Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Kim ne yaparsa yapsın, hangi tuzakları kurarsa kursun, bu topraklar bize mezar olmadan emperyalistlerin piyonuna gülzar olmaz. Bu toprakların üzerinde fitne tohum ekmek isteyenlere, kardeşliğimize son vermek isteyenlere fırsat vermeyeceğiz" dedi.
Davutoğlu, Kahramanmaraş'ta, Müftülük Meydanı'nda, yapımı tamamlanan bazı eserlerin toplu açılışı için düzenlenen törende konuştu.
Başbakan Davutoğlu, konuşmasına, "Kahraman şehrin yiğit kahraman insanları, Yedi Güzel Adam'ın güzel hemşehrileri, değerli kardeşlerim, hepinizi saygılarımla, muhabbetle selamlıyorum. Allah'ın selamı, Arakan'dan, Somali'den gelen selam sizlerin de üzerinize olsun" şeklindeki sözleriyle başladı.
Kahramanmaraş'tan üç kahramana selam etmek, rahmet dilemek istediğini ifade eden Davutoğlu, "Dün Yüksekova'da şehid edilen üç kahraman kardeşimize Rabbim'den rahmet diliyorum, ailelerine taziyelerimi sunuyorum" diye konuştu.
Davutoğlu, 94 yıl önce, Kahramanmaraş'ın istilaya uğradığında, Maraşlıların başını kaldırıp, "Maraş bize mezar olmadan düşmana gülzar olmaz" dediğine işaret ederek, şunları kaydetti:
"Biz de diyoruz ki haykırıyoruz ki kim ne yaparsa yapsın, hangi tuzakları kurarsa kursun, bu topraklar bize mezar olmadan emperyalistlerin piyonuna gülzar olmaz. Bu toprakların üzerinde fitne tohum ekmek isteyenlere, kardeşliğimize son vermek isteyenlere fırsat vermeyeceğiz. Onun için huzurunuzdayız, Maraşlılar. Onun için yurt içi seyahatlerin, ilk şehirlerin başına Kahramanmaraş'ı yazdık, gönlüme yazdığım gibi, zihnime yazdığım gibi. Çünkü Kahramanmaraş, diğer bütün şehirlerimiz gibi bizim siyaset felsefemizin, toprağına, taşına, dağına dokunduğu şehirdir. Bu anlayışın toprağın taa derininden gökyüzüne kadar yükseldiği şehirdir."
-"İstiklalimizi hiçbir şekilde terk etmeyeceğiz, çiğnetmeyeceğiz"
Başbakan Davutoğlu, Ashabı Kef'in, zulümden kaçan 7 evliyanın, sığınmak için Kahramanmaraş'ı seçtiğini, o günden beri bu ilin hakkın, adaletin, vicdanın merkezi olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Kahramanmaraş, zalimlere karşı yükselen sesin merkezidir. Hicri yılbaşımızı kutlayarak söylüyorum, Ukkaşe Hazretleri, Maliki Ejder Hazretleri, Kahramanmaraş'ı seçtiler, hicretin felsefesini yaymak için seçtiler. Başka şehirlerde görmediğimiz Ökkeş ismi Kahramanmaraşlılar ile özdeşleşti ve Seçluklu'dan, Dulkadir Beyliği'nden bu yana bu topraklar bizim diyarımız, vatanımız oldu. Gün geldi, istilacılar Anadolu topraklarını işgal etmek istediklerinde, Maraş'a geldiklerinde, Maraş'ın nice kahramanı olduğunu bilmeden esir almak istediklerinde, Rıdvan Hoca, kürsüden, 'hürriyeti olmadan cuma namazı vacip değildir. Önce hürriyet, önce istiklal, sonra cuma namazı' dedi. İşte biz de sesleniyoruz, bu topraklarda istiklalimizi hiçbir şekilde terk etmeyeceğiz, çiğnetmeyeceğiz."
-"Her yerde istiklalimizin simgesi Kahramanmaraş'tır"
"Bacımın örtüsüne el uzatıldığında bir an bile tereddüt etmeden, o müstevli askere cezasını veren Sütçü İmam'a selam olsun, onların torunlarına selam olsun" diye konuşan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Biz istiklali onlardan öğrendik. Daha TBMM toplanmadan, Ankara'da bir şehrin kendi kaderini ele alması için gerektiğinde tereddüt etmeyeceğini biz Kahramanmaraşlılar'dan öğrendik, Kahramanmaraşlılar öyle bir temel ilkeyi bize öğretti ki asırlar geçse unutulmaz. Eğer bir şehir kendi kaderine sahip çıkarsa, o şehirden yükselen meşale, bütün bir ülkeye insanlığa onur ve izzet verir. Onun için Kahramanmaraş, gerçekten kahramandır, gerçekten yiğittir ve tarihte hak ettiği yeri almıştır. Gönlümüzde, Türkiye'de her yer Kahramanmaraş'tır, çünkü her yerde istiklalimizin simgesi Kahramanmaraş'tır. Hepimiz bu anlamda Kahramanmaraşlıyız.
Yine gün geldi, eğer davamızın, savunduğumuz davamızın şiirlerle ifade dilmesi gerektiğinde şiir dizelerine ihtiyaç hissettiğimiz en zor dönemlerde yine bir Kahramanmaraşlı Necip Fazıl Kısakürek, 'durun kalabalıklar' diye seslendiler. Şimdi biz de söylüyoruz, 'durun kalabalıklar, durun zalimler, müstevliler, Kahramanmaraş'ın ruhu yükseliyor, Türkiye'nin ruhu yükseliyor. Kahramanmaraş'tan feyiz alan Abdurrahim Karakoç, 'ey sevgili' dedi, 'en sevgili' dedi, alemlere rahmet olan Peygamber'e seslenerek. Nasıl kahramanlık gerektiğinde bunu kimseye bırakmadı Kahramanmaraşlılar, bunu şiire döktüğünde de kimseye bırakmadan en güzel şekilde ifade ettiler. Onun için güzel ifade edilmiş, Kahramanmaraş duygumuzun, şiirin başkentidir."
Türk Edebiyatı'nda önemli yeri olan isimlerden yedisinin Kahramanmaraş'tan çıktığını dile getiren Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı:
"Onların herbiri, Kahramanmaraş'ın ruhundan, duygusundan süzülen kelimeleri, bütün milletimizin gönlüne nakşettiler. Onlardan ikisiyle birlikte Nuri Pakdil, Rasim Özdenören üstadlarla birlikte geldim. Kahramanmaraşlılar, ne güzel insanlarsınız ki, içinizden çıkanlar, yanına, arkasına bakmadan savaşırlar, şiir yazmak gerektiğinde şiirin en güzeline imza atarlar. Mahsuni Şerif"e, Abdurrahim Karakoç'a selam olsun. Her biri Maraş'ın değerleridir."
- Ankara
Son Dakika › Politika › Başbakan Davutoğlu, Kahramanmaraş'ta - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?