanlığı içinde yapılacak çalışmayla sonuçlanmayacağını ifade ederek, "Milli Eğitim Bakanlığı olarak taslağı Başbakanlığa gönderdik. Muhtemelen eldeki taslakla çok bağlı olmayan yeni bir tasarı orada hazırlanacak" diye konuştu.

Dershanelerin kapatılacağı iddialarına ilişkin detaylı açıklama yapmak istemeyen Bakan Avcı, çalışmaların devam ettiğini bildirerek, konunun bütün boyutlarının incelendiğini dile getirdi.

SEVİYE BELİRLEME SINAVI

Seviye Belirleme Sınavı'nın (SBS) yerine getirilecek sistemin henüz belli olmadığını da belirten Avcı, medyada çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını kaydetti. Avcı yapılan düzenlemeyle SBS'ye başörtülü girmenin sağlanmasına ilişkin, "Yönetmelik çok açık zaten. Tanınmaya engel olmayacak kıyafetle girebilirler" cevabını verdi.

"Yeni sistemde, çocuklar özel yetenekleriyle ve öğretmenlerinin kanaatiyle değerlendirilecek" sözlerinin hatırlatılması üzerine Bakan Avcı, "Normal dağılımlar yapıldıktan sonra belli okulların kendi imkanlarıyla öğrencileri ayrıca değerlendirebilecekleri düzenleme yapılabilir. Ama bu bir alternatiftir. Diğer parametreler belli olmadan tek bir parametre ile sistemi değerlendirmek yanlış olur. Bir anda SBS'yi kaldıralım ve yerine öğretmen kurulu kararını getirelim diye bir şey yok" ifadesini kullandı.

Katıldığı bir televizyon programında lisans programları süresinin 4 yıl olmasına ilişkin yaptığı açıklamaların hatırlatılması üzerine Avcı, hızlı değişiklik gösteren teknolojiler için eğitim veren kurumlarda 6 ayda bir hizmet içi eğitim çalışmalarının verilebileceğini söyleyerek, "Cep telefonlarının değişim hızından da bunu ölçebilirsiniz. 4 yıl önceki telefonla konuşmaya kalksanız yanınızdaki arkadaş size dinozor muamelesi yapar. Eğitim, yazılım, bilişim teknolojilerinde de aynı şey söz konusu" dedi.

DERS KİTAPLARINDA SANSÜR

Ders kitaplarında uygulanan sansür sorularına da cevap veren Bakan Avcı, şair Edip Cansever'in "Masa da Masaymış Ha" isimli şiirinin sansürlenmesine ilişkin, "Ya o şiiri hiç alma, alıyorsan da şiirin aslına sadık kal. Bu ya zihniyet meselesi ya da yayınevinin iktidara yakın olma çabasını gösterme halidir. Bu gerekçeyle yapılıyorsa bu ayıptır. Şiiri verip tek bir mısrayı değiştirmek zihniyet meselesidir. Türkiye bunları aşıyor. Bunlar Talim Terbiye Kurulu'nun aldığı bir karar değildir" şeklinde konuştu.

Toplantı sonrası gazetecilere kurşun kalem hediye eden Bakan Avcı, hediyenin özel bir anlamının olduğunu söyleyerek, "Kalemle doğru olanları yazın, arkasındaki silgi ile de yanlışları silin" şeklinde esprili bir açıklamada bulundu. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Bakan Avcı, Basın Mensuplarıyla Bir Araya Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement