Başbakan Yıldırım: (5) - Son Dakika
Politika

Başbakan Yıldırım: (5)

Başbakan Yıldırım: (5)

Başbakan Binali Yıldırım, "Meclisi feshetme diye bir şey yok. Fesih ne zaman oluyor?

03.04.2017 22:58

Başbakan Binali Yıldırım, "Meclisi feshetme diye bir şey yok. Fesih ne zaman oluyor? 1960'da feshedildi, dağıtıldı Meclis. 1980 darbesinde feshedildi, bir de 15 Temmuzcular bildirilerinde Meclisi feshetmeyi yazmışlardı. Peki ne var? Seçime götürme var, Meclisi seçime götürme. İki tane irade oluşuyor, biri yasama, biri yürütme. İkisinde de kararı kim veriyor? Millet veriyor." dedi.

Yıldırım, TRT ortak canlı yayında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Mevcut sistemde kanun taslağını hükümetin verdiğini belirten Yıldırım, yeni düzenlemeyle kanun teklifini milletvekilinin vereceğini, gerekli desteği bulunca kanunun geçip, yürürlüğe gireceğini söyledi.

Bütçeyi cumhurbaşkanı ve hükümetin hazırlayacağını, bunun Meclis'te görüşüleceğini ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti:

"Gelelim Meclisin feshine. Meclisi feshetme diye bir şey yok. Fesih ne zaman oluyor? 1960'da feshedildi, dağıtıldı Meclis. 1980 darbesinde feshedildi, bir de 15 Temmuzcular bildirilerinde Meclisi feshetmeyi yazmışlardı. TRT'de zorla okuttukları bildiride, Meclisin feshedilmesi vardı. Peki ne var? Seçime götürme var, Meclisi seçime götürme. İki tane irade oluşuyor, biri yasama, biri yürütme. İkisinde de kararı kim veriyor? Millet veriyor. Ne zaman veriyor? Aynı gün veriyor. 5 yılda bir aynı gün seçim yapılıyor. Diyelim ki cumhurbaşkanı seçildi, Mecliste de milletvekilleri oluştu, cumhurbaşkanı ile milletvekilleri arasında çelişki var, bir sebeple anlaşamadılar. Cumhurbaşkanlığında belki başka partinin adayı kazandı, Meclisteki çoğunluk başka parti. Bu sefer, sistem tıkanmasın diye biz bir çare getirdik. Bizim bu getirdiğimiz çareyi bugün Amerika, Fransa yapmaya çalışıyor, konuşuyorlar, biz uygulayacağız. O da nedir? Meclise ve cumhurbaşkanına seçim yenileme yetkisi veriyor bu anayasa değişikliği. Cumhurbaşkanı seçim kararı alabilir. O zaman ne oluyor biliyor musunuz? İkisi de seçime gidiyor, hem meclis seçime gidiyor hem cumhurbaşkanı. Tersi, meclis seçim kararı alabilir. O zaman kendini seçime götürüyor, aynı gün yapıldığı için cumhurbaşkanı da otomatik seçime gidiyor."

Yıldırım, bu karşılıklı seçim hakkının uzlaşmayı, kriz çözmeyi, anlaşmayı getirdiğini belirterek, "Bu yeni bir şey doğru. ve bu eminim ki istikrarı, tek başına güçlü iktidarı 5 yıl boyunca koruyacak. Bu böyle bir teminat maddesi, bir sigorta maddesi." diye konuştu.

"Suçlama çeşitleri artıyor"

Meclisin, cumhurbaşkanını, bakanları, cumhurbaşkanı yardımcılarını denetleme yetkisinin de olduğunu anlatan Yıldırım, bunun genel görüşme, Meclis soruşturması, araştırması ve milletvekillerinin yazılı soru sorması ile yapılacağını söyledi. Yıldırım, sorulan sorulara, 15 günde cevap verme mecburiyetinin olduğunu ifade etti.

Mevcut anayasada cumhurbaşkanının "vatana ihanet" dışında suçlanamadığını anımsatan Yıldırım, yapılan değişiklikle, cumhurbaşkanı, bakanlar veya cumhurbaşkanı yardımcılarının her türlü suçla suçlanabileceğini kaydetti. Başbakan Yıldırım, "Hem suçlama çeşitleri artıyor, her suçtan, her konuyla ilgili suç iddia edilebiliyor. Yargılamaya gönderirken istenen kabul sayısı da mevcut anayasanın da altına düşürülüyor." dedi.

"Ömür boyu dokunulmazlık" iddiasıyla bir başka yalanın gündeme getirildiğini söyleyen Yıldırım, cumhurbaşkanı, bakan olan kimselerin, görevlerinden sonra işlediği suçlarda hiçbir korumalarının olmayacağını vurguladı. Görev yapılan döneme ait bir iddia ortaya atılırsa, oradaki kuralların uygulanacağını vurgulayan Yıldırım, bunun, hukukun evrensel kuralı olduğunu söyledi.

