Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin kendi haberleşme uydularını kendi yapabilecek kabiliyete sahip olduğunu belirtti. Bakan Ergün, "Şimdi, fırlatma teknolojileri üzerinde çalışıyoruz. 10 yıl içinde Türkiye, haberleşme uydularını yapabilen, hem de bunları başkası için üreten ve fırlatabilen ülkelerden birisi haline gelmiş olacak" dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Selçuk Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Üniversite- Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı'na katılmak için Konya'ya geldi.
Bakan Ergün, yaptığı konuşmada Türkiye'nin son 11 yılda büyük mesafe kat ettiğini, ancak gelinen yerin orta düzey olduğunu söyledi. Bakan Ergün, şunları söyledi:
"Hukuk ve demokrasi standartlarında orta düzeydeyiz. İleri standartlara taşımamız lazım. Teknolojik düzeyde, orta standartlardayız. Gelir düzeyimiz, 10 bin doların üzerinde. Bu orta gelir düzeyidir. Bunları ileri düzeye taşımamız lazım. Şimdi, her alanda birden yeni bir hamle ve sıçrama yapmamız lazım."
Yüksek hedeflere ulaşmak için eğitim, bilim ve teknoloji alanına önem verilmesi gerektiğini kaydeden Ergün, bu nokta ön plana çıkan konunun üniversite sanayi işbirliği olduğunu ifade etti. İstedikleri işbirliğinin sadece sanayicinin, üniversiteye fakülte yapması şeklinde olmadığını vurgulayan Ergün, şöyle devam etti:
"Bunun çok ötesine geçmemiz lazım. Eğer biz, dünyanın zirvelerine adaysak, bütün kurumlarımızla öncelikle de üniversitemizle işbirliği içinde olmalıyız ve bu işi birlikte başarmalıyız."
ÜNİVERSİTELER TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ KURMA YARIŞINDA
Üniversitelerin teknoloji transfer ofisi kurma yarışı içerisine girdiğini belirten Ergün, "Her yıl 10 üniversiteyle, teknoloji transfer ofislerine 1'er milyon lira hibe veriyoruz. 10 yıl boyunca da bu desteği devam ettireceğiz. Performansı iyiyse destek alacak. Yeni 'Patent Kanunu' ile üniversitelerimiz ilk defa patent sahibi olabilecek" diye konuştu.
San-Tez (Sanayi Tezleri Programı) projesi başvurularının Eylül aya sonunu kadar uzatıldığını belirten Ergün, 10 milyonluk araştırma projesi olsa dahi yüzde 75'ini bakanlık olarak karşıladıklarını ve sınır olmadığını kaydetti.
UYDU YAPIMI
Türkiye'nin kendi haberleşme uydularını kendi yapabilecek kabiliyete sahip olduğunu belirtti. Ergün, "Şimdi, fırlatma teknolojileri üzerinde çalışıyoruz. 10 yıl içinde Türkiye, haberleşme uydularını yapabilen, hem de bunları başkası için üreten ve fırlatabilen ülkelerden birisi haline gelmiş olacak" dedi. Uzay teknolojilerinin önemine dikkat çeken Ergün, şunları söyledi:
"Uzayda uydusu olanlarla, olmayanların yeryüzünde gücü aynı değil. Uzayda güçlü değilseniz, yeryüzünde de güçlü değilsiniz. Çünkü olaylara yukarıdan bakmasını biliyorlar. Dünya'ya yukarıdan bakıyorlar. Dünyanın önünü, arkasını aynı zamanda görüyorlar. Dünyanın fırsatlarını da, tehditlerini de aynı anda görme şansına sahipler. Dünyanın, röntgen, ultrasonunu çekme imkanına sahipler. Sen dünyanın neresinde ne olduğunu bilmezken, o dünyanın röntgenini, ultrasonunu çekip, nerede petrol, doğalgaz var, kömür var, bunu biliyor. Bu bilgiler onların ekonomik ve siyasi kararlarını etkiliyor. Dünya'ya yukarıdan bakmasını bilenler daha doğru kararlar alır."
Bakan Ergün, toplantının ardından Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Bilim Merkezi'nin inşaatında inceleme bulundu. - Konya
Son Dakika › Politika › 'Türkiye Kendi Uydularını Yapabilecek' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?