Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Gemilerimizin uluslararası sularda tutulma oranı yüzde 26'dan yüzde 5'e indi. Şu anda gemilerimiz standartlara yakın. Bayrağımız kara listeden beyaz listeye geçti. Gemicilikte itibarımız yeniden iade edildi. Bayrağımızın, milli duygularımızın incitilmesinin önüne geçtik" dedi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Erciyes Üniversitesi'nin ortaklaşa düzenlediği 'Osmanlı Devletinde Nehirler ve Göller' konulu uluslararası sempozyum, Kayseri'de Erciyes Üniversitesi Kampüsü'ndeki Sabancı Kültür Merkezi'nde yapıldı.
Öğrenciler salona tek tek kimlik kontrolü yapılarak, üstleri aranarak alındı. Sempozyuma, yurt içi ve yurt dışından sunum yapacak 134 bilim insanı katıldı.
BAKAN YILDIRIM'A FAHRİ DOKTORA
Sempozyumun başındaki mini konserin ardından, Bakan Yıldırım'a Erciyes Üniversitesi tarafından 'Fahri Doktora' unvanı verildi. Bakan Yıldırm'a cüppesini Rektör Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur giydirdi.
10 YILDA DENİZCİLİĞİ YENİDEN YAPILANDIRDIK
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın da katıldığı sempozyumda ağırlıklı olarak Osmanlı coğrafyasındaki iç sular ele alındı. Osmanlı hakimiyetindeki Lüt, Van, İşdora, Abolyond gölleri, Meriç, Karaazmak, Vardar, Boyana, Karasu, Menderes, Mihaliç boğazı, Sakarya, Yeşilırmak, Kızılırmak, Dicle, Fırat nehirleri, Bartın Çayı üzerinde bugüne kadar tarım ve ulaştırma açısından gerçekleşen ve gerçekleşemeyen projeler ele alındı.
Sempozyumda konuşan Bakan Yıldırım, "Bu sempozyum Osmanlı devletinde nehirler ve göller konusu, tarihimizi iyi bilinmeyen bir tarafını ortaya çıkaran önemli bir konu. Unesco tarafından Piri Reis haritasının 500. yılını kutluyoruz. Su yolları tarihte her zaman önemli olmuştur.
Ticarette, savaşlarda su yolları ve denizlerin hayati önemi olmuştur. Su yolları o kadar önemlidir ki iç sularımız olmasa insanlarımızın yarısı soğuktan ve açlıktan ölür. Başbakanımız su medeniyettir diye boşuna söylememiştir. Yol ve su medeniyettir. 10 yıldır da bu medeniyeti ileriye taşımak için gayret sarfediyoruz.
Osmanlının hükmettiği bugün 45 ülkeye bölünmüş durumda. Fırat üzerinden Basra'ya ulaşım önemli iç sudur. Süveyş Kanalı Sultan Abdülaziz zamanında yapılmıştır" diye konuştu. Bakan Binali Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Su yollarına dünya ülkeleri bizden daha çok önem vermiştir. İç sularımızda 9 farklı hatta taşımacılık yapılmakta ve 500 bin araç taşınmaktadır. Su yolu taşımacılığı hem ekonomik hem de çevrecidir. Denizcilik Genel Müdürlüğü biz göreve gelene kadar iç sularla hiç ilgilenmemişti.
Biz bu kurumun adını Denizcilik ve İçsular Genel Müdürlüğü olarak değiştirip, feribotlar koyduk. Denizci olmak söylemle olmuyor. Denizin güçlüklerini bilmekle oluyor. Denizi sadece yüzmek için sevmemeliyiz. Denizden ekonomik anlamda da yararlanmalıyız. 8 bin 444 kilometre kıyılarımız var. Denizlerden her yönü ile istifade edemiyoruz. Son 10 yılda denizciliğe destek vererek, yeniden yapılandırdık.
Denizcilikten anlayan yüzde 6'lık insan kapasitesini yüzde 25'lere çıkardık. Türk gemileri kara listeye alınmıştı. 100 gemiden 26'sı tutukluydu. İtibarımız artsın diye gemilerin standartlarını ve kurallarını sıkılaştırdık. Denetime ağırlık verdik.
Gemilerin uluslararası sularda tutulma oranı yüzde 26'dan yüzde 5'e indi. Şu anda gemilerimiz standartlara yakın. Bayrağımız kara listeden beyaz listeye geçti. Gemicilikte itibarımız yeniden iade edildi. Bayrağımızın, milli duygularımızın incitilmesinin önüne geçtik."
KRUVAZİYER TURİZMİ PATLADI
Binali Yıldırım, denizcilikte sadece ulusal ve uluslararası sularda değil, iç sularda da ÖTV indirimi tanıdıklarını, kruvaziyer turizminin patladığını dile getirerek, şöyle devam etti:
"Denizcilikte ÖTV'sizliği, iç göllere de tanıdık. Baraj göllerinde ÖTV'siz yakıt kullanılıyor. Yani 2.7 milyon ton, 3.1 milyar TL akaryakıtta ÖTV'sizlik yarattık. Böylece adalara kışın da sefer yapılmasını sağladık. Böylece 2002 yılına bakarak yolcu sayısı yüzde 61 arttı.
Ülke genelinde 159 milyon yolcu taşındı. Kruvaziyer turizmi patladı. Limanlarımızı 2012'de yüzde 105 gemi sayısı arttı. Yolcu sayısı yüzde 541 arttı. Doğal kanallarımız var. İstanbul ve Çanakkale gibi kanal İstanbul projesi 2011 de açıklandı.
Bu yıl içinde yapımı için çalışmalarımızı başlatıyoruz. Kanal İstanbul'da boğazın yükünü alacak. Kuzeyden güneye İstanbul boğazını bay pas yapıp geçecek gemiler. Ulaştırma ve haberleşme bir ülkenin kalkınması için ekmek su kadar ihtiyaç."
Bakan Yıldırım, sözlerini, tüm dinleyicilere seslenerek, "Kardeşliğimizi,birliğimizi, bayrağımızı vatanımızı, devletimizi, Türkiye Cumhuriyeti tartışmayacağız. Bir olacağız, beraber olacağız" diye seslenerek bitirdi.
Son Dakika › Politika › Bayrağımızın İncitilmesinin Önüne Geçtik - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?