"600 milletvekiline neden ihtiyaç duyuldu?" sorusuna Yıldırım, "1960'lı yıllarda bizim 618 milletvekilimiz vardı. O yıllarda Türkiye'nin nüfusu 30 milyon. Şimdi ne kadar? 80 milyon. Almanya'nın nüfusu 82 milyon, milletvekili sayısı ne kadar? 637. Bu 600 milletvekili nüfusla ilgili bir şey. Nüfus arttıkça temsilde adaleti sağlamak için getirilen bir usul. Avrupa ülkelerinde 60-70 bin kadar seçmene bir milletvekili düşüyor, bizim ülkemizde 145 bin seçmene bir milletvekili düşüyor. Şimdi 600'e çıkarırsak, 123 bine bir milletvekili çıkıyor. Hala yüksek ama ülkenin şartları böyle, 50 milletvekili artırıyoruz. Olay bu." yanıtını verdi.

"Dürüstlüğünüze nasıl inanacak"

CHP'nin 1995'te milletvekili sayısının 450'den 600'e çıkarılması için teklif verdiğini, o zaman Türkiye'nin nüfusunun 59 milyon olduğunu hatırlatan Yıldırım, komisyonda 600'ün 550'ye indirildiğini kaydetti. Yıldırım, "O zaman Türkiye'nin seçmen sayısı 29 milyon, şimdi 50 artıyor milletvekili sayısı. İnsaflı olalım. Bir iddiada bulunurken, bunun bir altlığı olacak. Geçmişi unutuyor CHP, o zaman kendi yaptığına bugün karşı çıkıyor." diye konuştu.

Yıldırım, "18 yaşında milletvekili olabilmeye imkan tanınması"na ilişkin bir soru üzerine, dünyada 51 ülkede milletvekili seçilme yaşının 18 olduğunu belirtti. Yıldırım, şunları ifade etti:

"Gelişen demokrasilerde, bu bir kaçınılmazlıktır. 18 yaşında gel sen seç ama aday olma. Bu adil bir şey mi? Seçme ehliyetin varsa, seçilme ehliyetinin de olması lazım. Bu temel bir haktır. Bu sadece 18 yaş değil ki 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 tam 8 yaş grubu var. 9 milyondan fazla bu yaş grubundan vatandaşımız var. 9 milyon insanı siz nasıl yok sayarsınız? 'Bunlar seçilmesin' diyor. Burada da yine CHP'nin amansız bir çelişkisi var. CHP, 2011 seçim beyannamesinde, 'Ben seçilme yaşını 21'e indireceğim' diyor. Şimdi karşı çıkıyor. Hadi onu bir kenara bırakalım, daha 2015 Şubat ayında CHP Milletvekili Mahmut Tanal Meclise kanun teklifi veriyor, bu kanun teklifi de CHP Grubu tarafından onaylanıyor. Ne diyor teklifte biliyor musunuz? 'Seçilme yaşını 18'e indirelim.' Kardeşim, sizin birbirinizden haberiniz yok. 2 sene önce '18 olsun' diyorsunuz, 6 sene önce '21 olsun' diyorsunuz, şimdi de toptan karşı çıkıyorsunuz. Bu millete bunu nasıl izah edeceksiniz? 9 milyondan fazla 18-25 yaş arasındaki bu seçmenlere ne diyeceksiniz, nasıl anlatacaksınız? Sizin samimiyetinize, dürüstlüğünüze bu insanlar nasıl inanacak?"

"Bu bir gelenektir, teamüldür"

"Değişiklikte, bakan sayısının belirlenmesine ilişkin bir hükmün olmadığı" iddialarının hatırlatıldığı Yıldırım, "Şimdiki anayasada var mı? Hiçbir şey yok ama Türkiye'de 65 hükümet kuruldu, bakanlar da var, bakan yardımcıları da var, başbakan da var. Bu bir gelenektir, teamüldür, ülkenin ihtiyaçları belirler." dedi.

İktidara geldiklerinde 36 olan bakan sayısını 24'e indirdiklerini belirten Yıldırım, düşüncesinin bakan sayısının daha da azaltılması olduğunu söyledi. ABD'nin 14 bakanla idare edildiğine dikkati çeken Yıldırım, Avrupa'da bakan sayılarının 20'nin altında olduğunu kaydetti.

Yıldırım, yeni sistemin, seçimlerden sonra devreye gireceğini, bu arada bakanlıklarla, bakanlarla ilgili nasıl bir değişiklik yapacaklarının ayrı bir konu olduğunu bildirdi. Yıldırım, "Söylenen şeyin inandırıcılığı olması lazım. Siz, vatandaşa 'Bakanlar bile olmaz...' Yazıyor, bakanlar, başkan yardımcılar olacak diye anayasada yazıyor." dedi.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Başbakan Yıldırım: (5) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement